PDA

Bekijk de volledige versie : Artikels over opwarming Aarde


wim leenaerts
19th February 2006, 16:57
Toen ik (weer) op een artikel stuitte dat gevolgen van de opwarming van de Aarde behandelde dacht ik het dat misschien interessant was om hier een topic te openen, waar we die artikels kunnen verzamelen. Als er ooit iemand les moet geven over het broeikaseffect (bij aardrijkskunde, biologie of PAV of misschien zelfs TO) kan dat wel handig zijn denk ik.

Aantal aangespoelde bruinvissen in 2005 verdubbeld
Het aantal aangespoelde bruinvissen aan de Belgische kust is in 2005 verdubbeld. Dat heeft Jan Haelters van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen zaterdag bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van de Strandwerkgroep. Die organisatie van natuurliefhebbers vierde er haar 25-jarig bestaan.

Toename
Het aantal bruinvissen dat aan de Kust aanspoelt, zit de jongste jaren in stijgende lijn. "In 2003 waren het er 37, in 2004 was er een toename naar 41 en vorig jaar verdubbelde het aantal naar meer dan 80", zegt Jan Haelters. "Er zijn verschillende oorzaken. Er verblijven sinds kort meer bruinvissen in het Zuidelijk deel van de Noordzee. Dat komt vermoedelijk door de opwarming van de aarde. De dieren zijn opgeschoven door de effecten van de opwarming op hun voedselvoorziening. Daarnaast zijn er de problemen door de visserij.

De dieren raken verstrikt in de visnetten en ze moeten de concurrentie aangaan met de intensieve visserij."

Uitzonderlijk is het niet dat bruinvissen voorkomen in het zuidelijke deel van de Noordzee. "In het eerste deel van de twintigste eeuw kwamen ze hier courant voor", zegt Haelters.

Langzaam proces
Haelters verwacht niet dat er snel een kentering komt in de evolutie. "Het zou vreemd zijn dat ze hier plots opnieuw verdwijnen. De beschermingsmaatregelen die noodzakelijk zijn, passen in een langzaam proces. Een eerste stap is de identificatie van het probleem. Daarna moet het probleem worden erkend door alle betrokkenen. Tot slot kunnen maatregelen worden uitgewerkt en uitgevaardigd. Een aantal maatregelen die zijn voorgesteld, zijn moeilijk toepasbaar in de zuidelijke Noordzee."

De nood aan bijkomende maatregelen, is er volgens Haelters zeker. "Ik denk maar aan de recreatieve visserij. De bruinvissen raken verstrikt in hun warrelnetten. De vissers vinden dat ook niet aangenaam en zijn eigenlijk een bondgenoot. We zullen samen moeten sleutelen aan een oplossing.".

Bron: www.hln.be 18/02/06

wim leenaerts
5th April 2006, 13:23
"Landbouw kan hoofd bieden aan klimaatverandering"

Als we niet snel iets doen aan de opwarming van de aarde, dan krijgen we tegen het einde van de eeuw hete, droge zomers en zachte, natte winters. Beuken zullen verdwijnen en de Hoge Venen drogen uit. Dat staat te lezen in een studie van klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele die de Standaard kon inkijken.

Professor van Ypersele (UCL) en zijn collega Philippe Marbaix maakten de eerste studie die de impact van de klimaatverandering voor ons land nagaat. De klimaatprojecties variëren naargelang de CO2-evolutie. De opwarming zou zich vanaf 2050 ernstig doen voelen. Tegen het einde van de eeuw zou een zomer gemiddeld 2,4 tot 6,6°C warmer zijn en tot de helft droger. De winters zouden 1,7 tot 4,9°C warmer zijn en 6 tot 23 procent natter.

De opwarming heeft zijn effect op de biodiversiteit, vandaag al. Fauna en flora uit warmere regionen klimmen op naar het noorden. Bijvoorbeeld mossen en algen rukken op. Voor de landbouw zijn de gevolgen tweeslachtig. Sommige gewassen zouden, zeker in de eerste fase, profiteren van het verhoogde CO2-gehalte. Maar de temperatuurstijging zou anderzijds het rendement doen dalen. De mate waarin beide effecten elkaar opheffen, is verschillend per gewas. Algemeen beschouwd blijft de impact bij een temperatuurstijding van 3°C beperkt, waardoor de landbouw makkelijk het hoofd moet kunnen bieden aan een klimaatverandering, zo vermeldt de studie.

De professor bezweert de overheid om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet meer dan anderhalve graad stijgt tegenover 1990. Daarvoor moeten de CO2-emissies tot een vierde of een derde teruggebracht worden tegen 2100, en nog lager worden nadien. "Laten we Kyoto uitvoeren en nog verder gaan. We moeten wel, we hebben geen reserveplaneet", besluit van Ypersele.

De studie gebeurde in opdracht van, maar onafhankelijk van Greenpeace. Van Ypersele is trouwens een gerenommeerd klimaatdeskundige die deel uitmaakt van het IPCC, een commissie van de VN.
Bron: www.vilt.be

In bijlage vind je ook nog een (zeer uitgebreide) pdf-file van Greenpeace over dit onderzoek en klimaatsveranderingen in het algmeen.

wim leenaerts
5th April 2006, 13:25
Nu ik dan toch bezig ben, heb ik hier ook nog een pdf-file van het KMI over het klimaat.

wim leenaerts
26th April 2006, 21:20
Zie ook deze post die ergens verdoken op het forum stond, met als welluidende titel:

Klimaatsveranderingen: niemand twijfelt er nog aan
http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=4183

En nog een artikel:

Duidelijk meer regen- en sneeuwval in 20ste eeuw
Regen- en sneeuwval zijn de afgelopen honderd jaar in vele gebieden op aarde duidelijk toegenomen. Dat hebben wetenschappers van het onderzoekscentrum Jülich samen met collega's uit Bonn, Potsdam en Zwitserland vastgesteld. De mens is voor de stijging medeverantwoordelijk, berichten de vorsers in het Britse vakblad Nature van donderdag.

De toename van neerslag gaat gepaard met het begin van de industrialisering en de globale opwarming. De langlopende ontwikkeling kon het team aflezen uit de jaarringen van oeroude jeneverbomen in Noord-Pakistan. Aan de hand van de celstoffen uit de bomen reconstrueerden de wetenschappers 1.200 jaar klimaatgeschiedenis.

Het resultaat vergeleken ze met klimaatgegevens uit andere gebieden op aarde, waaronder Zuid-Duitsland. Daarbij tekende zich eveneens een algemene groei af van de hoeveelheid neerslag in de twintigste eeuw. Hoeveel het juist in welke regio heeft geregend, is echter nog niet duidelijk.

