PDA

Bekijk de volledige versie : De Nobelprijs voor Geneeskunde is uitgedeeld: Amerikaans team wint met slaaponderzoek


Ben C*auwels
2nd October 2017, 12:47
[SIZE=5] De Nobelprijs voor Geneeskunde is uitgedeeld: Amerikaans team wint met slaaponderzoek [/SIZE]

BRUSSEL - De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar Jeffrey Hall, Michael Rosbash en Michael Young, zo heeft de Zweedse Academie maandag meegedeeld. Het Amerikaanse driemanschap ziet zo een grote beloning voor hun verdiensten in het slaaponderzoek naar biologische slaapritmes.

De drie werken regelmatig samen. Rosbash en Hall werken aan de universiteit van Brandeis, Young deed onderzoek vanuit de Rockefeller University.

Biologische klok

Wetenschappers zijn het er allang over eens dat levende organismen een biologisch klok hebben, die hen helpen om zich voor te bereiden en aan te passen aan het ritme van de dag. Het onderzoek van Hall, Rosbach en Young maakt duidelijk hoe planten, dieren en mensen hun biologisch ritme aanpassen zodat het gesynchroniseerd is met de aarde. Zo helpt die klok om je slaappatroon, eetpatroon, hormoonpatroon en bloeddruk in goede banen te leiden.

Hall, Rosbash en Young gebruikten fruitvliegjes om een gen te isoleren dat het normale biologische ritme controleert. Dat gen codeert een proteïne dat 's nachts in de cel accumuleert en verlaagt tijdens de dag. De onderzoekers konden ook bijkomende proteïnes herkennen die de "biologische" klok in de cel blootleggen. Als besluit van hun onderzoek schrijven ze dat de biologische klok steeds via dezelfde principes werkt als andere meercellige organismen, waaronder ook mensen.

940.000 euro

In het totaal krijgen de winnaar 9 miljoen Zweedse kronen, ongeveer 940.000 euro. Daarnaast mogen ze ook een medaille mee naar huis nemen en krijgen ze eeuwige roem.

In de komende dagen worden ook de winnaars van de andere Nobelprijzen bekendgemaakt.

Bron:
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171002_03107670

Mening:
De Nobelprijs geneeskunde (of fysiologie) wordt eens per jaar uitgereikt, wat op zich al wereldnieuws is. Het onderzoek rond slaapritmes is al lang aan de gang, zo besloten we dat de standaardmaat 8u slaap is. Iedereen heeft zijn biologische klok in zich, dit zien we ook bij andere dieren en zelfs planten. Uit onderzoeken is gebleken dat we het meest alert zijn vanaf 9.30u - 10.00u. Het voorstel om de schooldag te beginnen op een later uur staat al lang aan de deur te kloppen. Ik stel me echter wel de vraag of dit de juiste beslissing is. Er zijn maar 24 uur in één dag, op deze manier zouden we al heel veel tijd verliezen, zeker als de jongeren nog sportactiviteiten buiten de school beoefenen. Is er dan nog tijd om te leren?

Floor.C*oonen
2nd October 2017, 15:44
Wat ik erg fijn vind aan Bens reactie is dat hij ook de biologische klok van de leerlingen betrekt. Het artikel is erg leuk in de les te integreren omwille van twee redenen. Ten eerste sluit het onderwerp aan bij de leerlingen hun leefwereld (ze voelen zelf ook dat ze moe zijn 's morgens en er zijn heel wat leerlingen die pro het latere startuur zouden stemmen). Ten tweede wordt het begrip 'hormonen' in verschillende thema's aangehaald maar toch blijft het een abstract begrip waarbij dat de leerlingen zich weinig kunnen voorstellen.
Een korter en beter begrijpbaar artikel dat ik zou gebruiken in de les: https://newscientist.nl/nieuws/onderzoek-naar-biologische-klok-verdient-nobelprijs-voor-geneeskunde/.