PDA

Bekijk de volledige versie : Uw neanderthaler-DNA beïnvloedt uw gezondheid meer dan u dacht


Cédric V*rtommen
28th February 2017, 14:54
De laatste neanderthalers stierven duizenden jaren geleden uit, maar laten hun sporen nog altijd na. Volgens een nieuwe genetische studie kunnen bijvoorbeeld uw lengte of het risico op schizofrenie beïnvloed worden door de neanderthaler-genen die nog altijd in uw DNA zitten.

Eerdere studies schatten dat zo'n 1,5 tot 4 procent van het genoom van de moderne mens bestaat uit neanderthaler-DNA. Amerikaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat die restanten veel meer zijn dan zomaar een sluimerend deeltje van ons genoom, schrijven ze in vakblad Cell. "De kruising van de voorouders van de moderne mens en de neanderthalers is niet zomaar iets dat 50.000 jaar geleden gebeurde en waar we ons geen zorgen meer om moeten maken", zegt geneticus Joshua Akey van de universiteit van Washington, een van de onderzoekers. "Deze kleine stukjes DNA hebben een belangrijke invloed op de genexpressie."

Schizofrenie
Eerder was al een verband ontdekt tussen neanderthaler-genen enerzijds en het metabolisme, het risico op depressie of lupus en het immuunsysteem anderzijds. Maar een biologische reden die die link kon verklaren, was er tot nu toe niet.
Akey en zijn team zijn er nu in geslaagd variaties te lokaliseren in de genetische code. En zo hebben ze biologisch bewijs gevonden dat neanderthaler-DNA en menselijk DNA onze genen wel degelijk op verschillende manieren tot uiting doen komen. De onderzoekers analyseerden het genoom van 214 mensen met zowel menselijke als neanderthaler-DNA, en vergeleken de genexpressie van beide genvormen in 52 verschillende weefselstalen. Ze vonden verschillen in 25 procent van de weefsels. De delen van het lichaam die het minst beïnvloed waren door het neanderthaler-DNA, waren de hersenen en de mannelijke voortplantingsorganen. Maar één gen bleek bijzonder sterk beïnvloed te worden door het neanderthaler-DNA. Het gaat om het gen ADAMTSL3, dat gelinkt is aan een lager risico op schizofrenie en invloed op de lengte. Eén enkele mutatie bleek te volstaan om een eiwit in het gen te veranderen.

Nog veel vragen
Veel vragen blijven nog onbeantwoord. Hoeveel genen zijn er bijvoorbeeld nog die beïnvloed worden door neanderthaler-DNA, en wat zijn de fysieke gevolgen? En bestaan er nog andere oude DNA-vormen die de moderne mens beïnvloeden? Die laatste vraag beantwoorden, is de volgende stap voor het team. De wetenschappers willen uitzoeken of mensen van Melanesische afkomst, de enige moderne mensen waarvan geweten is dat ze DNA van de prehistorische Homo denisova hebben, gelijkaardige veranderingen in hun genexpressie hebben.

24/02/2017
DM
http://www.demorgen.be/wetenschap/uw-neanderthaler-dna-beinvloedt-uw-gezondheid-meer-dan-u-dacht-bc21da4f/

Eigen mening
Moeten we ons ongerust maken om het feit dat er neanderthaler-DNA in ons lichaam zit? Ik denk het absoluut niet. We kunnen er niets meer aan veranderen en het feit dat ze dat nu aan het onderzoeken zijn is zeer positief. We wisten al wel dat we afstamden van de neanderthalers en dat DNA gaat transformeren bij elke overdracht, maar door dit soort onderzoek kunnen we beide wetenschappelijke gegevens aan elkaar linken. Dit kan het begin zijn van de samenhang tussen alle organismen die op deze wereld te vinden zijn. Het is ondenkbaar om de link hiertussen niet te zien. Daarom is het goed dat hier onderzoek naar wordt gedaan. We krijgen een beter zicht op zowel dé geschiedenis als op ónze geschiedenis en ik denk dat dat een grote stap vooruit is. Een belangrijk gegeven is dat we onze geschiedenis moeten gebruiken om onze toekomst te begrijpen en dat heeft ook betrekking hierop. Wanneer we in onze geschiedenis gaan graven en DNA onderzoek doen, kunnen we later ons DNA ook gaan beïnvloeden om in de eerste plaats ziektes uit de wereld te helpen. Maar hiervoor moeten we dan wel eerst onze geschiedenis begrijpen.