Inloggen

Bekijk de volledige versie : ‘Monsterwesp’ duikt op in Vlaanderen


steven.w*uters
4th October 2017, 11:58
‘Monsterwesp’ duikt op in Vlaanderen

Hij ziet er uit als een gewone wesp. Maar de Aziatische hoornaar, een allesvretend monstertje, kan niet alleen venijnig steken. Hij vormt vooral ook een grote bedreiging voor onze inheemse bijenpopulatie. De eerste exemplaren zijn gespot in Vlaanderen. ‘Verdelgen is de enige oplossing’, zeggen experts. Vorige week werd in de Nederlandse provincie Zeeland een nest Aziatische hoornaars gevonden en verdelgd. Maar ook in Oudenaarde is er al eentje gespot en nu in Wevelgem waar men aan het zoeken is naar het nest als dat er zou zijn. ‘Als we er een vinden wordt het direct verdelgd’, zegt de brandweer

‘De soort vormt hier niet alleen een nieuwe bedreiging voor de imkerij, maar kan ook een probleem worden voor de inheemse bestuivers, zoals zweefvliegen, solitaire bijen, muggen en andere insecten die bestuivingsdiensten leveren. Ze staat daarom op de Europese lijst van te bestrijden exoten’, zeggen experts.

‘Bij een prospectie dinsdag is er voorlopig geen nest gevonden maar in Nederland zetten ze zelfs drones met warmtecamera’s in om de nesten te vinden’, zegt Tim Adriaens, expert exoten bij het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO). Om maar te zeggen hoe gevaarlijk ze zijn.

‘Een klassieke hoornaar doodt ook bijen en eet ze op maar de Aziatische variant belegert een bijennest in groep. Ze dringen binnen in het nest en slachten .alle bijen af. Onze bijen zijn niet opgewassen tegen deze gepantserde tanks. Zelfs als zij zo’n indringer met drie of vier tegelijk aanvallen, zijn ze gewoon geen partij voor de Aziaat’, klinkt het bij de Koninklijke Vlaamse Imkersbond.

Inheemse en Aziatische hoornaar

Het is wel belangrijk te weten dat er een verschil is met onze inheemse soort en de Aziatische soort. De Aziatische heeft zwartgele pootjes en onze inheemse rode pootjes. Van de inheemse soort zijn er veel, de Aziatische wesp blijft hier gelukkig zeer uitzonderlijk. De inheemse soort ziet er door haar groot lijf gevaarlijk uit, maar de Aziatische die ongeveer even groot is als een gewone wesp is veel gevaarlijker.

‘Bij ons blijft het voorlopig bij uitzonderlijke waarnemingen. Het is wel zo dat die Aziatische hoornaar in het zuiden van Frankrijk meer voorkomt en door de klimaatverandering er meer zuiderse soorten hier in de lage landen verwacht worden in de toekomst. Omdat dit een exoot is en nefast voor honingbijen wordt er alert gereageerd op verschillende diensten om ze direct uit te roeien. Maar paniek is nergens voor nodig’, zegt Aculea, de bijen en wespenwerkgroep van Natuurpunt

Een klein stukje van de Merodese bossen in Herenthout is momenteel af te raden voor wandelaars. Hoornaars hebben er al verschillende mensen aangevallen en gestoken nadat ze op een nest waren gestapt. Ook in Wallonië zijn al verschillende mensen aangevallen. Maar hier gaat het voor alle duidelijkheid om de inheemse soort. Ook bij verschillende waarnemingen in de rest van het land ging het om de inheemse hoornaar.

Bron: DS, 04/102017
http://www.standaard.be/cnt/dmf20171004_03111800

Mening: Ik vind het geen goed teken dat er meer en meer exotische soorten naar onze streken afdalen. Zoals we merken bij de Aziatische hoornaar kan dit nefast zijn voor ons ecosysteem. Als binnenkort deze soort toch massaal bij onze te vinden zal zijn, dan zal onze bijenpopulatie drastisch verminderen. Dit zal dan zorgen dat planten minder bijen hebben voor de bestuiving en er zullen dus minder planten zijn. Dat dit door de opwarming van de aarde komt is toch erg. We zijn onze eigen leefwereld aan het verpesten. Als de opwarming blijft duren zullen er nog meer exotische dieren tot bij ons komen en zij zullen ook op zoek moeten gaan naar voedsel. Dit zullen ze waarschijnlijk vinden binnen ons ecosysteem en dat zoals bij de bijen rampzalig zijn, omdat deze een belangrijke rol hebben binnen onze ecosystemen. We moeten dus zeer alert reageren op deze verschuivingen en onderzoeken hoe gevaarlijk sommige soorten kunnen zijn. We moeten natuurlijk ook blijven zoeken naar alternatieven om de opwarming van de aarde te verminderen. Enkel zo houden we ons ecosysteem in evenwicht.