PDA

Bekijk de volledige versie : Zo Leuk Was Strafstudie Nog Nooit


Jens.W*uyts
17th May 2017, 22:10
17/05/2017 - 20:52
Niet alle scholieren hebben van het zomerse weer kunnen profiteren, er zijn er altijd die op woensdagnamiddag strafstudie hebben. Aan het Provinciaal Instituut in Tienen moeten ze dan wel geen uren straf meer zitten schrijven, ze kunnen vanaf nu ook kiezen voor vrijwilligerswerk in een rusthuis in de buurt.

Daar steken ze meer van op, vindt de school. En de jongeren vinden het zelf ook een zinvolle straf.

Een aantal leerlingen moest normaal drie uur lang een opstel schrijven, over waarom het fout was om stiekem een feestje te houden op schoolreis. Maar vandaag ziet de strafstudie van vier leerlingen van het Provinciaal Instituut in Tienen er heel anders uit. Ze helpen mee in Residentie Twee Poorten.

Vrije keuze
Scholen zijn dan ook vrij om te kiezen hoe ze leerlingen straffen. Het Provinciaal Instituut wil dat positiever invullen. “Wij proberen niet meer te denken in termen van straffen en sancties. Maar wij proberen herstelgericht te werken. Leerlingen laten nadenken over hun attitude”, klinkt het.


Bron: VTM Nieuws, 17/05/2017, https://nieuws.vtm.be/vtm-nieuws/binnenland/zo-leuk-was-strafstudie-nog-nooit

Eigen mening: Ik vind het een goed idee dat leerlingen in het vervolg niet meer in school strafstudie moeten doen. Ik vind dat vrij ouderwets en helemaal niet nuttig. Ze zitten daar dan maar hun tijd te verdoen. Door leerlingen bijvoorbeeld in een rusthuis te laten werken, leren ze ook veel nuttigere dingen. Ze kunnen bijvoorbeeld al eens kijken of zo'n job iets voor hen zal zijn. Er is vaak te weinig personeel in een rusthuis, dus zo kunnen ze de makkelijke taken aan de leerlingen geven. En diegene die vaak een strafstudie hebben, kunnen misschien al eens wat moeilijkere dingen doen. ;)
Ook voor de gepensioneerden denk ik dat het goed is. Zij komen nog eens in contact met nieuwe mensen. Dit gebeurt voor sommigen helaas zelden. Zij zullen de leerlingen graag zien komen om eens te babbelen. Zo zitten ze toch niet alleen in het rusthuis.

Ben.P*eters
17th May 2017, 23:27
Net zoals Jens denk ik dat er hier een aantal mogelijkheden benut kunnen worden.
Waarom zouden we het beperken tot alleen maar de gepensioneerden helpen?
Vrijwilligerswerk kent vele facetten.
Het is altijd mogelijk om leerkansen aan te reiken buiten de verzorgingssector.

Ik zie hier wel een probleem in: een strafstudie zou moeten dienen om de leerlingen te doen inzien dat ze niet op de juiste manier omgaan met de lessen, hun medeleerlingen, de afspraken die gemaakt zijn in de school, noem maar op.
Als leerlingen die leerkansen benutten en als iets positiefs ervaren, blijft er niet veel meer van de "straf" over in de strafstudie.
Aan de andere kant kan het zijn dat de leerlingen de hulpverleningssector gaan ervaren als iets negatiefs: ze zijn daar omdat ze gestraft worden door de leerkrachten.
Ik kan er het mooie en leerrijke van inzien, maar bepaalde aspecten mogen niet zo gemakkelijk aan de kant geschoven worden.

Bij de exacte uitwerking ervan, of bij bepaalde alternatieven, zou men toch even moeten stilstaan.
Wanneer geven we dat soort strafstudies?
Is dat bij elke leerling of enkel in bepaalde scenario's?
Het is wel de moeite waard om nader te onderzoeken.

Ev*lienVanzummeren
17th May 2017, 23:39
Mening: Ik vind het zeer positief dat deze school innoverend denkt. Met anderen woorden is het goed dat de school nadenkt over een manier om strafstudie nuttiger te maken. Het is interessant om leerlingen te betrekken bij vrijwilligerswerk in plaats van straf te schrijven. Het kan een manier zijn om hun steentje in de maatschappij te kunnen bijdragen. Zo hebben ze de mogelijkheid om in contact te komen met mensen waar ze zelden mee in contact zouden komen. Een ander positief punt is dat ze zich kunnen ontwikkelen en veel leren over de waarden en normen van de maatschappij. Zo krijgen ze steeds meer hun plaats in de maatschappij. De mensen waarmee ze zullen moeten samenwerken, zullen hier ook veel van leren en zoals Jens ook al vermeld heeft, kunnen oudere mensen/kansarmen mensen hier veel energie en steun in vinden. Langs de andere kant mag vrijwilligerswerk geen straf zijn. De leerlingen gaan misschien denken dat ze snel van hun straf af zullen zijn omdat ze gewoon vrijwilligerswerk moeten gaan doen.

simon.s*olders
18th May 2017, 00:03
Eindelijk eens een goede invulling voor de ouderwetse strafstudie. Ik heb het altijd al overbodig en ouderwets gevonden om kinderen te straffen door ze het schoolreglement te laten overschrijven. Dat is dan wel een goede straf maar daar heeft niemand wat aan. De leerlingen zouden tijdens de straftijd beter iets nuttigs doen zoals huiswerk maken, of de door hun slecht gedrag gemiste lessen inhalen. Of zoals in het geval van de school in Tienen: 'vrijwilligerswerk'. Het helpt de leerlingen met hun algemene ontwikkeling, ze helpen anderen of de maatschappij in het geheel. Ze zitten niet meer hun kostbare tijd te verspillen in de studiezaal waar iedereen tegen zijn zin zit. Het is een heel goede zaak dat de leerlingen nu effectief iets zijn met de straftijd. Deze invulling had toch al veel langer kunnen gekomen zijn denk ik dan. De straf om het schoolreglement over te schrijven is al lang verleden tijd. Een nuttige straf is de toekomst.