PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Maximumfactuur kan rusthuis voor iedereen betaalbaar maken’


Mathias.H*fmans
24th December 2016, 14:23
Het rusthuis blijkt voor veel senioren onbetaalbaar. "Iedereen hoopt op een mooie oude dag. We vinden het belangrijk dat iedereen daar ook uitzicht op krijgt,’ zegt Joris Vandenbroucke van de SP.A. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen pleit dan weer voor een nulmeting van de dagprijzen.

De Vlaamse socialisten pleiten voor een maximumfactuur in de ouderenzorg. ‘Het is hoog tijd dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen ingrijpt, want eens te meer blijkt dat het rusthuis voor veel senioren onbetaalbaar is’, zegt Vandenbroucke in een reactie op de nieuwe cijfers over de rusthuisprijzen. ‘Eerder bleek uit de armoedebarometer van de Socialistische Mutualiteiten dat drie op de vier senioren niet voldoende inkomen heeft om de rusthuisfactuur te betalen.’

‘Nu blijkt dat de gemiddelde rusthuisfactuur in Vlaanderen liefst 1.650 euro per maand bedraagt, terwijl het gemiddelde pensioen ongeveer 1.200 euro bedraagt. Liefst 75 procent van de senioren heeft een pensioen dat lager ligt dan de rusthuisprijs. Dat betekent in vele gevallen dat senioren moeten aankloppen bij hun kinderen of bij het OCMW om hun rusthuis te helpen betalen’, benadrukt de SP.A’er

Voor de Vlaamse socialisten is het belangrijk dat elke Vlaming uitzicht krijgt op een oude dag zonder financiële zorgen. ‘Dat kan perfect als de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid maar wil nemen’, aldus Vandenbroucke. ‘Mijn fractie heeft al meermaals het concreet voorstel ingediend om een maximumfactuur in de ouderenzorg in te voeren. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de rusthuisfactuur betaalbaar blijft, ook voor mensen met een lager pensioen.’

Nulmeting

De nulmeting van de dagprijzen is een eerste globale en objectieve meting van de dagprijzen van bijna alle woonzorgcentra (764 op 795). Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen zaterdagmiddag.

Vlaanderen is sinds 2015 bevoegd voor het dagprijzenbeleid van de woonzorgcentra ten gevolge de staatshervorming. ‘Nooit eerder heeft de federale overheid een dergelijke nulmeting uitgevoerd en kon er op tot op heden geen objectieve en verregaande vergelijking van de dagprijzen worden gerealiseerd’, zegt Vandeurzen. ‘De vergelijking van de resultaten van deze nulmeting met eerder gemaakte studies is niet aan de orde en zelfs misleidend. Eerdere studies oriënteerden zich vaak op een selectief en beperkt aantal woonzorgcentra en maakten gebruik van andere berekeningswijzen.’

Deze eerste nulmeting heeft volgens de Vlaamse minister de verdienste dat vanaf heden meer transparantie kan gegeven worden aan de burger over de gewogen gemiddelde dagprijs van de woonzorgcentra en dat hij deze kan vergelijken. De meting wordt jaarlijks uitgevoerd zodat er een jaarlijkse en ondubbelzinnige opvolging is van de evolutie van de dagprijzen en de eventuele gevolgen van beleidsinitiatieven.

De nulmeting vult het instrumentarium voor de Vlaamse overheid verder aan om de dagprijzen in de sector van de woonzorgcentra op de voet te monitoren, aldus Vandeurzen.

Bron: www.standaard.be http://www.standaard.be/cnt/dmf20161224_02643790

Eigen mening: Ik vind het initiatief van een maximumbedrag voor de rusthuizen zeker een goed initiatief. Zoals het artikel zegt kunnen heel veel senioren hun plaatsje in een rusthuis niet betalen omdat hun pensioeninkomen niet voldoende is. Hierdoor moeten ze aankloppen bij hun kinderen of het OCMW. We zitten dan ook al met een vergrijzing van de bevolking met als gevolg dan ook de de 'sandwichgeneratie'. Mensen moeten dan zorgen voor hun kinderen en hun ouders. Een maximumbedrag is niet alleen een goed initiatief voor de persoon die wordt opgenomen in het rusthuis, maar ook voor de eventuele partner. Aangezien deze thuis nog alles moet betalen om voort te kunnen leven, daar komt dan ook nog eens een dure rusthuis factuur bij.

Veronique.B*elaerts
24th December 2016, 15:44
Ook ik vind, net zoals Mathias, het initiatief voor een maximumfactuur in rusthuizen een goed idee. Het klopt inderdaad dat de maandelijkse kosten voor een rusthuis op dit moment veel hoger liggen dan het gemiddeld pensioen van een bejaarde. Deze mensen zijn dus niet in staat om zelfstandig deze factuur te betalen, laat staan dat ze nog geld over houden om iets voor zichzelf te kopen. Het leven is de laatste jaren een pak duurder geworden, en ook meer en meer gezinnen hebben het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Vaak kunnen ook zij de extra kost van het rusthuis waar moeder of vader zit, er niet bijnemen. Ook het OCMW kan onmogelijk voor elke oudere die in een rusthuis zit, een deel van de factuur betalen. Het is dus wel duidelijk dat er maatregelen moeten getroffen worden. Een maximumfactuur zou hier een oplossing kunnen bieden. Natuurlijk is het dan wel nog de vraag op welk bedrag de maximumfactuur zal vastgelegd worden. Een bedrag kiezen dat lager ligt dan het bedrag zoals het nu is, zal volgens mij op protest van de rusthuizen stoten. Het gemiddelde bedrag nemen zoals het nu is, biedt dan echter weer geen oplossing voor het probleem. Hier moet dus volgens mij nog goed over nagedacht worden. Wat ik persoonlijk een goed idee zou vinden, is de kostprijs van het rusthuis baseren op het inkomen van de bejaarde. Dit systeem wordt nu ook gebruikt bij het berekenen van de huurprijs van sociale woningen. Op die manier betaalt iedereen wat hij/zij kan, maar blijft er ook ruimte voor persoonlijke aankopen.