PDA

Bekijk de volledige versie : Voor het eerst menselijke bloedstamcellen geproduceerd in een labo


Michiel.V*rheyen
20th May 2017, 11:12
Wetenschappers hebben voor het eerst in een labo de menselijke stamcellen gecreëerd die ons bloed produceren. Dat opent mogelijkheden om in de toekomst mensen met bloedziekten of leukemie te behandelen met hun eigen cellen, in de plaats van beenmerg van een donor.

Bij een gezonde volwassene zijn bloedstamcellen aanwezig in het beenmerg. Uit deze cellen worden witte en rode bloedcellen en bloedplaatjes gevormd. Als de bloedstamcellen niet goed werken, zijn er niet voldoende bloedcellen om alle weefsels in het lichaam van zuurstof te voorzien. Dat kan tot ernstige ziektes leiden. Bloedstamcellen kunnen ook vernietigd worden door chemotherapie.

Mensen met bloedziekten worden meestal behandeld met beenmerg van een gezonde donor. Het probleem daarbij is dat een 'match' vinden niet altijd eenvoudig is. Bij een bloedverwant is er 25 procent kans, maar die kans verkleint tot 1 op een miljoen als er een andere donor gezocht moet worden.

Doorbraak

SHARE
Als dit ook bij mensen werkt zouden bloedpatiënten in de toekomst niet meer afhankelijk zijn van donoren
Als bloedstamcellen daadwerkelijk in een laboratorium gecreëerd kunnen worden met de cellen van de patiënt zelf, zou dat dus een gigantische doorbraak zijn om dat probleem op te lossen.

Onderzoekers van Harvard Medical School gingen aan de slag met menselijke pluripotente stamcellen, die in staat zijn om zowat elk ander type van lichaamscel te vormen als maar de juiste samenstelling gevonden wordt. Het team zocht specifiek naar stoffen die de cellen deed omvormen tot bloedstamcellen. Ze vonden vijf eiwitten die samen de klus klaarden.

Die combinatie testten ze ook op levende muizen. Het resultaat was dat de muizen nieuwe rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes ontwikkelden, schrijven ze in Nature.

Wetenschappers spreken van een veelbelovend resultaat. Als dit ook bij mensen werkt, én als deze cellen op een veilige manier en in grote aantallen in het labo geproduceerd kunnen worden, zouden bloedpatiënten in de toekomst niet meer afhankelijk zijn van donoren.

Risico op kanker

Het team maakte gebruik van menselijke stamcellen die in theorie gemaakt kunnen worden van huidcellen. Maar om de kunstmatige stamcellen bij mensen te testen, is het nog te vroeg, zegt onderzoeker George Daley van Harvard Medical School. Hoewel de muizen tijdens het experiment gezond bleven, bestaat er nog steeds een risico dat de cellen muteren en kanker veroorzaken. Bovendien maken de cellen nog niet zoveel bloed aan als de bloedstamcellen die natuurlijk in het lichaam aanwezig zijn.

De onderzoekers zullen nu proberen om de procedure op punt te stellen, om dergelijke risico's te voorkomen. Ze hopen dat de techniek binnen enkele jaren gebruikt kan worden om bloedplaatjes en rode bloedcellen te produceren voor gebruik in ziekenhuizen. Op lange termijn is het doel de cellen te gebruiken om volwaardig bloed te creëren voor transfusies.

Bron: De Morgen 18/05/2017 http://www.demorgen.be/wetenschap/voor-het-eerst-menselijke-bloedstamcellen-geproduceerd-in-een-labo-b6bd4fb8/

Eigen mening:
Een medische doorbraak is iets wat ik altijd toejuich. Als men hier een succesvolle theorie kan ontwikkelen is men niet meer afhankelijk van donors. Donors brengen verschillende risico's met zich mee. Men moet eerst een geschikte donor vinden, dit is al een hele karwij als men bloedgerelateerde kandidaten heeft, maar voor iemand waar er geen familie voor geschikt is, is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Eigen cellen gaan altijd beter geaccepteerd worden door het lichaam. Als deze techniek nog verder ontwikkeld word kan dit ervoor zorgen dat zelfs acties om bloed te verzamelen zoals die van het rode kruis overbodig worden.