PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Op druiven moet een veiligheids*waarschuwing komen’


Annelies H*nssens
22nd December 2016, 19:04
Ouders moeten kerstomaten en druiven halveren, vooraleer die aan peuters en kleuters te voeren. Het verstikkingsgevaar is te groot.

In het lijstje met oorzaken van verstikking bij jonge kinderen staan druiven op de derde plaats, na hotdogs en snoepjes. Te weinig ouders zijn zich van het gevaar bewust, waarschuwen Amerikaanse en Canadese artsen in het vakblad Archives of Disease in Childhood.

Door hun vorm en afmetingen kunnen druiven (maar ook kerstomaten bijvoorbeeld) de luchtweg van kinderen tot een jaar of vijf volledig afsluiten. Omdat de vruchten zacht zijn en meegeven onder druk, is het voor eerstehulpverleners bijzonder lastig om ze weer los te krijgen.
Ter illustratie beschrijven de artsen drie gevallen waarbij jonge kinderen in nood kwamen na het eten van druiven. Het eerste geval gaat over een vijfjarige die zich verslikte terwijl hij hele druiven zat te eten op de naschoolse opvang. Het personeel kwam meteen in actie en probeerde de druif met de geëigende technieken los te maken. Dat lukte niet en het kind kreeg een hartstilstand. Ambulanciers wisten de druif wel los te krijgen met behulp van gespecialiseerde apparatuur, maar het kind overleed toch.
Het tweede geval gaat over een zeventien maanden oud jongetje dat sandwiches en fruit aan het eten was bij zijn ouders thuis, toen hij zich in een druif verslikte. Alle pogingen om die los te krijgen mislukten en de ambulance werd gebeld. Uiteindelijk kreeg een ambulancemedewerker de druif los , maar ook dit kind overleed.
Het derde geval betrof een twee*jarige die zich verslikte toen hij druiven aan het eten was in het park. Opnieuw konden omstaanders de vrucht niet loskrijgen en werd de ambulance gebeld. Die was er binnen de minuut en wist de luchtweg vrij te krijgen. Op weg naar het ziekenhuis voor nazorg kreeg het kind twee toevallen. In het ziekenhuis werd het met spoed behandeld wegens een hersenzwelling en water op de longen. Na vijf dagen intensieve verzorging herstelde het kind volledig.
De luchtweg van jonge kinderen is nauw, geven de artsen als verklaring. Bovendien hebben peuters en kleuters niet altijd al een volledige mond tanden, waardoor *kauwen minder efficiënt verloopt. Ook is hun slikreflex nog niet helemaal uitgerijpt en zijn ze makkelijk afgeleid: allemaal zaken die het risico op verslikken vergroten.

Kwartjes
‘Mensen weten wel dat ze jonge kinderen niet alleen moeten laten tijdens het eten’, zegt Jamie Cooper, arts van het Royal Aberdeen Children’s Hospital. ‘Ze zullen ook meteen ingrijpen als ze parels of pitten in hun mond dreigen te stoppen, maar de gevaren van druiven of kerstomaten zijn minder goed gekend.’
De artsen vinden dat op de verpakkingen van druiven en kers*tomaten veiligheidswaarschuwingen zouden moeten komen, net als nu al verplicht is voor verpakkingen van speeltjes met kleine onderdelen.
Ouders zouden druiven en kerstomaten moeten halveren of liever nog in kwartjes snijden, vooraleer ze die aan kinderen jonger dan vijf te eten geven. ‘En ik elk geval moeten ze te allen tijde bij de kinderen in de buurt blijven, terwijl die aan het eten zijn.’

Bron: De Standaard: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161221_02639702
Datum: 22 december 2016

Mijn mening: Ik vind het goed dat artsen mensen er van bewust willen maken dat sommige etenswaren niet voor alle leeftijden even geschikt zijn. Ouders en opvoeders moeten goed weten wat ze hun kleine peuter of kleuter mogen voorschotelen of welke maatregelen ze moeten treffen. Zo wordt er bijvoorbeeld in het artikel aangegeven om tomaatjes en druiven door te snijden zodat ze kleiner zijn. In het artikel worden enkele ongevallen beschreven, maar nog niet zo lang geleden is in Vorselaar ook een peutertje overleden door het eten van een Babybel. Er is dus zeker nood naar informatie over de gevaren van voeding bij kleine kindjes. Veel van deze maatregelen lijken misschien zeer simpel en logisch, maar het is goed dat mensen er nog eens attent op worden gemaakt. De artsen pleiten voor een veiligheidswaarschuwing op verpakkingen, wat me zeker een goed idee lijkt. Er zouden ook sensibiliseringscampagnes kunnen gemaakt worden waarbij misschien eveneens kan aangegeven worden wat er moet gedaan worden indien het kindje zich verslikt.