PDA

Bekijk de volledige versie : Genomineerden Nobelprijs Vrede


Barst
25th February 2006, 03:22
Veel genomineerden Nobelprijs Vrede


Met 191 zijn ze dit jaar, de individuen (168) of groepen (23) die genomineerd zijn voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dat is op één na het hoogste aantal ooit: vorig jaar konden 199 kandidaten hopen op eer en prijzengeld.


Zoals gewoonlijk voegde secretaris Geir Lundestad bij zijn presentatie vrijdag geen namen toe (dat mag dus niet), maar naar even loffelijke gewoonte sijpelden behoorlijk wat namen door.

Kanshebbers
Tot de "grootste kanshebbers" behoren de voormalige Finse president Martti Ahtisaari -bemiddelaar in talrijke vredesprocessen- en de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono (voor zijn aandeel in het oplossen van het conflict rond de afvallige provincie Atjeh). Ook de Tsjechische ex-president Vaclav Havel (momenteel werkzaam bij het neoconservatieve Committee for the Present Danger), de Israelische "nucleaire klokkenluider" Mordechai Vanunu en het Leger des Heils worden genoemd.

Ook rocksterren Bono en Bob Geldof mogen alweer hopen. Bono probeerde vorig jaar, vergeefs, de armoede uit de wereld te helpen; Geldof organiseerde opnieuw concerten voor de goede zaak.

Zelfs Colin Powell, minister van buitenlandse zaken in de regering-Bush I, komt voor in het vredesaanbod: hij heeft gepoogd de burgeroorlog in Soedan te stoppen.


Weblog HLN, 24/02/06 23u29