PDA

Bekijk de volledige versie : (Suez) c (Gaz de France)


Barst
28th February 2006, 03:10
Gaz de France gaat Suez opslorpen


De aangekondigde fusie tussen de nutsbedrijven Gaz de France en Suez zal gebeuren middels een "fusie door opslorping" door Gaz de France op Suez. Dat heeft de Franse minister van Economie, Thierry Breton, maandag gezegd. De Franse staat zal 34 à 35 pct van de nieuwe groep in handen hebben.


Vlaams minister van Energie Kris Peeters heeft in het kader van de fusie een reeks vragen overgemaakt aan zijn federale collega Marc Verwilghen en hoopt die binnenkort met hem te kunnen bespreken. Hij wil garanties voor de rol van Zeebrugge als aardgas-draaischijf. Volgens sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte stelt zich met de fusie van Suez en Gaz de France het grootste probleem op de gasmarkt. Alle gasterminals komen straks in één hand terecht en dat kan volgens de sp.a-voorzitter niet. "Het netwerk mag niet meer in handen van de privésector zijn", zei Vande Lanotte, die vindt dat de overheid op dit vlak nu een rol moet spelen.

Voor Waals Energieminister André Antoine druist de aangekondigde fusie in tegen de principes van de liberalisering van de sector. Antoine vreest dat de verbruiker het kind van de rekening wordt. De cdH wil dan weer dat premier Guy Verhofstadt zo snel mogelijk een onderhoud heeft met de Franse autoriteiten over de kwestie. België dringt er op aan dat de energiekwestie uitgebreid op de Lentetop van de Europese eerste ministers aan bod komt.


Weblog DM, 27-02-2006 (AFP 20:41)

Barst
28th February 2006, 04:17
Energiesector / Nationale kampioenen gaan strijden om Europese markt


De Franse regering zet een ’nationale kampioen’ neer in de Europese energiesector. Maar de weerstand is groot: in Europa, onder beleggers en zelfs in eigen land.


Kampioenen zijn populair in Frankrijk, en de overheid helpt graag een handje bij het op weg helpen van nieuwe winnaars. Zo moeten Gaz de France (GdF), nu nog voor 80 procent in staatshanden, en marktpartij Suez samen een dominante partij worden in de Europese energiemarkt. In beurswaarde zouden ze de tweede speler worden in Europa (en zelfs op de wereldmarkt).

De Europese energiesector is in beweging. Dat ligt aan de liberalisering, onder druk van Brussel, maar ook aan de hoge olieprijzen en de wens om voor energie minder afhankelijk te worden van het Midden-Oosten en Rusland. Alleen grote, sterke bedrijven zouden in staat zijn om de investeringen te doen die nodig zijn voor de toekomst, en vooral om de grote leveranciers in het buitenland, zoals het Russische Gazprom, weerwerk te bieden.

De energiebedrijven zijn dus op zoek naar mogelijkheden om te groeien. Het Duitse Eon ziet die kans in Spanje, met een overname van de nationale kampioen Endesa. Het Italiaanse Enel liet zijn oog in eerste instantie vallen op het Belgische Electrabel, een dochter van Suez, en daarna op het moederbedrijf.

Maar grensoverschrijdende fusies en overnames blijven moeilijk in Europa. De Spaanse regering verzet zich al weken tegen de plannen van Eon en ziet liever een samengaan van Endesa met landgenoot Gas Natural, ook al bieden de Duitsers meer. Frankrijk handelde doortastender dan de Spanjaarden: minister-president De Villepin haalde het afgelopen weekeinde de toplieden van GdF en Suez bij elkaar en smeedde een nieuwe kampioen.

De Italianen blijven zo zwaar gefrustreerd achter. Minister Tremonti van economische zaken beschuldigde de Fransen van protectionisme. „De neiging van Europese staten om beschermingswallen op te werpen moet gestopt worden”, aldus Tremonti. „Zoniet, dan riskeren we een augustus 1914-effect”, zei hij met een verwijzing naar de aanloop van de Eerste Wereldoorlog. Toen groeven de verschillende nationale legers zich in loopgraven in, om elkaar van daaruit te bestoken. Italië vindt dat de Europese Commissie Frankrijk tot de orde moet roepen.

Ook de kapitaalmarkt heeft, op meer zakelijke gronden, aarzelingen bij het samengaan van GdF en Suez. De grote Amerikaanse belegger Knight Vinke, die zeer actief is in Europa en ook een aandeel heeft in Suez, uitte behoedzame kritiek. Een woordvoerder beklemtoonde dat een fusie gebaseerd moet zijn „op economische overwegingen, niet op politieke”.

In eigen land moet De Villepin ook nog flinke weerstand overwinnen. De vakbonden hebben al negatief gereageerd op de plannen. Maar overname van Suez door een buitenlands bedrijf zal nog slechter vallen.


Trouw, 28-02-2006