Om de neerslagverspreiding te begrijpen, werken teams uit twaalf Europese landen samen aan een temperatuur- en neerslagarchief voor Europa. Op lange termijn wordt er naar gestreefd uit de reconstructie van klimaatgegevens modellen te ontwikkelen waarmee onder meer lang aanhoudende droogteperiodes of "in de toekomst" ook overstromingen over de periode van een eeuw kunnen voorspeld worden. (belga)

www.hln.be 26/04/06

wim leenaerts
1st May 2006, 14:32
Of het echt een gevolg is van de spannende wedkamp 'wij vs het milieu' weet ik niet, maar ik vind het toch treffend...

Tien miljoen Chinezen lijden onder extreme droogte

Meer dan 10 miljoen mensen in het noorden van China worden geplaagd door de droogte en geconfronteerd met een tekort aan drinkwater. De provincie Hebei, die rond de hoofdstad Peking ligt, heeft te kampen met de ergste droogte sinds 55 jaar. De gewassen zijn al ernstig aangetast. De overheid heeft de bewoners opgeroepen om spaarzaam met water om te gaan. In het noorden van China en de provincie Yunnan in het zuidwesten zijn 16,6 miljoen hectare landbouwgebied door de droogte aangetast.

Sinds midden april razen over de noordelijke provincies en het binnenland van Mongoliê sterke wind- en zandstormen. Regen viel er nauwelijks uit de hemel. De regering heeft 100 miljoen yuan of 12,5 miljoen dollar steun uitgetrokken voor de getroffen regio's.
Bron: www.hln.be
01/05/06 10u45

wim leenaerts
23rd May 2006, 18:35
Opwarming aarde groter dan gedacht

De aarde versnelt haar eigen opwarming. Onderzoekers verwachten dat het flink warmer wordt dan de huidige modellen voorspellen.

Broeikasgassen zoals kooldioxide en methaan warmen de aarde op, maar een warmer wordende wereld verhoogt ook de concentratie van diezelfde broeikasgassen. Oceanen leggen bijvoorbeeld in warmere tijden minder kooldioxide vast en ontdooiende permafrost stoot methaan uit. Deze zogeheten positieve terugkoppeling was al langer bekend maar het lukte de wetenschap niet om de grootte ervan te bepalen. Het terugkoppelingseffect was te zeer verweven met het broeikaseffect zelf.

Een groep onderzoekers beweert deze week in het vakblad Geophysical Research Letters (GRL) dat ze er nu toch een vinger achter hebben gekregen. Uit kernen die uit het poolijs zijn gehaald, reconstrueerden ze de klimaatveranderingen tijdens ijstijden en interglaciale periodes. Deze klimaatveranderingen zijn door kosmische processen in gang gezet: door wijzigingen in de baan van de aarde of de activiteit van de zon. Een stijging of daling van de concentraties broeikasgassen was hier het gevolg van. Omdat het opwarmende effect van deze gassen bekend is, konden de wetenschappers de twee effecten uit elkaar halen.

„Dat was een handig binnendoorweggetje”, zegt Marten Scheffer, hoogleraar aquatische ecologie in Wageningen en een van de onderzoekers. „We hebben niet naar allerhande terugkoppelingsmechanismes gekeken, maar naar het totaal. Door deze list konden we de grootte van de terugkoppeling schatten.”

Het is een grove schatting, met een grote onzekerheidsmarge, maar het is voor het eerst dat wetenschappers aan dit fenomeen een getal kunnen verbinden: de verwachte opwarming zal zo’n 50 procent naar boven moeten worden bijgesteld.

Scheffer wordt in zijn overtuiging gesterkt door de publicatie van Amerikaans onderzoek dat in dezelfde uitgave van GRL verschijnt. De Amerikanen gebruikten een veel langere ijstijdengeschiedenis en een andere berekeningsmethode. Desondanks kwamen ze tot een vergelijkbare conclusie: meer kooldioxide leidt tot hogere opwarming.

Trouw, 23-05-2006
wat extra karakters om mijn past valabel te maken :rolleyes:

wim leenaerts
30th June 2006, 13:20
Een artikel over klimaatsceptici die (volgens de auteurs van dit artikel en volgens mij) verkeerde uitspraken doen en niet inzien dat de klimaatsveranderingen reële problemen zijn die we NU moeten aanpakken, want binnen dit en 100 jaar is het waarschijnlijk te laat...

De risico's van klimaatverandering wegwuiven is als beweren dat de aarde plat is
http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=10024

wim leenaerts
26th July 2006, 17:46
De biodiversiteit in de oceanen en zeeën ondergaat onopvallende, maar niet te ontkennen veranderingen als gevolg van de opwarming van de oceanen en zeeën...

Kleine Pieterman groot venijn
Almaar meer pijnlijke steken door pietluttig zeevisje

BREDENE/ KOKSIJDE - Twee badgasten - één in Bredene en een in Koksijde - raakten op enkele dagen tijd aan zee gestoken door de minuscule stekels van de venijnige Kleine Pieterman en dienden naar het ziekenhuis te worden gebracht. Volgens mariene bioloog Francis Kerckhof is het aantal van de kleine visjes, die zich verschuilen onder het zand, de jongste vijf jaar zeker in aantal verdrievoudigd. Een steek van het kleine diertje kan op enkele seconden tijd tot coma leiden.
Het was een Waalse vakantieganger die donderdag een steek van de Kleine Pieterman in de voet kreeg. De man kreeg op het strand plots hoge koorts en pijn aan de voet. Hij diende naar het ziekenhuis te worden gebracht. Eerder al werd ook in Koksijde een toerist door een Pieterman gestoken. Ook hij werd gehospitaliseerd.

,,Het is een feit dat de Kleine Pieterman veel meer dan vroeger voor onze kust voorkomt. Wellicht is dat het gevolg van de opwarming van de zee. De vissoort houdt wel van warmer water. Gevolg daarvan is dat de soort op enkele jaren tijd verdrievoudigd is. Vanzelfsprekend neemt daardoor ook het aantal slachtoffer, die een steek van de Pieterman krijgen, jaarlijks toe. Het dier verschuilt zich in het zand onder water en steekt onherroepelijk als je erop trapt'', stelt mariene bioloog Francis Kerckhof.

,,De meeste ongevallen met de Kleine Pieterman gebeuren in die regio's waar ook kruiers aan het werk zijn. De ervaren kruiers kennen het gevaar wel en gooien de vissoort meteen uit de netten, vooraleer toeristen ze zien. Maar dan bestaat het risico dat de Kleine Pieterman zich weer deels ingraaft en dat bij afgaand tij iemand die gaat pootjesbaden er op trapt'', aldus Francis Kerckhof.

