PDA

Bekijk de volledige versie : "De sense of urgency moet terugkeren"


anouk.g*or
7th April 2017, 10:13
Hoe help je een vluchteling aan werk? Anton Sabbe zoekt namens de werkgevers naar oplossingen. Met dank aan de Boerenbond en dienstencheques.

Hij was als architect bij KBC twintig jaar mee verantwoordelijk*voor de realisatie en het beheer van het kantorennetwerk en het vastgoed van de bank.*Sinds anderhalf*jaar heeft Anton Sabbe een heel ander doel voor ogen: wat kunnen we doen voor vluchtelingen en hoe helpen we ze aan een job? Hij blijft door zijn werkgever uitbetaald, maar kreeg de handen vrij om zijn schouders te zetten onder de 'task force vluchtelingencrisis' die werkgeversfederatie VBO op poten zette. Hij bemiddelt tussen middenveldorganisaties, de overheid en werkgevers.*"In eerste instantie waren we vooral bezig met de opvang van vluchtelingen", zegt hij. "ING heeft bijvoorbeeld destijds kantoorgebouwen ter beschikking gesteld waar ze tijdelijk konden verblijven. Nu ligt de focus op tewerkstelling."

Waarom nu pas?
Sabbe: "Ik had ook verwacht dat we ons hier sneller mee bezig zouden houden. De grote instroom was eind 2015. Daarna moesten de vluchtelingen door een erkenningsfase die al snel 6 tot 8 maanden duurt. Dan volgen de verplichte inburgeringscursusssen. Pas daarna begeven de meesten zich op de arbeidsmarkt. Slechts sinds begin dit jaar zien we aan de cijfers van de VDAB dat er een toename is van het aantal nieuwkomers. Intussen is de aandacht verslapt bij de werkgevers. Eerst was er een golf van solidariteit, die willen we weer oproepen. De sense of urgency moet terugkeren. Het gaat om een grote groep mensen die erkend wordt als vluchteling en anders achterblijft."

Welke kansen heeft de vluchteling?
"Er zijn mensen die effectief snel kunnen beginnen werken. We weten dat ongeveer 25 procent van de vluchtelingen hoogopgeleid is, maar bij 75 procent is dat niet het geval. En daar loopt het vaak moeizamer. Bovendien is de eerste bekommernis van de mensen een plaats om te wonen. En dat is bijzonder moeilijk, gezien de krapte op de woningmarkt. Heel vaak komen ze dan terecht in de grote steden, waar ze ook al mensen kennen. En gaan ze daar ook werk zoeken.*Ik begrijp de bezorgdheid van de Antwerpse schepen van Integratie Fons Duchateau (N-VA) over de grote toestroom van vluchtelingen naar Antwerpen. Al loopt er ook een heel mooi tewerkstellingsproject in zijn stad."


Wat kunnen de werkgevers doen?
"We proberen zicht te krijgen op de profielen van de nieuwkomers. Het is erg moeilijk om algemene lijnen te bepalen, want elke vluchteling heeft toch zijn eigen verhaal. Maar in Antwerpen zijn we bijvoorbeeld gesprekken gestart met Federgon, dat de dienstenchequebedrijven vertegenwoordigt, omdat we weten dat een heel aantal nieuwkomers daar geschikt voor is. Voor hen kunnen we gemeenschappelijke opleidingen opzetten. Ook zullen we met technologiefederatie Agoria bekijken waar meer mensen met meer technische profielen kunnen gaan werken. Omgekeerd komen er ook vragen vanuit sommige sectoren. Zo is de Boerenbond *en de sociale economie vragende partij voor nieuwe arbeidskrachten."

Niet elke werkgever zit op een vluchteling te wachten.
"Een goede arbeidskracht is een goede arbeidskracht. En als dat een vluchteling is, dan is dat mooi meegenomen. Zeker bij knelpuntberoepen zal iemand blij zijn een geschikte collega te vinden. En op dat moment is er inderdaad extra begeleiding nodig, bijvoorbeeld qua taal. Maar die is ook ter beschikking. Tegelijk zie je dat het aantal vacatures in Vlaanderen sterkt stijgt. De vraag is er. Ik ben dus optimistisch, op de langere termijn. Op korte termijn wordt het niet eenvoudig, dat weten we uit voorgaande onderzoeken. Daaruit blijkt dat het vijf jaar duurt eer de helft van de nieuwkomers aan de slag is. Aan ons om beter te doen."

BRON: De Morgen, 07/04/2017
http://www.demorgen.be/binnenland/-de-sense-of-urgency-moet-terugkeren-bb1109c0/

Eigen mening: Ik vind het goed om vluchtelingen te laten intreden op onze arbeidsmarkt, zo kunnen ook zij hun draad weer volledig oppikken. Zeker in knelpuntberoepen is extra werkvolk altijd welkom. Taal kan dan inderdaad een probleem vormen maar als er een beetje goede wil is van beide kanten, zal dit probleem snel uit de weg geruimd zijn. Voor vluchtelingen die nog geen opleiding hebben gehad kunnen we misschien werken met stages, zo leren ze een beroep al doende. Ik denk dat hier voldoende mogelijkheden zijn op dit probleem op te lossen.