PDA

Bekijk de volledige versie : jongeren hebben, dus zijn?


Pieterjan
1st March 2006, 01:37
Ze hebben, dus ze zijn


Jongeren tussen 16 en 18 jaar hebben veel geld, de helft heeft een tv en een pc op de kamer.

Zo blijkt uit een rondvraag van het taaltijdschrift Panache onder zijn lezers. Het blad wordt uitgegeven door Pelckmans. Bijna 3.800 jongeren uit het vijfde en zesde middelbaar, vooral aso'ers, vulden de vragenlijst 'Avoir et être' in. Bijna de helft heeft of één broer of één zus, en twaalf procent is enig kind.

Hoe meer broers en zussen, hoe minder zakgeld. Gemiddeld krijgen jongeren 12,29 euro per week. Merkwaardig is dat meisjes gemiddeld iets minder krijgen dan jongens.

Jongeren verdienen zelf ook: 40 procent heeft een baantje tijdens het schooljaar (kinderoppas inbegrepen) en een derde werkt in de zomervakantie. Omgerekend levert dat gemiddeld 18 euro in de week op. Samen met het zakgeld is dat goed voor 30 euro in de week.

Daarvan wordt de helft gespaard. Negen op de tien jongeren hebben een gsm en de helft onder hen moet die kosten zelf betalen. Voor één vierde komen de ouders tussenbeide en voor nog een vierde betalen de ouders zelfs de hele gsm-factuur.

Gevraagd naar wat ze meer zouden kopen als het niet zo duur was, noemen meisjes op de eerste plaats kledij, vervolgens cd's en dvd's en dan gsm-kaarten. Jongens willen eerst meer cd's en dvd's, dan pas kledij en als derde computerspelletjes. De meeste jongeren hebben hun eigen kamer. Driekwart heeft daar een hifi-keten staan, ongeveer de helft ook een tv en iets vaker nog een pc met internetverbinding. Een ruime meerderheid heeft ook een mp3-speler.

Toch zijn persoonlijke bezittingen voor jongeren ,,niet het belangrijkste in het leven''. Die komen na de kwaliteit van de vrienden, de persoonlijke toekomst, het liefdesleven en het behoren tot een vriendengroep.