Romy.O*senblok
10th October 2017, 16:47
Een laboratorium heeft in 13 op 14 potjes ijs van het merk Ben & Jerry's sporen teruggevonden van glyfosaat, vooral bekend van onkruidverdelger RoundUp. Het zou ook gaan om ijs dat in België geconsumeerd wordt. Ben & Jerry's vindt het zorgwekkend en brengt volgend jaar glyfosaatvrij ijs op de markt.
Het Amerikaanse Health Research Institute (HRI) vond sporen van glyfosaat in potjes uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland.
Het ijs van Ben & Jerry's in België is volgens eigenaar Unilever hoofdzakelijk afkomstig van de productie in Nederland.
"Onze producten zijn veilig om te eten en de hoeveelheden glyfosaat die gevonden zijn, zijn significant lager dan de toegelaten standaarden in de VS en Europa", stelt Unilever in een mededeling.
Het Health Research Institute berekende zelf dat een kind van 35 kilo 25.000 porties per dag zou moeten eten om de limiet te bereiken die Europa vooropstelt. Bij een volwassene zou het om dubbel zoveel ijsjes gaan.
Toch vindt ook Unilever het "zorgwekkend", want bestrijdingsmiddel glyfosaat "zit namelijk overal in – van normaal eten, tot natuurlijk en biologisch eten, tot regenwater – en dát is het probleem."
Dat stelt ook europarlementslid Bart Staes (Groen), die de resultaten bekendmaakte op een persconferentie van de Groenen in het Europese Parlement.
"Glyfosaat zit in heel wat van ons voedsel, maar ook in bier en wijn en hoopt zich zo op in ons lichaam", zegt Staes.
De bron van de besmetting bij Ben & Jerry's zou de gebruikte melk kunnen zijn, via diervoeding, maar ook via de ingrediënten die de ijsjes hun uiteenlopende smaken geven. Glyfosaat is veel gebruikt in de landbouw en komt gemakkelijk in water terecht waarmee gewassen worden besproeid.
Het is voor het eerst op de markt gebracht door Monsanto in 1974, als RoundUp, en is nu de populairste onkruidverdelger. Omdat er steeds meer ongerustheid is over de mogelijke gevolgen, komt Ben & Jerry's met een nieuwe productlijn in 2018 die glyfosaatvrij moet zijn.
Ben & Jerry's schat dat dit ijs op basis van biologische zuivel in de VS op termijn goed zou zijn voor 6% van haar verkoop. Daarnaast wilt het merk tegen 2020 geen gebruik meer maken van ingrediënten uit gewassen die chemisch gedroogd zijn met glyfosaat. De consumentenorganisaties en de Europese Groenen willen dat dit sneller gebeurt.
De onthullingen over glyfosaat bij Ben & Jerry's komt er een dag voor een belangrijke hoorzitting in het Europese parlement over hoe Monsanto wetenschappelijk onderzoek naar RoundUp en glyfosaat beïnvloedde. Diezelfde onderzoeken gebruikte de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA toen zij in 2015 bekeek of glyfosaat kankerverwekkend is.
"Door het uitlekken van de Monsanto-papers is steeds duidelijker dat Europese en Amerikaanse regelgevers beïnvloed zijn door Monsanto en de chemische industrie", zegt Bart Staes.
Knack heeft ondertussen interne documenten onthuld waarin het Amerikaanse chemieconcern zelf onderzoeken bespreekt die wijzen op de gevaren van RoundUp. In een PowerPoint uit juli 2008 staat dat RoundUp één van de cruciale fasen van de celdeling beïnvloedt, "wat op lange termijn mogelijk tot kanker leidt."
In december moet de Europese Unie beslissen of het de licentie van glyfosaat, het hoofdingrediënt van RoundUp, met tien jaar verlengt
krant: De Morgen
link: https://www.demorgen.be/nieuws/sporen-van-onkruidverdelger-glyfosaat-in-ben-jerry-s-ijs-b5ed93bb/
10/10/2017, 12:54
Mening: Ik vind dat dit glyfosaat vermijden moet worden op de markt. Omdat ze nog niet met 100% kunnen zeggen dat dit product niet schadelijk is voor de mens. Op lange termijn lijden zoogdieren, waaronder schapen en koeien,.. hieraan. Glyfosaat vernietigt niet alleen de bedoelde onkruiden, maar ook het groen in en rond de akkers. Ik vind het spijtig dat de dieren lijden door iets wat de mens doet.
