PDA

Bekijk de volledige versie : Turkije verwerpt nieuwe voorwaarden EU


judithgielens
4th December 2004, 13:20
Turkije verwerpt nieuwe voorwaarden EU
Erdogan lijkt niet happig in te gaan op nieuwe voorwaarden tot EU-toetreding.De Turkse premier Erdogan wil dat de EU-staats- en regeringsleiders zonder nieuwe voorwaarden tot overleg met Turkije over toetreding besluiten. Hij sluit niet uit dat Turkije een aanbod tot onderhandelingen van de hand wijst, als de Europese leiders op hun top van 17 december met nieuwe voorwaarden op de proppen komen.

Erdogan zegt dat in een interview met de Turkse krant Radikal van zaterdag. Hij wijst er op dat de EU-landen eind 2002 in Kopenhagen zijn overeengekomen dat op de top van december tot toetredingsoverleg met Turkije wordt besloten als het land aan een aantal criteria, onder meer op het gebied van mensenrechten, voldoet.

HLN,weblog: 04/12/04 12u51

Barst
7th December 2004, 02:32
Dehaene pleit voor aanpassing Europees verdrag

Jean-Luc Dehaene vindt dat de stemverhoudingen binnen de EU opnieuw moeten bekeken worden, als Turkije een Europese lidstaat wordt.Volgens voormalig premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) zal het Europees grondwettelijk verdrag veranderd moeten worden, indien Turkije lid van de Europese Unie wordt. Dehaene, die momenteel Europarlementariër is, zei dit maandag tijdens een publiek debat over de Europese grondwet in de senaat. "Eén van de belangrijkste redenen waarom er aanpassingen nodig zijn, is de stemmenweging."

Als de toetredingsonderhandelingen met Turkije succesrijk zouden worden afgerond, moeten volgens Dehaene de stemverhoudingen opnieuw bekeken worden. De meeste waarnemers gaan er vanuit dat de onderhandelingen met Turkije zowat 10 jaar zullen duren en dat het land op dat ogenblik de grootste lidstaat van Europa zal zijn.

Dehaene wees er verder op dat een afwijzing van het grondwettelijk verdrag door de lidstaten wel eens het einde van de onderhandelingen met Turkije zou kunnen zijn. "Het is totaal uitgesloten, aldus Dehaene, dat Turkije op basis van het verdrag van Nice zou toetreden."

(GOS/SVR, belga)
06/12/04 21u04

Barst
14th December 2004, 01:56
'Toename terreur als EU Turkije weigert' - Eind deze week besluit over begin onderhandelingen met Ankara


BRUSSEL - ,,Als de Europese Unie denkt dat ze simpelweg een christelijke club kan blijven, kan ik daar niets aan doen. Maar als ze de bruggen naar de rest van de wereld verbrandt, zal de geschiedenis haar dat niet vergeven.''


Dat zei de Turkse premier Tayyip Erdogan afgelopen weekeinde bij de opening van het eerste moderne-kunstmuseum in Istanbul. Volgens hem kan een weigering van Turkije als EU-lid zelfs leiden tot meer geweld van islamitische terroristen, omdat de EU zich dan nog verder zou verwijderen van de islamitische wereld.

Over enkele dagen beslissen de staatshoofden en regeringsleiders van de EU over toetredingsonderhandelingen met Turkije. Minister Bot van buitenlandse zaken heeft voorspeld dat de gesprekken mogelijk in de loop van 2005 beginnen, maar de werkelijke toetreding kan dan nog wel tien tot vijftien jaar duren.

Met name Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken houden de boot af. Zij opperen alternatieve constructies als een 'geprivilegeerd partnerschap', maar Erdogan wil uitsluitend praten over een volledig en volwaardig EU-lidmaatschap.

En zijn geduld is op, zo herhaalde Erdogan nog eens: ,,Geen enkel ander land heeft er veertig jaar op moeten wachten. We voldoen aan alle criteria en toch blijft de EU aarzelen.''

Erdogan spreekt namens een bevolking die popelt om bij de EU te horen, zo blijkt. Een opiniepeiling van het internationale onderzoeksbureau TNS wees uit dat 23 procent van de Turken elders in de EU werk wil gaan zoeken als Turkije EU-lid wordt.

Daartegenover staan peilingen waaruit blijkt dat veel mensen in de huidige EU nog afwijzend tegenover de toetreding van Turkije staan. In Frankrijk, bijvoorbeeld, is 67 procent van de mensen tegen, in Duitsland 54 procent.

EU-burgers in Zuid-Europa stellen zich milder op. In Italië is de steun voor Turkije bijna 50 procent, terwijl 27 procent er geen mening heeft. In Spanje is de steun het grootst. Twee derde van de ondervraagden daar reageerde uitgesproken positief op de toetreding van Turkije.

Reagerend op de verwachtingen van zijn eigen bevolking en de angst van de burgers van de huidige EU, zegt Erdogan wel te kunnen leven met zekere overgangstermijnen om de aansluiting bij de EU versoepelen. Zo houdt hij er rekening mee dat andere lidstaten niet direct ongelimiteerd Turkse werknemers zullen binnenlaten, zoals vele lidstaten momenteel ook limieten hebben gesteld aan het aantal Polen dat over de grens mag komen om te werken. Maar na verloop van tijd moeten deze overgangs termijnen wel afgelopen zijn, vindt Erdogan. ,,Permanente beperkingen druisen in tegen de wetgeving van de Europese Unie.''


Trouw, 14-12-2004

Wouter
14th December 2004, 07:48
Als de Europese Unie denkt dat ze simpelweg een christelijke club kan blijven, kan ik daar niets aan doen. Maar als ze de bruggen naar de rest van de wereld verbrandt, zal de geschiedenis haar dat niet vergeven


ah ze trekken die kaart nu...

Trouwens, Christelijke club, hoeveel Moslims wonen er alles tezamen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, België, etc..

nie onnozel beginnen doen he