PDA

Bekijk de volledige versie : Studie: 'sportpil' levert zelfde voordelen als uren in de fitnessclub


Sarah.T*ijs
3rd May 2017, 11:40
[SIZE=5]Studie: 'sportpil' levert zelfde voordelen als uren in de fitnessclub[/SIZE]

Niet sporten, en toch in vorm zijn: het is een droom voor velen. Een nieuwe studie op muizen suggereert nu dat het mogelijk is. Een pil zou dezelfde voordelen kunnen opleveren als vele uren in de fitnessclub. Maar hoe realistisch is dat?

Onderzoekers van het Salk Institute in San Diego ontdekten dat een experimenteel medicijn muizen in staat stelde om 270 minuten te rennen zonder dat ze moe werden. Zonder het middel trad de vermoeidheid al na 160 minuten op.

Bovendien bleken er nog meer gezondheidsvoordelen: muizen die het middel acht weken lang toegediend kregen, wogen minder en hadden hun bloedsuikerniveau beter onder controle.

De onderzoekers, die hun studie publiceerden in het vakblad Cell Metabolism, hopen dat hun ontdekking op termijn een drastische verandering kan betekenen voor mensen die niet kunnen sporten omdat ze bijvoorbeeld obees zijn of aan een handicap lijden. Omwille van het effect op het bloedsuikerniveau stellen ze dat een pil ook mensen met diabetes zou kunnen helpen.

Genen

Het middel met de naam GW501516 werkt in op de genen. Eerder was al aangetoond dat de stof het uithoudingsvermogen verbetert en vet sneller doet verbranden. In een reeks tests met muizen stelden de onderzoekers nu vast dat het middel de activiteit van bijna duizend genen beïnvloedt. Veel van de genen die actiever werden, zijn betrokken bij de vetverbranding. Andere werden onderdrukt, zoals genen die suiker omzetten in energie.

De stof doet het lichaam dus sneller vet, maar trager suiker verbranden. Het resultaat is dat de daling van het bloedsuikerniveau, dat verantwoordelijk is voor vermoeidheid tijdens het sporten, veel later plaatsvindt.

Kankerverwekkend

Het nieuws klinkt velen wellicht als muziek in de oren. Maar is het ook realistisch?

Wetenschappers zijn er niet van overtuigd dat een 'sportpil' er snel aankomt. Een aangetoond effect op korte termijn zegt immers niets over de mogelijke gevolgen op lange termijn.

"Wat gebeurt er als iemand met obesitas of diabetes veertig of vijftig jaar lang een pil neemt?", reageert Ali Tavassoli van de universiteit van Southampton aan The Guardian. "Dat is een belangrijke vraag die nog niet beantwoord is. Ik zie niet hoe deze middelen goedgekeurd kunnen worden."

In het geval van GW501516 is er bovendien een bijkomend probleem. De samenstelling werd in de jaren 90 ontwikkeld door GlaxoSmithKline en het Amerikaanse bedrijf Ligand Pharmaceuticals. Het middel was bedoeld om stofwisselings- en cardiovasculaire ziekten te behandelen, maar werd opgegeven toen uit enkele studies bleek dat een hoge dosis kanker kon veroorzaken.

Toch wordt de samenstelling nog onderzocht door wetenschappers. Een tiental jaar geleden bleek voor het eerst dat het middel het uithoudingsvermogen een boost kan geven. Daardoor ontstond er een zwarte markt, en werd het middel tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008 gebruikt door sommige atleten. Inmiddels is het gebruik verboden.

Bron: DM, 03/05/2017
Link: http://www.demorgen.be/wetenschap/studie-sportpil-levert-zelfde-voordelen-als-uren-in-de-fitnessclub-b2d56606/

Mening: Waar gaat de wereld toch naartoe? Mensen gaan niet graag naar een fitnessclub om te sporten, dus laten we een pil maken om ervoor te zorgen dat naar een fitnessclub gaan helemaal niet meer nodig is. Dat is niet het enige probleem dat dit artikel aangeeft, maar ook het testen op dieren (namelijk muizen). Het kan misschien zijn dat zo'n pillen een hulp kunnen bieden, maar het is niet zo dat ze het sporten helemaal zullen kunnen vervangen. Natuurlijk is deze pil wel een goed idee voor mensen die moeilijkheden hebben om te sporten, bijvoorbeeld mensen met een handicap. Dat haalt het artikel ook aan. Ik snap dat deze pillen moeten getest worden, maar ik vind het helemaal niet ok dat er wordt getest op dieren. Ik hoop dat er in de toekomst een manier wordt gevonden om pillen te ontwikkelen zonder ze te moeten testen op dieren.