Inloggen

Bekijk de volledige versie : Grootste Europese zonnepanelenproducent legt de boeken neer


Ben.P*eters
11th May 2017, 20:16
[SIZE=4]Grootste Europese zonnepanelenproducent legt de boeken neer
[/SIZE]
Het Duitse Solarworld heeft het faillissement aangevraagd. De kelderende prijzen voor zonnepanelen doen het bedrijf de das om.

Ondanks pogingen om het bedrijf te stroomlijnen en competitief te blijven tegenover internationale spelers, moet het nu het onderspit delven voor Chinese concurrentie. Meer dan 3.000 mensen dreigen hun baan kwijt te raken.
Solarworld was een miljardenbedrijf dat in 2010 nog een jaaromzet van 1,3 miljard euro had. De omzet werd op drie jaar tijd drie keer zo klein. Tijdens zijn hoogdagen zag het zijn aandelen verhandeld worden aan 7.185 euro per stuk. Daar is weinig van over. Vandaag kelderde de koers met meer dan 60 procent tot 1,39 euro.

China

Chinese producenten van zonnepanelen doken diep onder de prijs van Europese spelers, waardoor heel wat bedrijven zoals het Duitse Conergy de handdoek de voorbije jaren in de ring moesten gooien. Solarworld was ook de drijvende kracht achter de maatregelen die de Europese Unie en de Verenigde Staten namen om de oneerlijke concurrentie vanuit China tegen te gaan, maar het mocht niet baten.
Solarworld laakt zijn ondergang aan concurrentievervalsende massale subsidies vanuit Peking aan Chinese bedrijven.
'Door de aanhoudende prijserosie en de richting waarin de sector gaat, kan het bedrijf niet langer een positieve toekomst tegemoet zien en daarom hebben we het faillissement aangevraagd', aldus het bedrijf in een mededeling.

Bron: De Tijd, 11 mei 2017, 16.36u, Grootste Europese zonnepanelenproducent legt de boeken neer (http://www.tijd.be/ondernemen/milieu-energie/Grootste-Europese-zonnepanelenproducent-legt-de-boeken-neer/9893224)

Mening:
Het is zeer jammer dat de grootste producent op Europese bodem van zonnepanelen er de brui aan geeft. Concurrentievervalsing en financiële concurrentie zijn daar duidelijk de grootste componenten in. Hier wil ik een aantal kanttekeningen bij maken. Het is hier duidelijk dat winstbejag vanuit het Chinese kamp de prijzen doet kelderen van zonnepanelen, wat natuurlijk ten goede komt van alle mensen die een zonnepaneel willen aanschaffen. Aan de andere kant is dat niet goed, aangezien er drieduizend mensen hun werk verliezen in Duitsland door die prijsverlaging in het buitenland. Is het verantwoord om hier te spreken van kapitalistische vooruitgang? Concurrentie is iets wat voorkomt in dit economische systeem, wat in dit geval ook ten goede kan komen van het milieu, maar het gaat wel ten koste van een heleboel banen. We weten ook niet hoe de werkomstandigheden zijn in het buitenland als het aankomt op zonnepanelen: is dit wel een goede verandering? Misbruiken we de lokale bevolking niet? Schaadt hun productie het milieu misschien niet eerder dan de Duitse productie? Het is een wisselwerking tussen een economisch systeem en het milieu. Ik concludeer zelf uit deze situatie dat dat een spijtig gevolg is van hoe de economie nu eenmaal werkt in een kapitalistisch systeem.