PDA

Bekijk de volledige versie : Plan voor veiliger chatten in de maak


Davy V.H.
2nd December 2004, 18:19
Plan voor veiliger chatten in de maak

BRUSSEL - De elektronische identiteitskaart moet chatten op het internet veiliger maken voor kinderen en tieners. Staatsecretaris voor Informatisering Peter Vanvelthoven (SP.A) heeft een plan in die zin klaar.

Daarmee wil hij vermijden dat chatrooms voor kinderen bezocht en misbruikt worden door pedofielen die zich voordoen als kinderen.

Vanvelthoven wil werken met een kaartlezer die de elektronische identiteitskaart van de tieners scant. Hij wil het systeem eerst invoeren voor twaalfjarigen, omdat zij volgend jaar als eerste hun elektronische identiteitskaart mogen afhalen. Zij zouden dan ineens ook een kaartlezer krijgen.


02/12/2004 - belga -

judithgielens
2nd December 2004, 19:35
Mja, waterdicht is het niet hoor.
Als je een wat perverse ouder hebt: die neemt toch gewoon jou identiteitskaart en gaat onder jou naam chatten?
Waarschijnlijk zijn ze ook al wel volop bezig met al die dingen te vervalsen, dus pedofielen zullen ze nooit volledig wegkrijgen denk ik!
Maar het is wel een goeie stap in de richting om het aantal te verminderen denk ik.

Langs de andere kant gaat het veel mensen ook wel weer op kosten jagen: identiteitskaart kost al 50€(ik dacht dat eens gehoord te hebben, verbeter me als ik het weer fout gehoord heb ;)) zo'n machientje om je kaart dan nog is te lezen (dunno wa da kosten) voorlopig krijgen ze het, maar ik denk ni dat da lang ga duren zenne!

Kenny
2nd December 2004, 20:24
[QUOTE=Davy V.H.]Plan voor veiliger chatten in de maak

BRUSSEL - De elektronische identiteitskaart moet chatten op het internet veiliger maken voor kinderen en tieners. Staatsecretaris voor Informatisering Peter Vanvelthoven (SP.A) heeft een plan in die zin klaar.[/quote]

En de prijs voor het domste idee van het jaar gaat naar...

Technisch gezien kan het toch niet. Je kan onmogelijk een controle doen op alle chatboxen. Proberen al die chatboxen (en dan heb ik het alleen nog maar over de Belgische) in kaart te brengen is al onmogelijk. En hoe zit het dan met die kaartlezers? Moet iedereen er zo eentje aanschaffen? Wie gaat die aansluiten? En dan is het nog maar de vraag of websitebeheerders hun technologie gaan zullen moeten aanpassen om deze onzin te laten werken. Ik denk niet dat veel mensen daar erg happig op zullen zijn. En de meeste kinderen gebruiken nog altijd programma's zoals MSN, IRC of ICQ om te chatten, daar heeft de Belgische regering niks mee te maken. Ik kan me nog voorstellen dat ze Belgische chatsites kunnen onderwerpen aan hun regeltjes, maar voor dat soort netwerken is dat ondoenbaar. Of is het gewoon een kaartlezer die de computer zegt of diegene die inlogt, ouder is dan 12? Hoe gaat dat dan in z'n werk gaan? Als het trouwens enkel client-side is, en niks server-side, dan wordt het een makkie om het systeem te omzeilen.

En ethisch gezien kan het al helemaal niet. Er bestaat nog zoiets als de wet op de privacy. Niemand heeft zaken met wanneer ik inlog op een chatbox of wanneer ik mijn computer opzet, als ik het al zou doen. Natuurlijk is dat op dit moment ook al te traceren via de ISP, maar dat de regering die dingen weet verontrust mij toch enigszins. Wat gaan ze zo nog uitvinden? Camera's boven elke monitor om te kijken of iemand illegale dingen aan't doen is?

Je moet toch al vrij ver van de werkelijkheid zitten als je denkt dat je met zo'n onzin pedofilie kan bestrijden. Ik kan alleen maar concluderen dat de mensen die zoiets verzinnen niet _echt_ met de materie in kwestie bezig zijn. Dit is zo'n maatregel van keskeschiet, snel gebaard om maar de indruk te geven dat ze toch -iets- nuttigs aan't doen zijn. En dan gebruiken ze pedofilie, omdat dat aanslaat bij de mensen.

Als ze dat geld dat ze hiervoor voorzien al eens zouden gebruiken om de Computer Crime Unit van de federale politie verder uit te breiden en te moderniseren, dan zou het veel nuttiger besteed zijn.

