PDA

Bekijk de volledige versie : Tsjetsjenië sluit homoseksuelen op in concentratiekampen


jannes.v*ndyck
10th April 2017, 17:19
De autonome Russische republiek Tsjetsjenië heeft een heksenjacht geopend op homoseksuelen. Volgens mensenrechtenorganisaties worden mannen opgesloten in concentratiekampen.

De eerste berichten van een 'zuivering' door de autoriteiten doken eerder deze maand al op. Intussen zijn er volgens mensenrechtenorganisaties meer dan honderd mannen opgesloten omwille van hun geaardheid, of omdat ze ervan verdacht worden homoseksueel te zijn. Sommigen zouden zelfs overleden zijn.

Een woordvoerder van de Tsjetsjeense regering ontkent dat er homoseksuelen zijn opgepakt, "want wie in de republiek niet bestaat, kan je niet oppakken". Het Kremlin zegt niet op de hoogte te zijn van een zuivering.

Families afgeperst

Maar ooggetuigen en overlevenden getuigen in plaatselijke kranten over de vreselijke omstandigheden in de concentratiekampen, waar gewelddadig misbruik en folteringen dagelijkse kost zijn. Een van de gevangenissen is volgens de krant Novaya Gazeta ingericht in een voormalig militair hoofdkwartier in de stad Argun.

Eén man die werd vrijgelaten, zegt aan de krant dat hij brutaal ondervraagd werd om de namen en verblijfplaatsen van meer homoseksuele mannen te noemen. Anderen zeggen dat ze elektrische schokken kregen en afgeranseld werden, nog anderen werden gegijzeld, terwijl hun families afgeperst werden.

Eerwraak

Volgens Human Rights Watch is de heksenjacht al wekenlang bezig. "Politie en veiligheidsofficiers onder de meedogenloze leider Ramzan Kadyrov hebben tientallen mannen opgepakt, gefolterd en vernederd", zegt Tanya Lokshina. "Sommigen zijn verdwenen, anderen keerden terug naar hun familie, nog amper levend. Minstens drie mannen lijken overleden te zijn."

Volgens Lokshina heerst in Tsjetsjenië een overweldigend klimaat van angst. "Een officiële klacht indienen is amper mogelijk omdat wraakacties door de lokale autoriteiten niet uit te sluiten zijn." LGBT'ers riskeren overigens niet alleen vervolgd te worden door de autoriteiten, maar ook slachtoffer te worden van eerwraak door hun eigen familieleden.

bron: http://www.demorgen.be/buitenland/tsjetsjenie-sluit-homoseksuelen-op-in-concentratiekampen-bf2b932e/

mening: We weten al wel iets langer dat homoseksualiteit gevoelig ligt in Rusland en als ik op de berichtgeving mag afgaan dan gaat het naar mijn mening de foute kant op. Waar we volgens Van Peel in een van zijn eindejaarsconferences, naar moeten streven is een muur van onverschilligheid ten opzichte van homoseksualiteit, en ik denk dat dat zo is voor alle geografische en maatschappelijke gebieden waar discriminatie plaats vindt. Ook in ons land is er nog te vaak sprake van discriminatie. Daar komt nog bij dat positieve discriminatie ook regelmatig voorkomt om negatieve discriminatie te verbergen maar daar wordt uiteindelijk niemand beter van.