PDA

Bekijk de volledige versie : Dokters laaiend enthousiast: "Hepatitis C bijna uitgeroeid"


Gil.H*ylen
18th October 2017, 14:04
Duur medicijn boekt prima resultaten bij hemofiliepatiënten

Bij Belgische patiënten met hemofilie, een stoornis in de bloedstolling, is hepatitis C zowat uitgeroeid. Dat maakten artsen van het UCL en UZ Leuven deze middag bekend. "Dit groot onrecht wordt eindelijk rechtgezet."

De resultaten van de nieuwe, dure medicatie tegen hepatitis C zijn overweldigend, benadrukt professor Frederik Nevens, hematoloog aan het UZ Leuven. Bij de honderden patiënten die hij de voorbije jaren behandelde, ziet hij nu een genezing van 95 tot 100 procent. 

Zeker bij hemofiliepatiënten zijn de resultaten indrukwekkend. Dit gaat om patiënten die voor 1989 massaal besmet raakten met het virus door besmette bloedtransfusies.

Tegen eind dit jaar zijn alle hemofiliepatiënten genezen. Dit bewijst dat we de ziekte kunnen uitroeien
PROFESSOR FREDERIK NEVENS, HEMATOLOOG UZ LEUVEN
“Tegen het einde van dit jaar zullen we kunnen zeggen dat ze allemaal zijn genezen”, zegt professor Nevens. “Een enorme verwezenlijking. Want dat betekent dat we, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie vooropstelt, echt de ziekte kunnen uitroeien. Dit bewijst dat het kan.”

In het regeerakkoord stond dat de hemofiliepatiënten die ooit ziek werden door besmet bloed, recht hebben op een compensatie. “Er werd zelfs een bedrag van 30.000 euro genoemd”, zegt Nevens. “Die compensatie is er nooit gekomen, maar de regering heeft er wel voor gezorgd dat deze groep de medicatie krijgt terugbetaald. Dat lijkt me eigenlijk veel waardevoller, want nu zijn deze mensen genezen. Hiermee wordt eigenlijk een groot onrecht rechtgezet.”

Onvrede

De nieuwe, dure medicatie tegen hepatitis C heeft al voor heel wat discussie gezorgd. Het geneesmiddel is zodanig prijzig dat de overheid besliste dat het enkel zou terugbetaald worden indien het werd voorgeschreven door artsen die zijn verbonden aan een universitair ziekenhuis. Ook komen enkel patiënten in aanmerking bij wie al sprake is van leverschade, tot grote onvrede van de patiënten bij wie de ziekte nog niet ver is gevorderd. Zij moeten eerst ziek worden, vooraleer ze aanspraak maken op genezing. 

“Vanaf januari van dit jaar hebben we van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld, sv) een speciale toelating gekregen om de hemofiliepatiënten te behandelen, ongeacht de ernst van de ziekte”, legt Nevens uit. “Een zeer goeie zaak. Je mag niet vergeten dat boven die mensen het zwaard van Damocles hangt. Het was een kwestie van tijd eer ze ziek werden.”

Bron:De Morgen 18/10/2017 https://www.demorgen.be/binnenland/dokters-laaiend-enthousiast-hepatitis-c-bijna-uitgeroeid-bd48ce62/

Eigen mening: Het is indrukwekkend hoe de wetenschap er op vooruit gaat. Deze medicatie is kans op volledige genezing. In het artikel wordt vermeld 95-100 procent. Het is een enorme verwezenlijking dat de ziekte kan worden uitgeroeid. De hemofiliepatiënten die ooit ziek werden door besmet bloed hebben recht op een compensatie daarom is het juist dat deze mensen de medicatie terugbetaald krijgen. Daar heeft de regering voor gezorgd. Maar er zijn nog zoveel andere mensen die lijden aan deze ziekte. Deze mensen hebben ook recht op volledig herstel zonder hoge medicatie kosten. Ik vind dan ook de beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block rechtvaardig. Ik denk dat het niet alleen voor België is, maar voor alle mensen van de wereld.