Ik wil trouwens ook wel eens weten om hoeveel zaken het hier concreet gaat. Dit kan toch nooit een groot probleem zijn, relatief gezien dan. Hoeveel zaken zouden er zo al geopend zijn, van pedofielen die kinderen ontmoeten via chatboxen? Dit zou eigenlijk de laagste prioriteit moeten zijn. De eerste prioriteit is nog altijd het aan banden leggen van de illegale mensenhandel uit landen zoals Tsjechië en Rusland. _DAT_ zijn de echte, schrijnende problemen, niet dit.

Ach ja, een niet-werkend systeem is voldoende om een (quasi) niet-bestaand probleem op te lossen.

SuperJef
2nd December 2004, 22:26
Ik denk dat het meer dweilen met de kraan open is. Er bestaat geen enkel systeem dat niet gekraakt kan worden. Er zullen altijd en overal wel oplossingen te vinden zijn om systemen te omzeilen. Ik denk niet dat dit de manier is om pedofilie en dergelijk materies aan te pakken.

Ook denk ik dat het weer de bedoeling is om er munt uit te slagen. Dit gaat het alleen nog maar duurder maken voor de gebruiker en vermits bijna iedereen wel een internetverbinding heeft brengt dit natuurlijk extra kosten met zich mee. Stel u voor.. Elk kind van 12 dat zo een kaartlezer moet aanschaffen.. Ze zeggen misschien wel dat ze het "gratis" erbij krijgen bij hun elektronische identiteitskaart ( die overigens ook niet van de goedkoopste is) maar dan nog, het geld moet toch van ergens komen..

Ik vind wel dat ze in de goede richting zitten door er al over na te denken op welke manieren ze pedofielen kunnen bestrijden. Spijtig genoeg is dit idee niet realistisch.

Dat ze hun tijd eens steken in andere bruikbare dingen dan van die onverwezelijkbare fabeltjes te verzinnen.

Kenny
1st February 2005, 19:29
[QUOTE=De Standaard]Gates integreert Belgische eID in software

BRUSSEL - Microsoft-topman Bill Gates gaat de Belgische elektronische identiteitskaart (eID) integreren in het chatprogramma MSN Messenger. Microsoft zal ook onderzoeken hoe de eID gebruikt kan worden voor zijn andere technologieën.
Het gebruik van de elektronische identiteitskaart betekent een historische stap naar een veiliger internet, kondigden Bill Gates en Staatsecretaris voor Informatisering van de Staat Peter Vanvelthoven vanochtend aan.

Vanvelthoven heeft de hele informaticasector gevraagd om toepassingen te ontwikkelen voor de elektronische identiteitskaart.

Die kaart garandeert een veiliger internet, omdat ze een niet te kraken elektronische handtekening bevat. Zo kunnen Belgen binnenkort veilig e-mailen of persoonlijke informatie opvragen bij de overheid.

Kinderen kunnen via de elektronische identiteitskaart toegang krijgen tot beveiligde chatboxen.

De vraag blijft natuurlijk of het systeem ook bruikbaar zal zijn voor andere dan Windows-gebruikers. Wie bijvoorbeeld op Mac of Linux surft, wordt wel eens geconfronteerd met de beperkingen van Microsoft-toepassingen.

DS (http://www.standaard.be/nieuws/binnenland/index.asp?articleID=DMF01022005_007&snel=1) 01/02/2005 - belga - kum[/quote]

Hier heeft men weer bijster lang over nagedacht zo te zien.

Ten eerste is het al klinkklare nonsens dat die 'elektronische handtekening' niet te kraken is. Dat bestaat simpelweg niet, alles maar dan ook alles kan worden gekraakt of gehackt. Reverse Engineering noemt men zoiets en het is simpele logica dat daar niks tegen te doen valt.

Daarnaast is het weer net Microsoft die als eerste dit systeem zal integreren. Men sleurt Microsoft zo om de 4 jaar voor de rechter (antitrust, monopolies,...) en krijgt dan een schadevergoeding van ettelijke miljoenen euro's uitbetaald... maar blijkbaar doet men nu weeral niks anders dan Microsoft's monopolie-positie versterken.

Knap natuurlijk dat men ook de "hele informaticasector" gevraagd heeft om dit toe te passen maar wat is in godsnaam de "hele informaticasector"? En hoe moeten andere systemen zoals Linux dit integreren?

Wat mij nog het meest stoort is het overduidelijk gevaar voor onze privacy. Men gooit blijkbaar met beloftes zoals "veilig emailen" maar wat is in hemelsnaam veilig emailen? Kunnen we dat nu ook al niet zonder dat de staat of Microsoft op de hoogte is wanneer we dat doen? En dat is maar één voorbeeld. Ik kan me wel enkele andere voorbeelden voor de ogen halen waarbij iets soortgelijks zich kan voordoen.