Allergie en zwelling

,,De meeste kruiers zijn actief in de regio tussen Nieuwpoort en De Panne en tussen Bredene en De Haan. We hebben het - voor onze kust - over duizenden van de dieren. Het is mij opgevallen dat er in elke sleep van een kruiersnet wel een of meer steken en dat er bijzonder veel werden aangevoerd met de strandophogingen voor Oostende'', aldus mariene bioloog Kerckhof.

De Kleine Pieterman (Trachinus Vipera) wordt een centimeter of tien lang. Op een steek reageert de ene mens als was het een lichte allergie, maar anderen - vooral kinderen, ouderen en gevoelige mensen - krijgen een zwelling tot aan de heupen en kunnen al na een paar seconden in coma raken. De steek zelf blijft enorm pijnlijk.

,,De meeste dokters weten niet meteen waarmee ze te doen hebben en dienen histamine toe. Nochtans is de meest voor de hand liggende remedie de voeten in een heel heet bad te steken of een brandende sigaret op millimeters van de steek te houden. Het gif ontbindt immers bij 50 graden'', aldus nog een arts.

Bron: www.nieuwsblad.be - 25 julie 2006

Meer walvissen en dolfijnen door hitte

Voor de Schotse kust zijn de afgelopen weken meer walvissen en dolfijnen waargenomen dan ooit tevoren. Britse wetenschappers achten de opwarming van de noordelijke zeeën door de aanhoudenden hittegolf én de hogere temperaturen van de afgelopen jaren hiervoor verantwoordelijk. Zo zijn nu al scholen tot twaalf dolfijnen waargenomen. ook het aantal dwergvinvissen ligt hoger dan gewoonlijk. Nabij Edinburgh is zelfs even een vinvis opgedoken, een soort die in het noordelijk halfrond 18 tot 24 met lang wordt.

Bron: Gazet van Antwerpen - 25 juli 2006

wim leenaerts
11th August 2006, 15:30
Er staat niet expliciet bij dat het komt door de opwarming van de Aarde, maar elke weldenkende mens kan die conclusie uiteraard zelf ook wel trekken :rolleyes:
Wel alarmerend nieuws denk ik. Ik weet niet in hoevere de theorieën die in de spectaculaire rampenfilm 'The day after tomorrow' geopperd worden wetenschappelijk verantwoord zijn, maar persoonlijk lijken ze me wel realistisch. Voor de onwetenden onder ons: in die film ondergaat het klimaat in minder dan enkele dagen tijd drastische veranderingen als gevolg van het afbreken van een gigantisch deel van de ijskap. Deze ijsbrok komt terecht in de belangrijkste golfstroom (dit zijn submariene (warm)waterstromen die de belangrijkste bepalende factor zijn voor het klimaat over heel de wereld) met alle gevolgen vandien (wat is een correct NL synoniem voor dit woord? :confused: ).

De Groenlandse ijskap smelt sinds 2004 in een versneld tempo. Het gaat nu drie keer zo vlug als tijdens de vijf jaar daarvoor.

Het ijs verdwijnt met ongeveer 240 kubieke kilometer per jaar, zo melden wetenschappers van de Universiteit van Austin (Texas) in Science. Als deze bevinding wordt bevestigd, dan is het nog een bewijs dat het smelten van de ijskappen op de polen bijdraagt aan de wereldwijde stijging van de zeespiegel. De onderzoekers verzamelden data over de ijskap met de GRACE-satelliet. Die laatste mat veranderingen in de zwaartekracht over heel Groenland.
Bron: EOS nieuwsbrief
Ik zie juist dat Kathleen ongeveer hetzelfde gepost heeft...
Een iets uitgebreider artikel dan het vorige: http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=10300

wim leenaerts
11th August 2006, 20:20
Sterwetenschapper stelt 'ontsnappingsroute' voor tegen broeikaseffect:
http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=10221

Barst
16th August 2006, 17:00
Iedereen in Brazilië rijdt op alcohol


Rotterdam, 16 aug. De benzine is zelden zo duur geweest, maar in Rio de Janeiro tankt Caio Carvalhal met een glimlach. De zwarte Volkswagen Fox die hij vorig jaar heeft gekocht, rijdt voornamelijk op ethanol die is gemaakt uit Braziliaanse suikerriet. En in zijn land is ethanol op het moment een stuk goedkoper dan benzine. „30 tot 40 procent, afhankelijk van de provincie waar je tankt”, zegt energiedeskundige Carvalhal via de telefoon. Met elke volle tank bespaart hij zich ongeveer 15 euro. En met hem de honderdduizenden Brazilianen die eenzelfde soort auto rijden.


De wereld kijkt naar Brazilië nu er gezocht wordt naar alternatieven voor de dure en schaarse olie. Voor benzine, een van de vele producten uit ruwe olie, bestaat zo’n alternatief: ethanol. Geen enkel land produceert er zoveel van als Brazilië. De transportsector rijdt voor 40 procent op ethanol, dezelfde alcohol die in wijn, bier en sterke drank zit. De Verenigde Staten zitten nu op 3 procent, Europa haalt dat niet eens. „Maar door de hoge olieprijzen willen ze er opeens veel meer van”, zegt Martin Weissmann, marketingmanager bij Nedalco, een Nederlands bedrijf dat ethanol produceert. Brazilië merkt dat. In de maand juli exporteerde het land 568 miljoen liter ethanol, twee keer zoveel als het jaar daarvoor. En het eind van de groei is voorlopig niet in zicht.

„Ons land kan zijn productie van ethanol in de komende tien jaar verdubbelen naar 31 miljard liter”, zei Eduardo Pereira de Carvalho, voorzitter van Unica, een machtige organisatie van Braziliaanse suikerriettelers, twee weken geleden. Volgens Unica zouden daarvoor miljoenen hectare weiland moeten veranderen in uitgestrekte plantages met suikerriet. Met name in en rond de provincie São Paulo, waar het klimaat gunstig is voor de teelt van suikerriet, en de bodem vruchtbaar. Het aantal ethanolfabrieken, nu zo’n 330, zou volgens het plan uitgebreid worden met een kwart. Dat alles vergt een investering van 10 miljard dollar (8 miljard euro). Energiedeskundige Carvalhal verwacht een snelle groei van de ethanolindustrie in zijn land. „De vraag is er, en zal er de komende jaren blijven.”

Het heeft niet alleen te maken met de dure olie, maar ook met het klimaatprobleem. Bij de productie en het verbruik van olieproducten zoals benzine komt relatief veel van het broeikasgas CO2 vrij, dat de aarde opwarmt. Ethanol is milieuvriendelijker. Her en der zetten overheden vanuit dat oogpunt beleid op om ethanol toe te voegen aan benzine, tot enkele volumeprocenten. Europa mikt op bijna 6 procent in 2010. Japan wil naar 3 procent. Het Japanse bedrijf Nippon Alcohol Hanbai heeft afgelopen december een overeenkomst gesloten met het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras om samen ethanol te gaan produceren – Japan heeft veel te weinig landbouwgrond om in zijn eigen behoefte te voldoen. Brazilië profiteert nu van een gok die het meer dan dertig jaar geleden heeft genomen.

