PDA

Bekijk de volledige versie : De "ideale executie"


Barst
23rd February 2006, 01:42
VS / Op zoek naar ideale executie


De doodstraf mag geen pijn doen. In zijn streven om daar heel zeker van te zijn, heeft een rechter in Californië de doodstraf voorlopig onmogelijk gemaakt. Want ook de beul wil niet lijden.


Wanneer een vuurpeloton zijn werk doet, komt traditioneel uit één van de geweerlopen geen kogel maar een losse flodder. Zo kan later elk van degenen die de veroordeelde moest doodschieten zich troosten met de gedachte dat hij misschien toch niet iemand heeft gedood.

In de VS kun je bijvoorbeeld in de staat Utah nog zo aan je einde komen. Bijna alle andere deelstaten van het land gebruiken tegenwoordig een humanere methode: de dood per infuus.

Maar de traditie bleef: iedere betrokkene bij de uitvoering van de doodstraf kan zich een figurant wanen, geen hoofdrolspeler. De gevangenbewaarders binden de veroordeelde alleen maar vast. Een ander legt een infuus aan, waar nog niets uit komt. Buiten de kamer stuurt iemand achtereenvolgens een verdovend middel en een verlammend middel de slang in en tenslotte de stof die het hart stopt. Daarna komt er een arts die alleen maar het overlijden vaststelt.

Hierbij kan nog veel bij mis gaan, hebben de afgelopen maanden de verdedigers van diverse veroordeelden geopperd. Als het infuus verkeerd wordt gezet, blijft die humane bewusteloosheid uit. In sommige gevallen zou de dosis te klein zijn geweest. Het Hooggerechtshof hechtte de afgelopen weken voldoende geloof aan die bezwaren om een aantal executies, onder andere in Florida, uit te stellen.

Waarschijnlijk daardoor geïnspireerd is rechter Jeremy Fogel in Californië een stap verder gegaan. Moordenaar Michael Morales mag terechtgesteld worden, oordeelde hij, mits artsen zijn bewusteloosheid controleren. En anders moet hij sterven aan een overdosis van alleen dat eerste, verdovende middel, toegediend door een arts of verpleegkundige.

Het is niet gelukt om aan deze voorwaarden te voldoen. Twee aangezochte artsen vonden het strijdig met hun eed om in te grijpen wanneer Morales bij mocht komen. Zo zouden ze immers de weg vrij maken hem te doden. Ook het zoeken naar een verpleegkundige die de enkelvoudige dodelijke injectie zou moeten toedienen, liep op niets uit.

Daarmee heeft de doodstraf, waartegen de meerderheid van de Amerikanen geen principieel bezwaar heeft, er weer een praktisch probleem bij. Niemand wil aanwijsbaar de beul zijn. Degene die er de ideale opleiding voor heeft, de arts, wil en mag de beul al helemaal niet zijn.

Moordenaar Morales kan nu weer maanden doorbrengen in de dodencel, tot na een hoorzitting door rechter Fogel over executiemethoden. Dat deed Morales plezier, meldde de San Quentingevangenis gisteren. Het deed de 78-jarige vader van het meisje dat hij verkrachtte en vermoordde, verzuchten dat het wachten haast ondraaglijk was. Ook voor hem duurt het al 26 jaar.


1012 keer voltrokken

In de VS wordt de doodstraf sinds 1976 weer uitgesproken. Er zijn sindsdien 1012 executies geweest.

De vijftig deelstaten bepalen de executiemethode. In federale doodstrafzaken geldt de methode van de staat waar het vonnis valt.

Injectie: In 37 staten; meestal is het de voorkeursmethode.
Elektrische stoel: 10 staten
Gaskamer: 11 staten
Ophangen: 3 staten
Vuurpeloton: 2 staten


Trouw, 23-02-2006

wim leenaerts
23rd February 2006, 16:35
[QUOTE=Barst]Ophangen: 3 staten [/QUOTE]
De teletijdmachine bestaat toch :shocked:
Er zijn blijkbaar nog delen van Amerika waar ze nog in de middeleeuwen leven :rolleyes:

Hoewel , in mijn ogen, de doodstraf op zich al niet getuigt van veel menselijkheid (ophangen of niet) , maar des te meer van middeleeuwse opvattingen.
Wie zijn wij om te beslissen over leven en dood? :mad:

julietta
2nd March 2006, 19:08
De executie van Morales is zélfs tweemaal uitgesteld. In eerste instantie was ze gepland voor dinsdag 21 februari 11.30u Belgische tijd en in tweede instantie voor woensdag 22 februari 4.30u Belgische tijd. De eerste keer is ze uitgesteld omwille van bovengenoemde redenen, de tweede keer omdat men niemand vond die bereid was een dodelijke injectie toe te dienen. Morales kan nu normaal gezien pas ten vroegste in mei geëxecuteerd worden.

