PDA

Bekijk de volledige versie : Kurz op koers, Oostenrijkers kiezen voor ruk naar rechts


Jesse.L*ureyssens
19th October 2017, 20:21
De parlementsverkiezingen in Oostenrijk zijn uitgedraaid op een overwinning voor de rechtse partijen. Even zag het er naar uit dat de conservatieve ÖVP (Oostenrijkse Volkspartij) van de 31-jarige Sebastian Kurz en de extreemrechtse FPÖ (Freiheitliche Partei österreichs) op één en twee zouden eindigen, maar uiteindelijk wist de sociaaldemocratische SPÖ zich nog tussen beide te wringen.
Volgens de jongste cijfers eindigt de partij van Kurz op 31,7 procent, plus acht in vergelijking met de parlementsverkiezingen van 2013. De SPD van kanselier Christian Kern blijft met 27,0 procent nagenoeg status quo (plus 0,2%), de FPÖ boekt een winst van ruim vijf procent en springt van 20,5 in 2013 naar 25,9 procent.

Het programma van Kurz schurkt aan tegen dat van de FPÖ -strengere immigratieregels, een volledige stop van de illegale migratie, waardoor een regeringsalliantie met FPÖ een uitgemaakte zaak lijkt. Ook FPÖ-partijleider Heinz-Christian Strache bouwde zijn campagne immers haast exclusief op een restrictief vluchtelingenbeleid. Komt het inderdaad tot een huwelijk ÖVP-FPÖ in Wenen, dan zitten Brussel en de Duitse bondskanselier Angela Merkel met een probleem: niet alleen staan beide partijen lijnrecht tegenover het vreemdelingenbeleid van Merkel en in het verlengde van de nul-optie die de Visegradlanden (Hongarije, Tsjechië, Slovakije, Polen) voorstaan; de twee vinden ook dat de EU qua bevoegdheden drastisch ingekrompen moet worden.

De grootste verliezers van de 'ruk naar rechts' van de Oostenrijkse kiezers zijn de Groenen. Zij vallen terug van 12,4% in 2013 naar nog amper 3,8%. Blijft dat cijfer staan, dan halen de Groenen geen enkele zetel in het nieuwe parlement: de kiesdrempel in Oostenrijk bedraagt immers vier procent. Een deel van dat verlies is allicht te wijten aan de score van de Liste Peter Pilz, een pas in juli dit jaar opgerichte partij, gesticht en voorgezeten door ex-Groene Peter Pilz. De partij haalt, ondanks of juist dankzij een gebrek aan partijprogramma, 4,3 procent.

Net als de SPÖ blijft ook het liberale Neos (Das Neue Österreich und Liberales Forum) op status quo. Met vijf procent zit de partij aan de veilige kant van de kiesdrempel.

Kurz maakte zich eerst meester van zijn partij, de conservatieve Österreichische Volkspartei (ÖVP), daarna trok hij de stekker uit de regering met de Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ) – waarin hijzelf minister van Buitenlandse Zaken was. En dat gedurfde manoeuvre leverde hem geen windeieren op.

Regeren

Met wie zal Kurz regeren? Sinds 2007 wordt Oostenrijk bestuurd door een ‘grote coalitie’ van SPÖ en ÖVP. Maar zowel Kurz als Kern wijst een voorzetting van die formule af. Zo lijkt Kurz de deur te openen voor de extreemrechtse Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ).

De Vrijheidspartij maakte een eerste keer deel uit van een regering met de ÖVP, toen wijlen Jörg Haider er de sterke man was. Het kwam Oostenrijk op Europese sancties te staan. De gewraakte regering hield het maar twee jaar uit, waarna de ÖVP verschrompelde. De sociaaldemocratische partij SPÖ zit sinds de Tweede Wereldoorlog zo goed als ononderbroken in de regering.

Bron: www.DeStandaard.be - Nieuws- Buitenland
Datum: 15-10-2017


Eigen mening:
Zoals je kan lezen in het artikel heeft de conservatieve partij van Kurz de verkiezingen gewonnen. Ik vind dit een goede keuze voor Oostenrijk omdat deze partij iets wil gaan doen aan de illegale immigratie. Ze staat ook heel kritisch tegenover de EU en Merkel. Dit kan er voor zorgen dat er nog een land de EU verlaat. Tot nu toe was altijd dezelfde partij aan de macht en wou het volk van Oostenrijk verandering. Wat me wel zorgen maakt is dat de extreem rechtse partij heel veel stemmen heeft gehaald en dit geeft weer dat vele mensen niet tevreden zijn met de vluchteling en de groeiende Islam in Oostenrijk.