PDA

Bekijk de volledige versie : Gevonden fossiel vult gat in de geschiedenis


jirka.v*nrooy
11th April 2017, 15:24
Het is waarschijnlijk dankzij fossiel Tiny dat we op de aardbol rondlopen. In 2012 ontdekten onderzoekers in Schotland de overblijfselen van het eerste gewervelde dier dat op land leefde. Sindsdien vonden wetenschappers meerder fossielen zoals Tiny. Paleontoloog Nick Fraser wil het dier nu meer bekendheid geven, want het belang van de gevonden overblijfselen is enorm groot.

Het fossiel heeft vier ledematen, twee longen, minstens vijf vingers en een ruggengraat. Met een schedel van slechts vier centimeter heeft het dier zijn naam Tiny (klein) niet gestolen. "Tiny is een cruciale stap in de geschiedenis", zegt Nick Fraser in een interview met BBC Radio 4. "Zonder dat dier zouden er geen vogels, dinosauriërs, krokodillen, zoogdieren of zelfs mensen bestaan."

Ondertussen hebben wetenschappers al meerdere gelijkaardige fossielen gevonden, sommigen de grootte van een hond. Dat fossiel Tiny en zijn soortgenoten weinig bekend zijn, is misschien te wijten aan het feit ze niet zo groot zijn als overblijfselen die in het verleden al werden gevonden. Fossiel Tiny is ook niet zichtbaar voor het publiek, de overblijfselen zitten nog steeds vast in gesteente.


Met de vondst van fossiel Tiny kunnen wetenschappers nu de zogenoemde 'Romer's gap' invullen. Dat is een gat in de geschiedenis van 15 miljoen jaar waar onderzoekers tot voor kort dus nooit antwoorden konden vinden. De Amerikaanse paleontoloog was de eerste die een hiaat opmerkte in het fossielenbestand.

Aanvankelijk speelde het leven op onze aarde zich vooral in de oceanen af, tijdens het Devoon-tijdperk zo'n 416 miljoen jaar geleden. In de volgende periode, het Carboon, kwamen de dieren aan land. Uit beide tijdperken zijn veel fossielen gevonden, maar uit de overgangsperiode - tussen 360 en 345 miljoen jaar geleden- vonden wetenschappers amper iets. Sommige paleontologen beweerden dat een lager zuurstofniveau in de atmosfeer de reden was. De recente ontdekking van verschillende vierpotige dieren zoals Tiny bewijst echter dat er weldegelijk voldoende leven was op aarde in die periode.


11/04/17
Bron: De Morgen
http://www.demorgen.be/wetenschap/gevonden-fossiel-vult-gat-in-de-geschiedenis-bd0df09a/


Eigen mening
De eerste restanten zijn misschien wel in 2012 gevonden maar hiervan heb ik nog nooit iets gehoord. Ik vind het goed dat er een artikel verschijnt dat ons herinnert aan het ontstaan van de wereld en de mensheid. Het is ongelofelijk dat er van bijna 15 miljoen jaar maar amper restanten te vinden zijn. Iedereen kent de afbeelding/videofragment van de vis die meerdere ledematen kreeg en zo uit het water trad om zich verder te evolueren. Kortom de evolutietheorie van Darwin. De evolutietheorie is bij deze nog maar eens bewezen. Deze ontdekking vertelt ons meer over de evolutie en dat vind ik prachtig.