PDA

Bekijk de volledige versie : Tsunami-alarm opgeheven na zware aardbeving Solomoneilanden


maxim.g*ris
8th December 2016, 23:07
Tsunami-alarm opgeheven na zware aardbeving Solomoneilanden

Een aardbeving met een magnitude van 7,8 heeft vandaag de Solomoneilanden getroffen. Dat meldt het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS. Een tijdlang was er risico op een tsunami, maar om 20.46 uur Belgische tijd is het tsunami-alarm opgeheven.

De beving deed zich voor om 18.38 uur Belgische tijd. Het epicentrum bevond zich op 49 kilometer diepte, 68 kilometer ten westzuidwesten van Kirakira. Nadien hebben zich nog vijf naschokken met een minimale magnitude van 5,0 voorgedaan, zo meldt het USGS.

Na de aardbeving werd gewaarschuwd voor de mogelijkheid van gevaarlijke tsunamigolven, tot drie meter hoog, aan sommige kusten van de Solomoneilanden. Er was ook gevaar voor delen van Papoea-Nieuw-Guinea en Vanuatu, en vele andere kusten in de Stille Oceaan.

"Gebaseerd op alle beschikbare gegevens is het gevaar van een tsunami nu geweken", klinkt het.

Ring van Vuur

Er zijn nog geen meldingen over eventuele schade of slachtoffers.

In het gebied zijn zware aardbevingen geen zeldzaamheid. De eilandengroep ligt in de Pacifische Ring van Vuur, een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan dat bekendstaat om het veelvuldig optreden van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, veroorzaakt door diverse subductiezones van tektonische platen in de regio. In 2013 kostte een aardbeving met magnitude 8,0 op de Solomoneilanden aan minstens tien mensen het leven. Duizenden raakten dakloos.

Op de eilandengroep wonen zowat 570.000 mensen.

Bron : De Morgen : 8/12/2016
http://www.demorgen.be/buitenland/tsunami-alarm-opgeheven-na-zware-aardbeving-solomoneilanden-b94050a4/

Mijn mening:
Het zijn altijd kleine rampen. Vele mensen verliezen hierdoor hun huis, familieleden, hun jobs of hun leven. Voorkomen kunnen we ze niet, we kunnen alleen maar hopen dat ze niet te vaak gebeuren en ze niet te veel hun tol eisen. Een magnitude van 7.8 is behoorlijk veel en doet een heel land schrikken. Zeker als je weet wat een ravage de impact van een magnitude van 8 op datzelfde land had. Wel positief weer dat het alarm voor een tsunami of verdere rampen is opgeheven. Dat brengt dan weer wat geruststelling voor de mensen.