Inloggen

Bekijk de volledige versie : Zeeafval schaadt meer dan 800 diersoorten


Robbe.V*nweert
7th December 2016, 00:20
Afval in zee is schadelijk voor meer dan 800 diersoorten en veroorzaakt grote economische schade in veel landen, blijkt uit een rapport dat gisteren is gepubliceerd door de Verenigde Naties (VN).

In het rapport staat dat het aantal soorten dat schade lijdt van plastic en ander afval in zee, sinds 2012 gestegen is van 663 tot 800. Diersoorten zoals vissen, vogels, reptielen en zoogdieren lijden onder de vervuiling, die ook een steeds grotere bedreiging vormt voor de menselijke gezondheid.

Plasticafval bestaat voor het grootste deel uit voedselverpakkingen, plastic flessen, rietjes, plastic zakken en sigarettenpeuken (filters). Dieren slikken het plastic in, of ze stikken erin. Volgens de onderzoekers slikt 40 procent van de walvisachtigen en 44 procent van de zeevogels zeeafval in.

Toerisme

Een 'verloren doos' afkomstig van een vissersboot drijft rond op zee. ©Ton Koene
Acht procent van de wereldwijde olieproductie wordt gebruikt om plastic voorwerpen te maken. Sommige plastic producten, zoals zakjes, worden vaak slechts eenmaal gebruikt voordat ze bij het afval belanden. De jaarlijkse plasticproductie is gegroeid van 1,5 miljoen ton in de jaren vijftig tot 288 miljoen ton in 2012. Twee derde van de productie vindt plaats in Oost-Azië, Europa en Noord-Amerika.

Zeeafval heeft negatieve gevolgen voor de visserij, scheepvaart en het toerisme. De kosten van reparaties aan schepen, opruimen van afval en teruggelopen toerisme als gevolg van vervuilde stranden, lopen in de miljarden dollars.

Hergebruik

"Ik hoop dat dit rapport regeringen en andere partijen de informatie verschaft die nodig is om actie te ondernemen", zegt Braulio Ferreira de Souza Dias, directeur van de Conventie inzake Biodiversiteit (CBD). Zeeafval is volgens hem een van de belangrijkste bedreigingen voor mariene ecosystemen en veerkrachtige oceanen zijn essentieel voor duurzame ontwikkeling.

De auteurs van het rapport adviseren regeringen en burgers om minder afval te veroorzaken. Dat kan door minder plastic verpakkingen te gebruiken, consumenten te laten betalen voor eenmalig gebruik van plastic producten, en plastic zakken en microplastics (zoals bijvoorbeeld in cosmetica) te verbieden.

Ook zou er steun moeten komen voor de ontwikkeling van alternatieve producten die volledig afbreekbaar zijn, en moet hergebruik gestimuleerd worden.

Bron: De Morgen 6-12-2016
http://www.demorgen.be/wetenschap/zeeafval-schaadt-meer-dan-800-diersoorten-b2b20784/ (http://)

Eigen mening:
Ik vind het ronduit schandalig dat dit nog zo grootschalig gebeurd. Ik denk dat de mensheid nog niet voldoende beseft wat de gevolgen zijn van al het afval dat we produceren. We moeten nog meer ons best doen om te sorteren, naar het containerpark gaan en meer materialen hergebruiken in plaats van weg te gooien. We mogen het zeker niet zomaar storten in de natuur, want dit kan vele negatieve gevolgen hebben. Ik denk dat de meeste landen in dat opzicht hun best doen, maar er zijn volgens mij ook enkele landen waarbij de bevolking geen/weinig aandacht schenkt aan afvalverwerking op een goede manier. Ik vind het goed dat er zulke rapporten verschijnen. Ik denk dat men ook vaker foto's van dieren die afzien door afval moet laten zien aan de mensheid, zodat ze beseffen wat de gevolgen kunnen zijn.