Inloggen

Bekijk de volledige versie : Niet alle IS-propaganda moet meteen offline: foutje of slimme zet?


Bryce.N*casi
17th October 2017, 14:44
Hoewel de Belgische politie het afgelopen jaar de strijd tegen het cyberkalifaat heeft opgevoerd, is het nog altijd mogelijk dat IS websites beheert met een Belgische domeinnaam. Foutje? Een ongelijke strijd? Of slimme inlichtingendiensten?

Vorige week berichtten we al dat IS achter news-agency.be zit, een website met een Belgische domeinnaam, online sinds 28 september. Het is een site met nieuwsberichten van persagentschap Amaq, met gruwelijke foto's van IS-slachtoffers en videoverslagen van het front.

Nadat we meermaals om uitleg vroegen bij de veiligheidsdiensten is de website sinds gisteravond offline. Maar jihadexpert Pieter Van Ostaeyen heeft nog een tweede Belgische domeinnaam in handen van IS ontdekt, attamkin-urd.be. Die staat al online sinds 1 juni.

"Het is zeker niet de eerste keer dat IS een Belgische domeinnaam gebruikt", zegt Van Ostaeyen.

De federale politie kan geen informatie geven over specifieke dossiers, maar soms zijn er wel degelijk redenen waarom een IS-site of IS-profiel op sociale media online blijft.

Bijvoorbeeld omdat ze deel uitmaken van een gerechtelijk onderzoek of omdat inlichtingendiensten in binnen- of buitenland ze gebruiken voor de "opbouw van de informatiepositie".

"IS maakt bovendien gebruik van de diensten van de Amerikaanse start-up CloudFlare", zegt Raphael Gluck van onderzoekerscollectief Bellingcat. "CloudFlare beveiligt websites tegen cyberaanvallen, maar maakt het ook moeilijker om ze offline te halen."

Hackerscollectief Anonymous noemde de firma in het verleden daarom een medeplichtige van IS.

"Er was geen enkele vraag van veiligheidsdiensten om deze sites uit ons netwerk te halen", zei Matthew Prince, CEO van CloudFlare, daarover op Fox News. "Integendeel, in sommige gevallen vroegen ze ons expliciet om ze in ons netwerk te houden."

Gezien news-agency.be gisteravond offline is gehaald, is het maar de vraag of de veiligheidsdiensten de site moedwillig online hielden. Of eerder dat patrouilleren op het internet tegen IS een sisyfusarbeid is.

Bron: De Morgen 17/10/2017

___________________

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat de Belgische politie al het mogelijke doet om IS en radicalisering in België tegen te houden. Dus de keuze om deze domeinnamen online te houden heeft een dubbele connotatie. Enerzijds lijkt het alsof ze er niets tegen proberen doen en het zijn gangetje maar laten gaan, anderzijds kan het een strategische zet zijn, zoals ze zelf beweren. Of mijn theorie zou moeten kloppen, en dan laten ze de domeinen maar online om IS niet te provoceren, uit schrik. Ik vind persoonlijk dat ze alle domeinen moeten verwijderen maar eerst alles opslaan in een databank om de informatie later verder te kunnen gebruiken tegen IS.