Vlak na de eerste oliecrisis, in 1973, besloot Brazilië zijn afhankelijkheid van geïmporteerde olie te verminderen. Onder leiding van de toenmalige president, generaal Ernesto Geisel, werd een programma opgezet om de productie van ethanol op te voeren, het Proálcool-programma. Grootgrondbezitters werden gestimuleerd om meer suikerriet aan te planten, onder meer via een gegarandeerde suikerprijs.

Bedrijven kregen subsidies om ethanolfabrieken te bouwen, autofabrikanten ontvingen een belastingvoordeel als ze auto’s maakten die op hoge percentages ethanol konden rijden – een standaard benzinemotor kan een mengsel tot 10 procent ethanol aan, bij hogere percentages zijn aanpassingen aan de motor nodig. In Brazilië kwam er een verplichting om benzine te mengen met ethanol. Eerst tot 10 procent, later tot 25. Het hele plan kostte miljarden aan investeringen, maar Brazilië bespaarde zich minstens zoveel aan de verminderde import van olie. Maar midden jaren tachtig ging het mis.

Brazilië raakte in een financiële crisis, en internationaal begonnen de olieprijzen te dalen. De overheid trok zijn ethanolsubsidies terug.

De Brazilianen kregen als gevolg van de alsmaar goedkoper wordende olie weer een voorkeur voor benzineauto’s. De ethanolindustrie had het zwaar.

Maar begin deze eeuw begon het herstel. Olieprijzen zijn sindsdien weer gestegen. En de productie van ethanol is, door jarenlange ervaring, goedkoper geworden. In dertig jaar tijd is de opbrengst van een hectare suikerriet meer dan verdubbeld, tot 6.000 liter ethanol. Bovendien is in Brazilië drie jaar geleden de flexi fuel auto geïntroduceerd, een nieuw type auto dat op bijna elk mengsel van benzine en ethanol kan rijden. Brazilianen hoeven nu niet meer te kiezen tussen een auto die op ethanol of op benzine rijdt. De flexi fuel auto kan allebei, dus zit de eigenaar altijd goed. „Een Braziliaan heeft geen enkele reden om geen flexi fuel auto te kopen”, zegt Carvalhal. De populariteit ervan is volgens hem enorm, en wakkert de vraag naar ethanol aan. Drie jaar geleden waren drie op de tien nieuw verkochte auto’s van het flexi fuel type. Dit jaar ligt dat al op zeven. En volgend jaar zal dat nog meer zijn, verwacht Carvalhal.

Of andere landen het succes van Brazilië kunnen naäpen is maar de vraag. Door het gunstige klimaat, de grootschalige productie en de inzet van goedkope seizoensarbeiders, kan geen land zo goedkoop produceren als Brazilië. Volgens Weissmann ligt de marktprijs van ethanol uit suikerriet op 50 dollarcent per liter. Amerika zit minstens tien cent hoger. „Op een volume van miljarden liters is dat een aanzienlijk verschil”, zegt hij. De hogere prijs in Amerika komt onder meer door de keuze van het gewas: maïs. Een hectare daarvan levert ruim twee keer zo weinig ethanol op als een hectare suikerriet. En het productieproces is duurder, bijvoorbeeld omdat maïs zetmeel levert, terwijl er suiker nodig is. Het zetmeel moet daarom eerst worden omgezet.

Toch wil Amerika de binnenlandse productie van ethanol opvoeren. Volgens de laatste energy bill van president Bush moet de Amerikaanse consumptie van ethanol tot 2012 meer dan verdubbelen tot 28,5 miljard liter. Gesteund door forse subsidies liggen er inmiddels plannen voor veertig nieuwe fabrieken, met name in het agrarische middenwesten. Investeerders verdringen zich. „Bush wil de afhankelijkheid van buitenlandse olie verminderen. En hij wil die niet inruilen voor een groeiende afhankelijkheid van Braziliaanse ethanol”, zegt Weissmann.

Dat Amerika de afgelopen maanden wèl veel ethanol uit Brazilië heeft geïmporteerd, is volgens Weissmann slechts tijdelijk. Afgelopen mei werd in de VS een verbod van kracht op het bijmengen van de vloeistof MTBE aan benzine, omdat die het grondwater blijkt te vervuilen. De vervanger van MTBE is, ethanol. „Er ontstond plotseling zo’n grote vraag naar ethanol, dat Amerika wel moest importeren”, zegt Weismann. Afgelopen juli ging meer dan driekwart van de Braziliaanse ethanolexport naar de VS. Maar door een importheffing aan de Amerikaanse grens, van 54 dollarcent per gallon (3,8 liter), is die ethanol verhoudingsgewijs duur. „Het is een manier van de Amerikaanse overheid om de eigen maïsboeren te beschermen”, zegt Weissmann.

Willen andere landen echt met Brazilië concurreren, dan is er maar één manier, meent Carvalhal. Nieuwe technologie. In Amerika en Europa wordt daaraan hard gewerkt. Onder meer door Nedalco, waar Weissmann werkt. „Straks wordt het mogelijk om niet alleen de maïskorrels en de suikerbiet te gebruiken, maar ook de stengels en allerlei ander landbouwafval, zoals stro en houtsnippers”, zegt hij. Daarmee schiet de opbrengst per hectare omhoog. En de nieuwe technologie stoot nóg minder CO2 uit. In 2010 komt hij op de markt, zo verwacht Weissmann.

Het zal volgens hem ook een eind maken aan een andere discussie: dat landbouwgrond in toenemende mate wordt gebruikt voor de productie van brandstof, en niet van voedsel. In Amerikaanse staten als Minnesota en Iowa wordt al serieus gevreesd voor een tekort aan maïs voor in voedingsmiddelen en veevoer, nu steeds meer van het gewas naar de snel groeiende ethanolindustrie gaat. Doordat er minder maïs beschikbaar is voor het vee, zullen er ook minder kippen en varkens worden gefokt, waardoor de prijzen voor vlees naar verwachting omhoog zullen gaan. En door de plotseling grote vraag naar maïs in Amerika, is ook de prijs van dit gewas gestegen. Het is allemaal gunstig voor boeren uit Latijns-Amerika, die verwachten meer maïs te kunnen telen en exporteren naar Amerika.

Brazilië probeert zijn kosten intussen verder omlaag te brengen. Zo bestudeert het de aanleg van een honderden kilometers lange pijpleiding die jaarlijks 4 miljard liter ethanol naar de oostkust kan transporteren. Het is een goedkopere optie dan het huidige transport via vrachtwagens. Verder zoekt de ethanolindustrie naar nieuwe markten. De luchtvaart bijvoorbeeld. De eerste experimenten met lichte vliegtuigen op ethanol zijn al gedaan. Brazilië probeert ook contracten te sluiten met landen als Zuid-Korea, India, Venezuela en Nigeria, hoewel afnemers voorzichtig zijn.

