PDA

Bekijk de volledige versie : VS lanceren militaire satelliet met hoogste capaciteit ooit


Jan V*n Meensel
8th December 2016, 22:26
De VS hebben vannacht een superkrachtige militaire communicatiesatelliet gelanceerd, zo heeft de gezaghebbende krant Florida Today gemeld.

Om 00.53 uur Belgische tijd vertrok vanop de basis Cape Canaveral in Florida een krachtige Delta-IV draagraket van Boeing. Zowat 42 minuten later kwam de WGS-8 satelliet of de achtste "Wideband Global SATCOM" van de Amerikaanse luchtmacht vrij van het restant van de superraket, in de beoogde geosynchrone baan.

Het ging om een missie van 425 miljoen dollar.

Elke van de door Boeing gebouwde WGS-satellieten geeft het Amerikaanse leger tien keer meer communicatiecapaciteit dan de hele constellatie daarvoor, aldus de krant. Ten opzichte van zijn voorganger is de bandbreedte met bijna vijftig procent verhoogd. Het luidt dat het nieuwe tuig meer dan 11 gigabits per seconde kan verwerken.

In maart moet een nieuwe WGS de ruimte in gaan, later volgt een tiende exemplaar.

Volgens Florida Today beantwoordt dat dan nog steeds niet aan de eisen van het VS-leger.

Het was de 107de succesvolle lancering op rij voor een draagraket uit de Delta-familie sinds 1999, het 360ste in het algemeen voor Delta sinds 1960 en het 34ste voor de futuristisch uitziende Delta-IV.

Bron: http://www.demorgen.be/buitenland/vs-lanceren-militaire-satelliet-met-hoogste-capaciteit-ooit-b69d0227/ gevonden in 'De Morgen' om 22:00 op 8/12/2016

Eigen mening:
Als je erover nadenkt is dat wel indrukwekkend. Dat zo'n missies voor meer dan 100 keer achterelkaar een succes mag genoemd worden. Dit betekent toch dat wij als mens stilaan meester worden in dit soort missies. Stel je echter eens voor dat dit al niet deftig zou lukken om een satelliet in de ruimte te schieten dan denk ik dat wij anders nog geen plannen zouden moeten maken voor verre bemande reizen naar Mars. Dus zal waarschijnlijk de komende jaren gewerkt worden met de Delta-V om verdere missies in de toekomst te blijven garanderen.

Het jammere vind ik persoonlijk dat deze satelliet wel een dubbele agenda zal hebben. Verenigde Staten kennende zal de nieuwe 'maan' ook wel een militaire functie krijgen. Ook al zal de officiële uitleg alleen voor communicatie zijn.