Mag ik binnen het privacy-kader ook iedereen oproepen om een kijkje te nemen op deze website: http://www.notcpa.org/
Na de FAQ te lezen zal u merken dat Big Brother vervaarlijk dichtbij komt... twijfel dus ook niet om de petitie te tekenen.

Kenny
1st February 2005, 19:56
[QUOTE=Kenny]Mag ik binnen het privacy-kader ook iedereen oproepen om een kijkje te nemen op deze website: http://www.notcpa.org/
Na de FAQ te lezen zal u merken dat Big Brother vervaarlijk dichtbij komt... twijfel dus ook niet om de petitie te tekenen.[/QUOTE]

Sorry, dat is de oude link. Dit is diegene van waaruit de hele anti-TCPA beweging gecoördineerd wordt: http://www.againsttcpa.com/
Met een iets meer up-to-date FAQ...

Barst
2nd February 2005, 05:01
"The long term result will be that it will be impossible to use hardware and software that's not approved by the TCPA (Trusted Computing Platform Alliance). Presumably there will be high costs to get this certification and that these would be too much for little and mid-range companies. Therefore open-source and freeware would be condemned to die, because without such a certification the software will simply not work. In the long term only the big companies would survive and could control the market as they would like." (Zie Website Kenny)

Met dus inderdaad niet kunnen... 't Is altijd hetzelfde met die mannen: meer macht omwille van (nog) meer (gegarandeerd) geld. En dan de Belgische regering de hemel in prijzen omdat zij de voorloper is in het creëren van de mogelijkheidsvoorwaarden van dergelijk monopolie... Hopelijk kunnen Europese anti-trustwetten hier alsnog een serieuze stok voor steken...

Met zo'n perspectieven is het niet moeilijk om een deel van uw kapitaal te geven aan 'het goede doel' (GAVI, zie http://actualiteit.org/forums/showthread.php?p=3618#post3618). Ik vermoed trouwens sterk dat €5 (vijf!) uit onze eigen zak meer voorstelt dan dat op het eerste zicht fabuleuze bedrag van 'wilde weldoener' Gates... die hij op termijn middels returneffecten dan nog recupereert door ons allemaal dubbel en dik te laten dokken voor Windows- en andere licenties... :mad:

Davy V.H.
2nd February 2005, 13:38
Mja... maar op zich kan de man er ook niet echt aan doen hoor. Elk bedrijf wil beter zijn als de concurrentie. Elk bedrijf wil zijn product laten uitspringen t.o.v. de concurrentie. Maar spijtig genoeg is Microsoft zo efficiënt geweest dat er bijna geen concurrenten mogelijk zijn om een even kwalitatief goed product op de markt te brengen zoals Windows (ok Linux dan maar dat is dan weer niet echt van een concurrent, vrije code, etc...).

Bekijk je de theorie dan in je economie handboek dan weet je dat een monopolist aan prijszetting kan doen. Hij kan de prijs bepalen. Op zich wil elke producent dat wel hoor. Enkel Bill Gates is er het beste in geslaagd, en dat is de prijs van een Windowspakket bijlange zo duur niet hoor voor een monopolist. Ik heb veel respect voor de man. Self-made man zoals ze zeggen he.

Maar goed, nu wil Microsoft op de boot springen in het maken van software voor die identiteitskaart. Logisch niet? Binnen 10-15 jaar zullen bijna alle Westerse landen zo een identiteitskaart ingevoerd hebben. Er is een vraag naar veiligheid op het internet. Elk respectabel bedrijf wil aan een vraag van de consument zijn antwoord kunnen bieden. Niemand kan andere bedrijven tegen houden om hetzelfde te doen hoor. Simpel de wet van vraag en aanbod. Hebben ze nadien hier dan een monopolie over? Tja, dan is het de fout van de duizenden andere IT bedrijven die ook wel over de middelen beschikken om een software pakket te ontwikkelen.

Barst
11th February 2005, 05:17
Het Belgische e-model :D


Mooie plannen van de Belgische regering om met Bill Gates in zee te gaan voor een efficiënte nieuwe identiteitskaart. België staat op kop, juichen Bill en de Belgische ministers. Terwijl dan weer doodeenvoudige dingen op een kafkaiaanse wijze worden aangepakt.

Beleggers die geld investeerden en onterecht beurstaks betaalden kunnen deze bedragen terugvorderen. Hoe? Je surft naar de fiscale administratie, je download een formulier, drukt dat uit en vult het met de pen in. Daarna stuur je dat ingevulde formulier met de post onder enveloppe terug. Elektronisch terugzenden? Nooit van gehoord. :(

Zie http://minfin.fgov.be/portail1/nl/cadrenl.htm