Omdat ik de doodstraf altijd al een "interessant" thema gevonden heb, ben ik nog wat extra info gaan opzoeken...
Een site met goede informatie: http://www.amnesty.nl/themas_doodstraf.shtml (amnesty)


Enkele pasgebeurde feiten:
* Mitchell Rupe, de Amerikaan die ter dood veroordeeld was maar vanwege zijn overdadige gewicht nooit is terechtgesteld, is 8 februari overleden in zijn cel. Rupe was schuldig aan moord op twee bankbedienden en was ter dood veroordeeld. Een rechter oordeelde echter dat de 180 kilo wegende Rupe niet mocht worden opgehangen. Dit zou, vanwege het gevaar dat hij werd onthoofd, een te wrede straf zijn. En dus zette de rechter het doodvonnis om in een levenslange gevangenisstraf.

*De oudste ter dood veroordeelde man in Californië is 17 januari met een gifspuit in de gevangenis van San Quentin geëxecuteerd. Hij was 76 jaar oud, bijna doof, een hartpatiënt en aan een rolstoel gekluisterd. De man werd in ’82 ter dood veroordeeld als opdrachtgever van een drievoudige moord.



Er zijn genoeg argumenten te vinden die tegen de doodstraf pleitten, maar er zijn ook mensen die nog steeds voor de doodstraf zijn. Zij gebruiken de volgende argumenten:
* De doodstraf heeft een afschrikwekkend karakter. Het is een verwittiging t.o.v. andere potentiële misdadigers.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben echter aangetoond dat de doodstraf niet meer afschrikt dan andere straffen. In bijvoorbeeld Amerikaanse staten waar de doodstraf is afgeschaft ligt het moordcijfer niet hoger, en vaak zelfs lager, dan in staten waar de doodstraf wel bestaat.

* Het kost veel minder voor de maatschappij.

* Het zou de enige juiste straf zijn voor ernstige misdrijven: oog om oog, tand om tand.

* Het zou de enige manier zijn om moordenaars en verkrachters definitief onschadelijk te maken. Want ze kunnen vervroegd vrijkomen en ze kunnen hervallen.
Feit is dat wie dood is geen misdrijven meer kan plegen. Dit argument is echter in strijd met een belangrijk rechtsbeginsel: een straf kan alleen betrekking hebben op een misdrijf dat gepleegd is, niet op een misdrijf dat nog gepleegd zou kunnen worden.



Tot slot nog enkele "weetjes":
* De doodstraf werd pas tien jaar geleden, in 1996, afgeschaft in België.
* De zeven huidige officiële manieren om de doodstraf uit te voeren zijn ophanging, steniging, onthoofding, elektrocutie, vergassing, toediening van een dodelijke injectie en door fusilleren.
* Sinds 1990 hebben veertig landen de doodstraf afgeschaft voor alle misdaden.
* Sinds 1985 hebben slechts 4 landen de doodstraf terug ingevoerd nadat ze hem eerst afgeschaft hadden, nl. Nepal, de Filippijnen, Gambia en Papua New Guinea.
* In 2004 werden ten minste 3 797 mensen geëxecuteerd en minstens 7 395 werden ter dood veroordeeld. Dit zijn wel minimumaantallen. Waarschijnlijk liggen de échte cijfers veel hoger.
* In 2004 zijn 97% van de executies uitgevoerd in China, Iran, Vietnam en de VS. China heeft het hoogst aantal executies op zijn naam staan, in 2004 alleen al ten minste 3400 mensen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat er in China per jaar 10 000 mensen geëxecuteerd worden!
* Sinds 1973 zijn in de VS 122 ter dood veroordeelde gevangenen vrijgelaten nadat hun onschuld bewezen was. Sommigen ervan hebben jaren in de gevangenis gezeten en werden bijna geëxecuteerd.
* Vele gevangenen worden geëxecuteerd ondanks er serieuze twijfels over hun schuld bestaan.
* Meer dan de helft van de landen ter wereld hebben de doodstraf afgeschaft. De volgende landen hebben dit pas sinds 2000 gedaan: Malta, Albanië, de Ivoorkust, Bosnië-Herzegovina, Chili, Cyprus, Joegoslavië, Servië, Montenegro, Armenië, Bhutan, Griekenland (pas in 2004!), Senegal, Turkije, Liberië en Mexico.
* In 2004 zijn vier kinderen (mensen jonger dan achttien jaar) geëxecuteerd. In januari 2005 zelfs acht! Het jongste kind dat er sinds 1990 geëxecuteerd werd, was slechts dertien jaar (!): één in 2001 in Pakistan en één in 1993 in Yemen.