PDA

Bekijk de volledige versie : Palestijnen gestraft met inhouding belastinggeld


Barst
20th February 2006, 00:55
Palestijnen gestraft met inhouding belastinggeld


Israël heeft gisteren sancties afgekondigd tegen de Palestijnse autoriteit, nadat de zetel van de Palestijnse premier en die van de parlementsvoorzitter in handen van Hamas waren gekomen.


Het hardst komt de Israëlische beslissing aan om het belastinggeld niet meer over te maken, dat Israël voor de Palestijnen int. Dat gaat om zo’n veertig miljoen euro per maand. Dat is de helft van het bedrag dat de Palestijnse autoriteit maandelijks kwijt is aan ambtenarensalarissen, waardoor de maatregel tot duizenden ontslagen kan leiden. De Arabische Liga heeft al aangeboden naar compensatie te zullen zoeken, maar de Palestijnse president Abbas sprak gisteren van een ’financiële crisis’.

De Israëlische maatregelen gaan echter minder ver dan het Israëlische ministerie van defensie had voorgesteld. Zo mogen Palestijnse arbeiders in Israël blijven werken (officieel gaat dat om 15000 mensen, in de praktijk om 5000). De internationale gemeenschap wordt weliswaar opgeroepen niet-humanitaire hulp aan de Palestijnen stop te zetten, maar daar is geen sprake van dwang. „We willen geen humanitaire crisis veroorzaken”, zei waarnemend premier Olmert. „We vechten niet tegen Palestijnse burgers maar tegen een terroristische regering die de Palestijnse autoriteit beheerst.”

Hamas, dat het zaterdag beëdigde Palestijnse parlement domineert, wees een oproep van president Abbas van de hand om met Israël te gaan onderhandelen. Die stelde bij de beëdiging bovendien dat de nieuwe regering bestaande verdragen met Israël moet respecteren. Hamas liet daarop weten „alle onderhandelingen met de bezetter” te verwerpen „terwijl de bezetting en de agressie voortduren”.

Anderzijds wil Israël ook pas met een Hamas-regering praten als die haar bestaansrecht erkent en de gewapende strijd opgeeft. Een woordvoerder zei dat Israël de Palestijnse autoriteit nu als ’vijand’ beschouwt.

Het nieuwe Palestijnse parlement koos zaterdag Aziz Doeaik van Hamas tot zijn voorzitter, en president Abbas droeg Hamas-politicus Ismail Hanija op een nieuwe regering te formeren. Hanija wil een coalitie vormen met Abbas’ Fatah, maar die voelt daar weinig voor.


Trouw, 20-02-2006