Ze vragen zich af of Brazilië wel het hele jaar door een constante aanvoer van ethanol kan garanderen. En wat als de olieprijzen weer zouden gaan dalen? Carvalhal is er duidelijk over. Zolang benzine boven de 40 dollar per vat kost – nu liggen de prijzen rond de 75 dollar per vat – is ethanol concurrerend. En ook al zakt de prijs onder die 40 dollar, dan is er nog dat andere argument: dat landen hun uitstoot van CO2 kunnen verminderen door meer ethanol te gebruiken. Carvalhal: „De wereldwijde vraag naar ethanol zal de komende jaren blijven stijgen. Dat is een feit. En Brazilië zal daarvan profiteren.”


NRC, 16 augustus 2006

wim leenaerts
16th August 2006, 20:46
Wat een goed nieuws! Ik ben er gelijk euforisch van :)
Misschien dat het allemaal toch nog goed komt...
Ik zag trouwens overlaatst op NGC een stukje over 2 Amerikaanse studenten die hun wagen zo hadden omgebouwd dat hij op frituurolie kon rijden. Zo hadden ze al bijna de hele Amerikaanse westkust afgereden enkel en alleen op gratis bij wegrestaurants verkregen frituurolie (die anders toch maar weggesmeten werd).

Gaat niet écht over de opwarming van de Aarde, maar heeft er onrechstreeks toch mee te maken en heeft in sommige gebieden dezelfde problemen tot gevolg.

Watertekort bedreigt ook rijke landen

Niet alleen de arme landen kampen met een watertekort. Steeds meer zullen ook de rijke landen problemen krijgen met de watervoorziening. Dat staat te lezen in een rapport dat het Wereldnatuurfonds (WWF) woensdag publiceerde in het kader van de Wereldwaterweek, die loopt van 20 tot 26 augustus.

In het rapport "Rich countries, poor water" beschrijft de internationale natuurbehoudsorganisatie het watergebrek dat ook de meest welvarende landen treft.

De watercrisis is een probleem op wereldschaal, zo luidt het, veroorzaakt door een combinatie van klimaatverandering en droogte en verlies aan vochtige gronden die water kunnen opslaan, samen met verkeerd geplande waterwerken en een slecht beheer van de hulpbronnen.

Het rapport beschrijft de gevolgen van waterproblemen in landen als Australië, Spanje, delen van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan. Enkele van de droogste steden ter wereld zoals Houston en Sydney verbruiken meer water dan kan worden aangevuld.

In Londen gaat er door de verouderde waterleidingen per dag ongeveer een hoeveelheid water verloren die voldoende is om 300 olympische zwembaden te vullen.

Bron: www.demorgen.be
Misschien is het interessant dat ik hier ook mijn verhandeling van in het zesde middelbaar even post. Was niet echt een eindwerk (aangezien ik handel deed, ging mijn eindwerk over de boekhouding van mijn stagebedrijf :rolleyes: ), maar eerder de praktische uitwerking van de theorie over het schrijven van een verhandeling voor het vak Nederlands. Maar aangezien het onderwerp mij zo aansprak heb ik er wel redelijk veel research voor gedaan. Ik vind het nog steeds erg goed van mezelf :D
Het handelt over de waterproblematiek in de wereld en de gevolgen van het nijpende watertekort.

Barst
19th August 2006, 14:43
Lente start vijftien dagen vroeger dan dertig jaar geleden


De lente start in Europa gemiddeld zes tot acht dagen vroeger dan dertig jaar geleden. In ons land is dat zelfs vijftien dagen. Dat blijkt uit de grootste fenologische studie in het blad Global Change Biology, waaraan wetenschappers uit zeventien Europese landen meewerkten: 'Nu hebben we echt bewijs dat de klimaatsverandering de seizoenen beïnvloedt.'


Fenologie bestudeert de invloed van klimaat en bodem op de groei van planten en dieren. Om de impact van de opwarming van de aarde na te gaan analyseerden de onderzoekers meer dan 125.000 datasets, waaronder gegevens van ongeveer 550 plantensoorten. Het gaat om de eerste allesomvattende studie die kijkt naar alle beschikbare gegevens voor Europa.

"Daaruit blijkt duidelijk dat het tijdstip van de seizoenen niet alleen opschuift, maar ook dat de verandering groter is in landen waar de opwarming groter is", zegt een van de hoofdonderzoekers Tim Sparks aan De Morgen. Een van die plaatsen is België. "De lente is daar gemiddeld een halve dag per jaar vervroegd, omdat de temperatuur er sterker is gestegen dan elders: met 1,5 graad over dertig jaar tegenover een gemiddelde van 1 graad Celsius. In Spanje is de temperatuur het sterkst toegenomen."

Er zijn ook landen, zoals Slovenië, waar de lente iets later begint. "Daar is de temperatuur in de winter- en lenteperiode eerder gedaald dan gestegen." Door de vervroegde lente staan fruitbomen vroeger in bloei en krijgen andere bomen sneller blaadjes. Sparks: "Die evolutie gebeurt heel langzaam. Je merkt het pas als je de gegevens van dertig jaar op een rijtje zet."

Het effect is het duidelijkst in de lente. "De herfst begint gemiddeld een beetje later, maar die verschuiving is minder uitgesproken omdat de temperaturen daar niet zo sterk zijn veranderd. We verwachten dat de volgende fase van de klimaatsverandering vooral een effect zal hebben op de herfst. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld al een zeer vreemde herfst gezien in Londen. Toen stonden er in december nog blaadjes aan de bomen."

Die evolutie is problematisch omdat niet alle fauna en flora even snel bijbenen. "Sommige bomen zoals de eik reageren erg snel op de temperatuursveranderingen en schieten vroeger in knop. Maar heel wat migratievogels die in de winter naar Afrika trekken, volgen die evolutie niet. Ze keren niet vroeg genoeg terug om het beste voedsel te krijgen bij aankomst."


DM, 19-08-2006

Barst
19th August 2006, 16:33
Vorsers gaan effect luchtvaart op klimaat na


Onderzoekers van drie Belgische universiteiten (VUB, ULB en UCL) voeren een onderzoek naar de effecten van de uitstoot van vliegtuigen en van schepen op het klimaat en over de keuzes die het beleid in die problematiek kan nemen.


De studie kreeg de naam ABC Impacts, afgeleid van Aviation and the Belgian climate policy. België is door zijn ligging in het hart van West-Europa een van de drukst overvlogen regio's.

