PDA

Bekijk de volledige versie : ‘VS niet goed voorbereid op vogelgriep’


Barst
4th March 2006, 14:29
‘VS niet goed voorbereid op vogelgriep’

• ACHTERGROND - Tien vragen over de vogelgriep:
http://www.nrc.nl/dossiers/vogelpest_griep/achtergrond/article102882.ece

Ithaca, 4 maart. De Verenigde Staten zijn niet voldoende voorbereid op een uitbraak van vogelgriep. Alle overheidsniveaus proberen de verantwoordelijkheid voor preventie en bestrijding af te schuiven op lagere overheden. Dat zei senator Hillary Clinton gisteren.


Volgens Clinton, die sprak voor veterinair deskundigen op Cornell University in Ithaca, in de staat New York, „voelt het Congres niet zoveel noodzaak als zou moeten”. Het Amerikaanse plan van aanpak bij een eventuele uitbraak van het voor mensen dodelijke vogelgriepvirus H5N1 voorziet in een grote mate van verantwoordelijkheid voor de lagere overheden, met name de counties. Clinton denkt dat counties, en ook het hogere niveau van de staten, niet in staat zullen zijn verspreiding te voorkomen.

Het vogelgriepvirus is nog niet in de Verenigde Staten gevonden, maar volgens Amerikaanse veterinair deskundigen is het slechts een kwestie van tijd voordat dat wel zal gebeuren. Clinton pleitte gisteren voor een „nationale strategie”, waarin onder andere een landelijk registratiesysteem voor de aanwezige vaccins is opgenomen. Voorkomen moet worden dat counties de verantwoordelijkheid weer zullen overdragen aan gemeenten. Volgens de hoofdambtenaar voor Gezondheid van New York, Antonia Novello opereren counties altijd onder toezicht van de staat.

In verschillende Europese landen zijn gisteren nieuwe vindplaatsen van het H5N1-virus gemeld. In Duitsland meldde het ministerie van Landbouw in Brandenburg dat in de plaats Wandlitz, op twintig kilometer van Berlijn, een dode meerkoet is gevonden die het virus bij zich droeg. Ook is gisteren voor het eerst de vondst van het virus in een Duitse grote stad bevestigd. In Mannheim is het virus vastgesteld bij een wilde eend.

De vraag naar pluimveevlees is in Duitsland sinds het najaar met 20 procent gedaald. Volgens een woordvoerder van de pluimvee-industrie heeft de sector tot op heden 140 miljoen euro schade geleden. In Frankrijk, waar het virus vorige maand ook geconstateerd werd, lijdt de pluimveesector naar schatting 40 miljoen euro verlies per maand, nu meer dan veertig landen importrestricties hebben opgelegd voor Frans gevogelte.

Ook in Roemenië, Griekenland, Zweden en Zwitserland, en in het Aziatische Azerbajdzjan werden gisteren nieuwe vogelgriepgevallen bekend. (Reuters, AP, AFP)


NRC, 04 maart 2006

Helen
16th March 2006, 09:25
Terwijl de vogelgriep Europa zeer hard bezighoudt, zijn ze in Amerika nog niet voorbereid. De vogelgriep verspreidt zich zo snel en is zo gevaarlijk dat België (land dat nog niet getroffen is) nu al maatregelen heeft getroffen, namelijk de ophokking. Deze houdt in dat vanf 1 maart 2006 alle pluimvee moet afgesloten worden of opgehokt moet worden, waardoor de kans dat een pluimvee van België besmet is met dit virus, verkleint. Dan begrijp ik niet dat ze in Amerika gewoon afwachten en niet doen? Begrijpen ze niet welke impact het virus op de mensen en dieren heeft, kortom op het land?