PDA

Bekijk de volledige versie : Rekenhof zeer scherp over ziekteverzekering


Barst
25th February 2006, 01:28
Rekenhof zeer scherp over ziekteverzekering


Het ziektekostenbudget moet beter opgesteld en opgevolgd worden, zegt het Rekenhof. De slotzin uit een rapport van het Rekenhof over de begroting en de uitgaven van de ziekteverzekering klinkt al bij al nog braaf. Tussen de regels is het rapport veel scherper.


Dat blijkt uit de wijze waarop het Rekenhof bijvoorbeeld de uitgavestijgingen en de begrotingsoverschrijdingen beschrijft. Het merkt ook op dat de uitgaven sinds 2000 met niet minder dan de helft gestegen zijn: van 12 tot 18 miljard euro.

Het hof laat niet na op te merken dat het groeipad dat in 1994 werd uitgetekend om de ziekte-uitgaven ,,draaglijk'' te houden voor de openbare financiën, in 2004 al met ruim 3 miljard euro overschreden was. Het stipt verder aan dat het budget op één jaar tijd (2005-2006) met een miljard euro is gestegen.

Het hof klaagt over de talloze overschrijdingen van de begroting. Die zijn de jongste jaren wel wat verminderd, erkent het. Maar dat laatste werd niet gerealiseerd door de uitgaven beter te beheersen, maar door de toegelaten uitgavestijgingen op te trekken.

De regering-Dehaene (1995-1999) bijvoorbeeld liet voor de gezondheidsuitgaven een groei toe van 1,5 procent per jaar (plus inflatie). Die werd geregeld overschreven.

De regering-Verhofstadt I verhoogde die norm tot 2,5 procent. Ook die norm werd nog overschreden. Verhofstadt II liet uitgavestijgingen met 4,5 procent per jaar toe. Nu wordt de begroting minder vaak overschreden.

Het Rekenhof is vrij positief over de effecten van de volmachten die minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) kreeg. Sindsdien speelt die kort op de bal: uitgavenposten die dreigen buiten hun oevers te treden, worden meteen teruggeschroefd.

Maar eigenlijk waren daarvoor geen volmachten nodig, zegt het Rekenhof, ,,als iedereen had gedaan wat hij moest doen''. Artsenvakbonden, ziekenfondsen en regering raken het echter zelden eens over maatregelen, en ze slaagden er zelfs niet in prioriteiten te stellen. De regering trok de zaak telkens naar zich, maar de beslissingen die dan genomen werden, waren zelden transparant. Zo rekende het Rekenhof uit dat de regering in de periode 1999-2004 voor 1,47 miljard bezuinigingen uitwerkte, terwijl ze gelijktijdig voor 1 miljard nieuwe uitgaven vastlegde.

Het Rekenhof verwijt de ziekteverzekering en het beleid dat ze wel veel gegevens en statistieken hebben, maar die onvoldoende gebruiken om uitgaventrends te verklaren en te beheersen.

www.rekenhof.be


DS, 24-02-2006