PDA

Bekijk de volledige versie : Hersenactiviteit piekt tijdens vrouwelijk orgasme


Lucas.C
15th October 2017, 12:21
Waar vroeger werd gedacht dat vrouwen hun hersenen moeten uitschakelen om tot een orgasme te kunnen komen, stelt een nieuwe studie het tegendeel: de hersenactiviteit bereikt een gigantische piek.

Onderzoekers aan de Rutgers University in New Jersey konden enkele vrouwen overtuigen om hun orgasme te doneren aan de wetenschap. Ze vonden tien heteroseksuele vrouwen die bereid waren om in een MRI-scanner te gaan liggen en zichzelf te stimuleren tot ze een orgasme bereikten. Het experiment werd ook nog eens herhaald met de partners erbij.

Op die manier kon de hersenactiviteit van de vrouwen heel nauwkeurig opgevolgd worden. Het gaat om de meest gedetailleerde studie van hersenactiviteit bij een orgasme tot nu toe.

Hersenactiviteit

Op basis van een studie uit 2005 dachten wetenschappers dat vrouwen vrij moesten zijn van zorgen en afleidingen om een climax te bereiken. Het brein zou emotionele delen van de hersenen uitschakelen omdat de kans op een nageslacht belangrijker is dan de overleving van een individu, zo klonk de hypothese.

Deze nieuwe studie spreekt dat tegen. De hersenactiviteit in de gebieden die instaan voor beweging, de zintuigen, het geheugen en de emoties nam toe tijdens de aanloop naar een orgasme, om tijdens het orgasme te pieken en daarna opnieuw te dalen.

Minder pijn

De hersenscan maakte meteen ook duidelijk hoe het komt dat vrouwen minder pijn voelen voor en tijdens een orgasme. Als vrouwen op het punt staan een orgasme te krijgen, neemt de activiteit toe in de dorsale Raphekern. Dat gebied speelt een rol in het controleren van serotonine, dat kan werken als pijnstillend middel.

Waarom de evolutie ervoor heeft gezorgd dat vrouwen tijdens het orgasme minder pijn ‘moeten’ voelen is niet helemaal duidelijk. Een van de onderzoekers stelt dat er mogelijk een verband is met de bevalling. Vaginale stimulatie zou zo mogelijk pijn verminderen om moeders te helpen het hoofdje van de baby door het geboortekanaal te persen.

Het onderzoek opent in elk geval nieuwe perspectieven om het orgasme van de vrouw nog beter te doorgronden.

Bron: De Standaard 15/10/17 om 12:09u
Link: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171014_03131829

Eigen Mening: Ik vind het boeiend wat er juist tijdens een orgasme gebeurd bij een mens. Dit onderzoek toont toch aan dat er nog veel zaken zijn dat we niet nauwkeurig genoeg weten. Ik vind het een grote mijlpaal in de wetenschap naar het orgasme. Want men weet nu dat de emotionele delen van de hersenen totaal niet worden uitgeschakeld maar juist gaan pieken. We staan er vaak niet bij stil wat een orgasme met ons doet maar het blijkt nogmaals dat ons menselijk lichaam op alles voorzien lijkt te zijn. Ik merk nogmaals dat de wetenschap blijft evolueren vandaag de dag en dat elk individu een complex gegeven is. In de wetenschap moet men streven naar telkens nieuwe bevindingen en onderzoeken omdat er nog inmens veel is dat we niet weten.