PDA

Bekijk de volledige versie : Tele2 lapt privacy aan zijn laars...


Barst
3rd March 2006, 23:16
Apparatuur Tele2 geeft persoonlijke gegevens klanten prijs


Internetgebruikers die aansluiten op het web via de modem router van Tele2 riskeren hun persoonlijke gegevens bloot te geven, zo kon een journalist van Belga vrijdag zelf vaststellen. Zo circuleert de universele code voor de configuratie van de modem al meer dan een maand op verschillende discussieforums over ADSL in België.


Bij het installeren van de modem laat Tele2 niet toe dat de klant zijn configuratie zelf doet. Het bedrijf wijst erop dat de klant zo riskeert zijn garantie kwijt te spelen.

Het is nochtans via deze configuratie dat de abonnee bepaalde internetprogramma's kan weigeren of toelaten, dat hij zijn telefoonoproepen kan raadplegen (Tele2 maakt gebruik van voice over IP), dat ouders toezicht kunnen houden op de geraadpleegde websites door hun kinderen enzoverder.

Maar sinds midden januari al circuleert op verschillende webfora een universele code, bestaande uit een naam en een paswoord, waardoor eenieder naar de configuratiepagina van de modem kan gaan. In de praktijk kan iemand met slechte bedoelingen die kennis heeft van het IP-adres van een abonnee van Tele2, dankzij de universele code een volledige inkijk hebben in de persoonlijke gegevens van de abonnee. Hij kan bellen naar de persoon in kwestie, zijn telefoonlijst inkijken en de parameters van diens firewall aanpassen. Het is zelfs mogelijk om vanop afstand de internetverbinding van de abonnee te blokkeren.

In een eerste reactie bevestigt de klantendienst van Tele2 dat de universele code op het internet circuleert. De dienst zegt ook actief op zoek te zijn vanwaar het lek afkomstig is. In de loop van de maand maart zouden er technische aanpassingen moeten gebeuren, maar de bevoegde persoon was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.


Weblog DM, 03-03-2006 (Belga 18:51)