Dat vliegtuigen schadelijk zijn voor het milieu, is geen nieuws. De C02-uitstoot van een jet die één keer tussen Europa en de Verenigde Staten de Atlantische Oceaan oversteekt, is vergelijkbaar met het dubbele van wat een kleine wagen een jaar lang de atmosfeer in spuwt.

Behalve uitstoot van CO2 hebben ook de uitstoot van stikstofoxides en de vorming van cirrus (vederwolken) een impact op de klimaatsverandering. Het effect van uitstoot in de hogere luchtlagen is daarenboven twee tot vier keer sterker.

Toch ontsnapt de internationale luchtvaart aan de doelstellingen van het Kyoto-protocol. Tussen 1990 en 2003 nam de uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart binnen de Europese Unie met 73 procent toe. Bij ongewijzigd beleid zal de luchtvaart tegen 2012 een kwart van alle inspanningen in het kader van Kyoto tenietdoen. De EU wil daarom tegen 2013 de luchtvaart opnemen in de verhandelbare uitstootrechten. In juli keurde het Europees Parlement nog een belasting op kerosine goed.

Een bewijs voor het effect van de vliegtuiguitstoot op het klimaat werd geleverd in de drie dagen na de aanslagen van 11 september 2001. Toen lag het luchtverkeer boven de VS stil. Onderzoekers stelden de grootste temperatuurschommeling tussen dag en nacht in dertig jaar vast. De nachten werden kouder en de dagen warmer. Dat zou het gevolg geweest zijn van het wegvallen van de condensatiestrepen die vliegtuigen achter zich aan trekken.

De ABC-studie zou tegen december 2007 klaar moeten zijn. In 2008 en 2009 komt er mogelijk een tweede fase. Ze gebeurt in opdracht van de federale dienst Wetenschapsbeleid, in het kader van onderzoek naar duurzame ontwikkeling.

(ty)

http://dev.ulb.ac.be/ceese/ABC_Impacts

www.climate.be


DS, 19-08-2006

wim leenaerts
7th September 2006, 19:31
Siberische meren laten meer methaan ontsnappen

Als gevolg van warmere temperaturen komt er meer van het broeikasgas methaan vrij uit dooiende Siberische veenpoelen. Daardoor zal de aarde nog meer opwarmen, zo schrijven Russische en Amerikaanse wetenschappers in Nature.

De meren ontstaan 's zomers wanneer het land, dat normaal permanent bevroren is, smelt. Op twee meren in de Cherskii-regio plaatsten de onderzoekers vallen voor methaanbellen. Voorts deden ze ook nog eens grond- en luchtobservaties van nog eens 95 meren. Volgens de wetenschappers komt er uit de dooiende meren vijf keer zoveel methaangas vrij dan voorheen werd gedacht. De methaanbijdrage van de meren is nochtans vrij klein (3,8 teragram of miljoen ton per jaar) in vergelijking met de totale methaanproductie (600 miljoen ton per jaar). Het belang ervan zit hem vooral in het feit dat de grotere hoeveelheid op zijn beurt de temperaturen zal doen stijgen. Het permafrostgebied op onze planeet zal dus steeds meer slinken.

Bron: EOS nieuwsbrief

Rond het vrijkomen van methaangas en de daarbijhorende gevolgen voor het klimaat is onlangs een ongelooflijk goed thriller verschenen nl. 'De zwerm' van de Duitser Frank Schätzing. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de opwarming van de Aarde en andere milieuproblemen!

Barst
14th September 2006, 17:42
Duurzaam pakijs op Noordpool plotseling en drastisch geslonken


WASHINGTON - Het pakijs op de Noordpool is tussen 2004 en 2005 plotseling en snel met veertien procent geslonken, wat 18 keer zo snel is als tevoren. In die periode is het dik ijs, dat jaarlijks moet blijven liggen, met 730.000 vierkante kilometer verminderd, wat ongeveer de omvang is van Pakistan of Turkije, zo staat te lezen in het jongste nummer van het vakblad Geophysical Letters.


Op lange termijn kan dit dramatische gevolgen hebben voor het milieu en de scheepvaart. Maar voor een correcte inschatting is nog meer onderzoek vereist. Wetenschappers onder leiding van Son Nghiem van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA stelden de terugloop van het duurzaam pakijs vast op basis van data van de Quicksatelliet van het Amerikaanse ruimtevaartbureau.

In de Noordelijke Poolzee ten noorden van Europa en Azië is het duurzaam ,,perennial'' ijs (van drie meter dikte) zelfs tot de helft verminderd, terwijl het zich westwaarts naar Noord-Amerika heeft bewogen. Mogelijk kunnen winden de oorzaak zijn voor deze enorme gaten in de ijskap. Zij verschuiven het ijs van het oosten naar het westen, aldus wetenschappers van het Amerikaanse Centrum voor Milieuvoorspellingen in Boulder.

Joey Casimo van het Goddard Space Flight Centre van de NASA in Greenbelt stelt in de Geophysical Letters echter onomwonden dat het ,,fenomeen wellicht te maken heeft met de atmosferische opwarming tengevolge van het broeikaseffect.''

Hij voegde eraan toe tijdens de zomer het ijs jaarlijks met gemiddeld met tien procent is geslonken sinds 1979. Computersimulaties omtrent de de gevolgen van het broeikaseffect op opwarming van de Aarde toonden aan dat het Noordpoolijs sneller in de winter afsmelt dan in de zomer.

,,De jongste veranderingen op de Noordpool zijn snel en dramatisch'', aldus Son Nghiem. ,,Indien ook het seizoensgebonden ijs door smelten in de zomer zou verdwijnen zou een enorme ijsvrije zone ontstaan.''

Wetenschappers hadden tevoren al gemerkt dat het Noordpoolijs in een recordtempo smelt. Van 2002 tot 2005 was het ijs rond twintig procent minder uitgestrekt dan gemiddeld van 1978 tot 2000. Een jaar geleden bedekte het ijs een oppervlakte van 5,52 miljoen vierkante kilometer. Dat is de geringste omvang sinds de eerste satellietmetingen in 1978. Nieuwe satelliedata kunnen voor dit jaar nog een nieuw record opleveren, zo waarschuwde Son Nghiem.

Op lange termijn kan dit tot een vicieuze cirkel leiden: omliggende zeeën kunnen opwarmen. Dit kan als gevolg hebben dat in de zomer meer ijs afsmelt en dat het bevriezen in de herfst wat later zal gebeuren. Het smeltende Noordpoolijs draagt ondertussen niet bij tot een verhoging van de zeespiegel. Afsmeltend ijs wakkert het broeikasaffect gevoelig aan, want ijs reflecteert zonnestralen meer dan het donkere oppervlaktewater van de zeeën.


