PDA

Bekijk de volledige versie : Schrijft Nieuw-Zeeland geschiedenis met erkenning van klimaatvluchtelingen?


Lander.W*yts
31st October 2017, 12:20
Op de vlucht voor stijgende zeespiegels? Volgens het internationaal recht is dat voorlopig geen geldige reden voor asiel. Nieuw-Zeeland overweegt als eerste om een speciaal statuut te voorzien.

De pas verkozen regering van Nieuw-Zeeland (onder leiding van sociaaldemocrate Jacinda Ardern) zou een nieuwe visumcategorie willen invoeren voor klimaatvluchtelingen. Dat heeft Arderns minister van Milieu, James Shaw van de Groene Partij, gezegd op de radio.

Eerste klimaatvluchtelinge ooit

Veel van de inheemse stammen die op kleine eilandjes in de Stille Zuidzee wonen (op bijvoorbeeld Kiribati, Tuvalu en andere) worden bedreigd door de klimaatsverandering. Asiel aanvragen bij het welvarende Nieuw-Zeeland is voor hen vaak de meest directe oplossing.

Maar het internationaal recht erkent alleen vervolging omwille van ras, religie, nationaliteit of lidmaatschap van een beweging als reden voor asiel. De conventie waarin dat staat dateert uit 1951. Er gaan al langer stemmen op onder academici om de regels te herzien. Maar tot nu toe had geen enkel land daar oren naar.

In 2014 kwam Nieuw-Zeeland nog in het nieuws omdat het de eerste klimaatvluchteling ooit deporteerde. Ioane Teitiota van Kiribati had asiel aangevraagd omdat zijn thuisomgeving volgens hem niet meer leefbaar was. Het Hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland verwierp zijn aanvraag en stuurde hem terug.

Ook twee andere families uit Tuvalu moesten onlangs terug naar huis. De Groene Partij wil het aantal vluchtelingen dat naar Nieuw-Zeeland mag komen, optrekken van 750 per jaar naar 4000 in zes jaar. Ook willen ze minstens 100 visa voorzien voor klimaatvluchtelingen.

Eilandjes als eerste opgeslokt door de zee

De kleine eilandjes bij Nieuw-Zeeland horen bij de meest afgelegen ter wereld. Vaak is er erg hoge werkloosheid, een hoog overstromingsrisico en te weinig proper drinkwater. Veel van die eilandjes kunnen op termijn verdwijnen.

Maar het probleem is veel groter dan enkele afgelegen eilandjes. Naar schatting zullen tegen 2050 162 miljoen mensen bedreigd worden door stijgende zeespiegels, en 50 miljoen mensen door droogte. Azië, Afrika maar ook het Midden-Oosten zullen zwaar getroffen zijn. Volgens het Internal Displacement Monitoring Centre hadden in 2012 98 procent van alle vluchtelingenstromen iets te maken met klimaat of dramatische weersomstandigheden.

Bron:
Nath, G. (2017, Oktober 31). Schrijft Nieuw-Zeeland geschiedenis met erkenning van klimaatvluchtelingen? Opgeroepen op Oktober 31, 2017, van De Standaard: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171031_03163084

Eigen mening:
Ik hoop van ganser harte dat de regering van Nieuw-Zeeland deze klimaatvluchtelingen heel serieus neemt. Zoals in het artikel staat (en zoals we allemaal - hopelijk - weten) zorgt de opwarming van de aarde voor een extremer klimaat. Dit heeft als gevolg dat meer en meer mensen zullen vluchten voor orkanen, overstromingen en hittegolven. Daarom is het ook zo belangrijk dat dit als een probleem wordt erkend. Als men immers nog niet eens wil aanvaarden dat mensen hiervoor vluchten, waarom zou men er dan iets aan doen?

Het is echter niet iets dat maar net gebeurt. In het artikel spreekt men over Ioane Teitiota, 'de eerste klimaatvluchteling'. Hij vroeg asiel aan in 2013 (voor gretige lezers: http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=45772&highlight=klimaatvluchteling) en werd helaas teruggestuurd. Dit probleem is vier jaar geleden opgedoken en wordt dus al vier jaar genegeerd. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.