Het Amerikaanse Health Research Institute (HRI) vond sporen van glyfosaat in potjes uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland.
Het ijs van Ben & Jerry's in België is volgens eigenaar Unilever hoofdzakelijk afkomstig van de productie in Nederland.
"Onze producten zijn veilig om te eten en de hoeveelheden glyfosaat die gevonden zijn, zijn significant lager dan de toegelaten standaarden in de VS en Europa", stelt Unilever in een mededeling.
Het Health Research Institute berekende zelf dat een kind van 35 kilo 25.000 porties per dag zou moeten eten om de limiet te bereiken die Europa vooropstelt. Bij een volwassene zou het om dubbel zoveel ijsjes gaan.
Toch vindt ook Unilever het "zorgwekkend", want bestrijdingsmiddel glyfosaat "zit namelijk overal in – van normaal eten, tot natuurlijk en biologisch eten, tot regenwater – en dát is het probleem."
Dat stelt ook europarlementslid Bart Staes (Groen), die de resultaten bekendmaakte op een persconferentie van de Groenen in het Europese Parlement.
"Glyfosaat zit in heel wat van ons voedsel, maar ook in bier en wijn en hoopt zich zo op in ons lichaam", zegt Staes.
De bron van de besmetting bij Ben & Jerry's zou de gebruikte melk kunnen zijn, via diervoeding, maar ook via de ingrediënten die de ijsjes hun uiteenlopende smaken geven. Glyfosaat is veel gebruikt in de landbouw en komt gemakkelijk in water terecht waarmee gewassen worden besproeid.
Het is voor het eerst op de markt gebracht door Monsanto in 1974, als RoundUp, en is nu de populairste onkruidverdelger. Omdat er steeds meer ongerustheid is over de mogelijke gevolgen, komt Ben & Jerry's met een nieuwe productlijn in 2018 die glyfosaatvrij moet zijn.
Ben & Jerry's schat dat dit ijs op basis van biologische zuivel in de VS op termijn goed zou zijn voor 6% van haar verkoop. Daarnaast wilt het merk tegen 2020 geen gebruik meer maken van ingrediënten uit gewassen die chemisch gedroogd zijn met glyfosaat. De consumentenorganisaties en de Europese Groenen willen dat dit sneller gebeurt.
De onthullingen over glyfosaat bij Ben & Jerry's komt er een dag voor een belangrijke hoorzitting in het Europese parlement over hoe Monsanto wetenschappelijk onderzoek naar RoundUp en glyfosaat beïnvloedde. Diezelfde onderzoeken gebruikte de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA toen zij in 2015 bekeek of glyfosaat kankerverwekkend is.
"Door het uitlekken van de Monsanto-papers is steeds duidelijker dat Europese en Amerikaanse regelgevers beïnvloed zijn door Monsanto en de chemische industrie", zegt Bart Staes.
Knack heeft ondertussen interne documenten onthuld waarin het Amerikaanse chemieconcern zelf onderzoeken bespreekt die wijzen op de gevaren van RoundUp. In een PowerPoint uit juli 2008 staat dat RoundUp één van de cruciale fasen van de celdeling beïnvloedt, "wat op lange termijn mogelijk tot kanker leidt."
In december moet de Europese Unie beslissen of het de licentie van glyfosaat, het hoofdingrediënt van RoundUp, met tien jaar verlengt
krant: De Morgen
link: https://www.demorgen.be/nieuws/sporen-van-onkruidverdelger-glyfosaat-in-ben-jerry-s-ijs-b5ed93bb/
10/10/2017, 12:54
Mening: Ik vind dat dit glyfosaat vermijden moet worden op de markt. Omdat ze nog niet met 100% kunnen zeggen dat dit product niet schadelijk is voor de mens. Op lange termijn lijden zoogdieren, waaronder schapen en koeien,.. hieraan. Glyfosaat vernietigt niet alleen de bedoelde onkruiden, maar ook het groen in en rond de akkers. Ik vind het spijtig dat de dieren lijden door iets wat de mens doet.