Blog DS, 14-09-2006

wim leenaerts
14th September 2006, 18:17
[QUOTE=Barst]Op lange termijn kan dit tot een vicieuze cirkel leiden: omliggende zeeën kunnen opwarmen. Dit kan als gevolg hebben dat in de zomer meer ijs afsmelt en dat het bevriezen in de herfst wat later zal gebeuren. Het smeltende Noordpoolijs draagt ondertussen niet bij tot een verhoging van de zeespiegel. Afsmeltend ijs wakkert het broeikasaffect gevoelig aan, want ijs reflecteert zonnestralen meer dan het donkere oppervlaktewater van de zeeën.[/QUOTE]
Dit is toch wel alarmerend nieuws denk ik. :shocked:
Vooral het 'vicieuze cirkel'-effect is moeilijk voorspelbaar, maar kan wel erg snel drastische veranderingen teweegbrengen.
'The Day after Tomorrow' wordt mss toch nog werkelijkheid. Oké, niet zó overdreven natuurlijk, maar toch...

wim leenaerts
4th October 2006, 18:21
Giftige algen voor Nederlandse kust

Voor de Nederlandse kust komt een giftige algensoort voor, die in de toekomst mogelijk voor problemen kan zorgen. De algen werden voor het eerst voor de Japanse kust aangetroffen en hebben daar veel vissterfte veroorzaakt.

Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat deze algensoort inmiddels niet meer uit de Nederlandse kustwateren weg te denken is. Als het zeewater door het broeikaseffect een paar graden warmer wordt, kunnen dit soort algen fors toenemen.

Onderzoekster Karin de Boer van het Instituut Ocean Eco Systems van de Rijksuniversiteit Groningen deed onderzoek naar de algensoort. Zij hoopt op 13 oktober op dit onderzoek te promoveren.

Bron: www.gva.be

Barst
19th October 2006, 01:37
Laat licht schijnen: van ministers, zonne-energie en klimaatverandering


Begin deze maand was er in het Mexicaanse Monterrey voor de tweede maal de Ministeriële Dialoog over klimaatverandering, schone energie en duurzame ontwikkeling van de G8+5. Het initiatief daartoe is vorig jaar genomen op de G8-top in het Schotse Gleneagles.


In Mexico gaf de conferentie een extra impuls aan de week van de zonne-energie, een initiatief van de Nationale Zonne-energie Vereniging. Die is ervan overtuigd dat Mexico resoluut de overstap moet maken naar hernieuwbare energie. Dat is de beste oplossing voor de gezondheid van de Mexicanen en voor het milieu. Meer nog, als dat niet gebeurt, blijft echte ontwikkeling een wensdroom.

Op mondiaal vlak laat zonne-energie indrukwekkende groeiprestaties optekenen. De verkoop van zonnepanelen die stroom leveren, klom met 34 procent in 2005, goed voor een geïnstalleerd vermogen van 1460 megawatt. Duitsland alleen al tekent voor 837 megawatt, een toename met ruim vijftig procent t.a.v. 2004.

In totaal bedraagt de wereldcapaciteit aan zonne-energie eind 2005 meer dan 5 gigawatt.


http://www.solarbuzz.com/Marketbuzz2006-intro.htm

wim leenaerts
19th October 2006, 13:34
Aangezien wij weer gaan verhuizen, heb ik mijn vader kunnen overtuigen van het nut van zonnepanelen. Hij is er nu helemaal voor gewonnen en heeft gisteren met de architect gebeld.
Wat zegt die man?
Dat zonnepanelen nog niet rendabel zijn, want hoewel er wordt gezegd dat je ze na 15 terugverdiend hebt, is het nog niet bewezen dat die panelen ook zo lang meegaan :mad:

Maar mijn vader stelde voor dat we ook eens bij de producenten moesten gaan informeren, zien wat de échte experts erover te zeggen hebben. Ik hoop alleszins dat het door kan gaan...

Barst
24th October 2006, 17:49
Belgen verkwisten de aardbol


België stijgt van de 20ste naar de 13de plaats in de lijst van landen die natuurlijke bronnen verkwisten.


Om de twee jaar publiceert het Wereldnatuurfonds (WWF) het Living planet report . Onderdeel van dat rapport is onze ecologische voetafdruk: een poging om ons verbruik van natuurlijke hulpbronnen af te zetten tegenover de mogelijkheid van de aarde om ze te vernieuwen.

Die voetafdruk wordt gemeten in hectares productieve oppervlakte die nodig is om te vernieuwen wat elke mens verbruikt of om op te vangen wat wij aan afval produceren.

Sinds midden jaren tachtig verbruikt en vervuilt de wereldbevolking meer dan wat de aarde kan opleveren en/of verwerken. ,,Ons laatste rapport bevestigt die trend'', schrijft WWF-directeur James Leape in het voorwoord. ,,Onze impact op de hulpbronnen is verdrievoudigd sinds 1961. Onze voetafdruk (2,2 ha gemiddeld wereldwijd) overtreft tegenwoordig met een kwart de biocapaciteit (1,8 hectare) van de planeet.''

Afrika is arm, en leeft bijgevolg op een voetafdruk van 1,1 ha, behoorlijk onder de biocapaciteit van de aarde. Elke Europeaan heeft een voetafdruk van 4,8 hectare.

België steekt met 5,6 ha een eind uit boven dat EU-gemiddelde. Onze roofbouw is in twee jaar tijd met 17 procent toegenomen. Wat verklaart waarom we op de WWF-hitparade van verkwisters stijgen van de 20ste naar de 13de plaats. Binnen Europa staan alleen Finland, Estland, Zweden, Noorwegen en Frankrijk nog slechter genoteerd. Bij Finland en Zweden wordt die slechtere quotering goedgemaakt door een superieure biocapaciteit. Die landen hebben een bio-overschot per inwoner, België een groeiend biodeficit.

Onze slechte notering heeft vooral te maken met ons hoog energieverbruik. Ons verbruik van fossiele brandstoffen maakt net niet de helft uit van onze ecologische voetafdruk. Tel daar onze grote afhankelijkheid van nucleaire energie bij, en onze slechte rangschikking wordt meer dan verklaard.

Wereldwijd wordt energie verspild: het verbruik vernegenvoudigde sinds 1960. Het gaat niet alleen om energieverspilling door individuele consumenten, maar in België ook en vooral om de structuur van onze industrie. De chemiesector bijvoorbeeld vreet overmatig veel energie. Maar het WWF probeert vooral een mentaliteitsommekeer bij de consumenten te bewerkstelligen. ,,Die ommekeer zal niet gemakkelijk zijn'', waarschuwt directeur James Leape.

Het WWF stelt dat de roofbouw stopzetten tegen de volgende eeuwwisseling een halvering vereist van de CO2-uitstoot halverwege de eeuw. Maar dat is eigenlijk ook geen goede zaak, want tegen dan wordt de opwarming van de aarde onomkeerbaar.

