PDA

Bekijk de volledige versie : Biolab voor iedereen


Michiel.V*rheyen
9th May 2017, 13:31
Wie een wetenschappelijk experiment wil opstarten maar geen lab heeft, kan voortaan terecht in het Open Biolab in Brussel.
Het laboratorium, een initiatief van de Erasmushogeschool, is voorzien van al het materiaal dat je nodig hebt om degelijk biowetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Je kan aan de slag met centrifuges, spectrofotometers (die de absorptie van licht in een vloeistof meten), kweekvaten en andere apparatuur waar menig bioloog of biochemicus zich hartelijk mee vermaakt. Studenten, maar ook enthousiastelingen zonder enige opleiding zijn welkom. Daarnaast staat het Biolab open voor kleine bedrijven, designers en kunstenaars die aan het werk willen met biomaterialen en voor leerkrachten die op zoek zijn naar educatieve kits of zelf een project willen opstarten.


Zwammen breken luiers af

Aan het Biolab lopen al verscheidene wetenschappelijke projecten. Zo wordt er kunstzinnig geknutseld met DNA, met als doel een DNA-alfabet aan te leggen. Daarmee kan je dan een logo of een willekeurig woord vormen met stukjes van de DNA-molecule.

Een architecte voert onderzoek uit naar de ontwikkeling van bio-afbreekbare bouwmaterialen. Zwammen zijn haar voornaamste materialenbron. Denk voor de toepassingen aan tijdelijke opvangcentra voor vluchtelingen.

Een studente Biomedische Laboratoriumtechnologie test een onderwijskit uit voor het bemonsteren van oppervlaktes. Verder loopt onderzoek naar de antibiotische werking van etherische oliën en de bio-afbreekbaarheid van luiers door, opnieuw, zwammen.Je kan aansluiten bij alle lopende projecten. Je kan ook steeds gaan observeren en je laten inspireren voor je eigen onderzoek.


Bioveiligheid
Elke donderdagavond kan je komen kennismaken. Wil je als bedrijf aan onderzoek doen, dan kan je ook op een andere dag een afspraak maken. Wie na een eerste bezoek wenst deel te nemen aan het Biolab, betaalt daar een bepaalde som voor. Aansluiten bij een bestaand project kan wel gratis. Op de website staat een overzicht van alle beschikbare apparatuur.

Voor je van start gaat, krijg je een introductie in bioveiligheid. Uiteraard zijn er ook procedures en voorschriften om de apparatuur op een correcte manier te gebruiken. Het Biolab is voorzien van de nodige vergunningen voor het gebruik van ziekteverwekkende en genetisch gemodificeerde organismen. Met andere woorden: je mag je wetenschappelijke ambitie ook loslaten op E.coli-bacteriën, biergist en allerlei andere micro-organismen.

DIY-beweging
Het Open Biolab Brussels is een initiatief van de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie van de Erasmushogeschool Brussel. De opleiding haalde de mosterd bij talrijke internationale do it yourself-biolaboratoria (DIYbio) waarbij wetenschappers, burgers en kunstenaars experimenteren met biologische materialen. Ook Gent heeft haar eigen DIY lab, ReaGent.

Meer informatie over Biolab Brussels en de lopende projecten vind je op www.openbiolab.be en www.iedereenwetenschapper.be

Bron: EOSwetenschap 8/05/2017 https://www.eoswetenschap.eu/wetenschap/biolab-voor-iedereen

Eigen mening:
Ik vind het Open Biolab een prachtig initiatief van de Erasmushogeschool in Brussel. Dit initiatief geeft iedereen toegang tot een degelijk labo en maakt de drempel laag om zelf iets te onderzoeken of te ontdekken. Heel veel mensen zitten met geweldige ideeën in hun hoofd die vaak maar een idee of droom blijven. Dit vaak omdat ze er geen onderzoek naar kunnen doen of enorme fondsen moeten verwerven om het onderzoek te kunnen uitvoeren. Het Biolab maakt Biotechnologie toegankelijk voor iedereen en dit kan ik als biologie en techniekleerkracht in opleiding alleen maar toejuichen.