PDA

Bekijk de volledige versie : Vertelt Je Gezicht Wat Je Naam Is?


Arne.V*nacker
2nd March 2017, 15:48
Ben jij een Jan, Jolien, Emma of Louis? Grote kans dat anderen dan snel jouw naam kunnen linken aan jouw gezicht. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van sociaal psychologen. Volgens hen lijken we op onze voornamen.

De sociaal psychologen uit Israël, Frankrijk en de Verenigde Staten lieten honderden proefpersonen foto’s van gezichten bekijken van dezelfde etniciteit. De proefpersonen moesten de foto’s linken aan één van de namen op een lijst van vijf.

Mens versus computer
Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers tot 40 procent van de keren de juiste naam kon geven aan het gezicht. Een resultaat dat hoger ligt dan een kansberekening, die 25 procent bedraagt. Daarnaast probeerden ze de test ook met computers die hiervoor speciaal geprogrammeerd waren. De computers konden 54 tot 64 procent vaker de juiste naam linken aan een gezicht.

Uiterlijke kenmerken
Er zijn verschillende verklaringen voor de resultaten. Volgens de professoren die het onderzoek voerden, baseren we ons op stereotypes. Zo koppelen we uiterlijke kenmerken zoals een kapsel of vorm van het gezicht aan bepaalde namen. Hoofdonderzoeker Yonat Zwebner verduidelijkt: “Zo denken mensen bij de naam Bob meer aan iemand met een rond gezicht dan bij de naam Tim. Deze stereotypen kunnen het uiterlijk voorkomen van mensen beïnvloeden."

Sociale klasse
Gerrit Bloothooft, een namenonderzoeker van de Universiteit Utrecht, ziet een andere verklaring voor het fenomeen. "Mensen kunnen niet een Pepijn van een Floris onderscheiden maar wel een Kevin van een Pepijn", vertelt hij aan RTL Nieuws. Daarmee bedoelt hij dat je geen naam maar een sociale klasse herkent. Lager opgeleide mensen kiezen andere namen dan hoger opgeleiden. Omdat mensen uit de elite een ander gezicht hebben dan mensen uit de werkende klasse kan je makkelijk namen verbinden met gezichten.

Een kleine nuance
Een belangrijke factor uit het onderzoek is dat het moeilijker wordt om de namen te linken als er foto’s van mensen van een andere nationaliteit of etniciteit er bij komen. Franse mensen konden Franse gezichten makkelijker koppelen met de correcte namen en Israëlische deelnemers linkten sneller de Israëlische gezichten.

Bovendien geldt het resultaat ook maar voor mensen met een naam die vaak voorkomt in een land. Als je een speciale naam hebt, heb je dus niet alleen de pech dat je nooit een sleutelhanger met je naam vindt, maar zal ook niemand je naam kunnen raden.

Bron

VTM NIEUWS. (2017, Maart 2). VERTELT JE GEZICHT WAT JE NAAM IS? Opgehaald van VTM NIEUWS: http://nieuws.vtm.be/buitenland/vertelt-je-gezicht-wat-je-naam

Persoonlijke mening

Volgens de professoren die het onderzoek voerden, baseren we ons op stereotypes.

"Mensen kunnen niet een Pepijn van een Floris onderscheiden maar wel een Kevin van een Pepijn"

Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat soms ook doe, je hoort een naam en onbewust ga je daar automatisch karaktereigenschappen toeschrijven.

Soms zal dat juist zijn, omgekeerd kan ook dat je er ook compleet naast zit.
Een mogelijke valkuil is dat je mensen (onterecht) bepaalde eigenschappen gaat toeschrijven aan die persoon, terwijl die persoon totaal anders is. Zo kom je snel tot de zelf waarmakende voorspelling.

Benieuwd wat jullie reacties zijn op dit artikel!