De enige maar moeilijkste keuze is een snelle afbouw van de roofbouw, inclusief een super-Kyoto-aanpak van de CO2-uitstoot.

www.wwf.be


DS, 24-10-2006

Barst
1st November 2006, 04:21
Ongemakkelijke waarheid


Enkele honderden ministers, parlementsleden, kabinetsmedewerkers en andere beleidsbepalers die samen naar een film gaan kijken: het gebeurt niet elke dag. De film in kwestie, gisteravond, was An inconvenient truth, van de gewezen toekomstige president van de Verenigde Staten, Al Gore. De prent schetst een dramatisch beeld van de gevolgen van de opwarming van de atmosfeer en roept op tot actie.


Gore is hot. Hij kwam zelfs voor in de beleidsverklaring van federaal premier Guy Verhofstadt, zij het om een nieuwe heffing op verpakkingen te legitimeren. En als een huisvrouw uit Kapellen, genaamd Margaretha Guidone, beleidsmakers uitnodigt om naar Gores film te komen kijken, dan loopt het storm.

Het staat dus in elk geval al vast dat iemand die er een beetje bij wil horen, het Gore-paradigma moet omarmen. Dat houdt niet alleen in dat je accepteert dat de aarde, door toedoen van de mens, opwarmt, maar ook dat er nog wat aan te doen valt, op voorwaarde dat we snel in actie schieten.

Daarover is onderhand bijna iedereen het eens. Althans in principe. Als het gaat om het invoeren van concrete maatregelen die de opwarming moeten tegengaan, verdwijnt de eensgezindheid snel. Er gaapt een spanningsveld tussen twee vaststellingen. Eén: iedereen, wie en waar hij ook is, kan en moet zijn of haar levenswijze aanpassen om de uitstoot van broeikasgassen mee tegen te gaan. Twee: tenzij die gedragswijzigingen massaal en gedisciplineerd worden doorgevoerd, is iedere individuele inspanning letterlijk een druppel op een hete plaat.

Hoe keer je al die individuele behoeftepatronen om? We vinden het allemaal normaal dat het hele jaar door dezelfde onbeperkte variatie aan groenten en fruit glimmend en vers tot bij ons gebracht wordt. We vliegen allemaal graag goedkoop naar onze vakantiebestemming. Geen file of benzineprijs haalt ons uit onze wagen. En in een groot deel van de wereld komt nu nog maar pas een spiraal van rijzende verwachtingen op gang. Het tempo van de vervuiling neemt dus nog toe, terwijl er een dramatische daling nodig is. Waar moet de daadkracht voor zo'n uitdaging vandaan komen?

De waarheid van Gore is inderdaad ongemakkelijk. Zeker voor politici die uitgenodigd worden om hun kiezers vandaag opofferingen te vragen voor een resultaat dat, hopelijk, de volgende generaties ten goede zal komen. Dat is niet waarin ze doorgaans uitblinken. Hun geloofwaardigheid is ondermijnd omdat ze vaak juist het tegenovergestelde doen: de belangen van komende generaties inruilen voor onmiddellijk gewin. Als ze dan bovendien schaamteloos Gores boodschap gebruiken om snel een onpopulaire heffing, waarvan het klimaatseffect hoogst twijfelachtig is, door te drukken, neemt het cynisme nog toe.


Bart Sturtewagen, DS, 31-10-2006

Barst
2nd November 2006, 17:03
Uitstoot CO2 neemt ook na ‘Kyoto’ alleen maar toe


Rotterdam, 2 nov. De uitstoot van broeikasgassen die verantwoordelijk worden geacht voor klimaatverandering neemt in geïndustrialiseerde landen fors toe. Dat concludeert de klimaatcommissie van de VN aan de vooravond van een grote conferentie die op 7 november begint in Nairobi.


Ook Nederland is niet in staat zelfstandig te voldoen aan de afspraken zoals die in 1997 zijn gemaakt in Kyoto. Volgens de laatste cijfers is de uitstoot tussen 1990 en 2004 niet gedaald maar gestegen, met 2,4 procent.

Toch zei premier Balkenende dinsdag in het Radio 1 journaal dat Nederland „grote waardering van de Europese Commissie [krijgt] en de Kyoto-doelstellingen ruimschoots haalt, meer dan was afgesproken”. Dat kan hij doen omdat Nederland, net als andere industrielanden, de rest van de verplichte reductie ‘koopt’ via de financiering van milieuprojecten in andere landen.

Volgens de VN-commissie is de uitstoot door alle geïndustrialiseerde landen samen tussen 1990 en 2004 weliswaar gedaald met 3,3 procent, maar dat komt vooral op het conto van de landen in Centraal- en Oost-Europa.

De uitstoot daalde in die landen drastisch (met bijna 37 procent) na de Val van de Muur, doordat ze werden getroffen door een economische crisis die een einde maakte aan de bestaande, zwaar vervuilende industrieën. In de overige geïndustrialiseerde landen steeg de uitstoot met 11 procent. Volgens de klimaatcommissie is het „verontrustend” dat de trend in de Oost-Europese landen nu ook die kant op gaat.


NRC, 2 november 2006

wim leenaerts
29th November 2006, 09:48
Misschien niet geheel en al te wijten aan de algemene opwarmingstendens, maar toch het vermelden waar denk ik, zeker omdat duidelijk wordt wat de gevolgen van de opwarming van de Aarde zouden kunnen zijn voor de biodiversiteit.

Vogels vliegen nog niet zuidwaarts
Trekvogels in Duitsland zijn hun tocht naar het zuiden nog niet begonnen door het warme weer. Dit hebben experts van de dienst Ecologie van de Duitse deelstaat Noordrijnland-Westfalen maandag gemeld.

Trekvogels zoals kraanvogels hebben "geen zin" om naar warmere streken te trekken omdat er nog voldoende voedsel te vinden is op de maïsvelden, aldus Peter Schütz van de dienst voor ecologie. "Daarom zullen ze niet voor januari vertrekken, en misschien zelfs helemaal niet", voegde hij eraan toe.

Andere dieren zoals kikkers of vleermuizen houden door het warme weer geen winterslaap. "De dieren ondergaan een stress, ze zijn actief en kunnen de slaap niet vatten", zei de deskundige, die eraan toevoegde dat een plotslinge koude de dieren zou bedreigen omdat ze niet genoeg vetreserves hebben opgebouwd.

In het zuiden van Duitsland werd zaterdag nog een warmterecord genoteerd. In Beieren klom het kwik tot 21,9 graden Celsius. Vogelbescherming Vlaanderen meldde dat de trek in Vlaanderen later op gang is gekomen, maar dat die al voor 90 procent achter de rug is. (belga)

Bron: www.demorgen.be

wim leenaerts
5th January 2007, 20:26
Klimaatverandering bedreigt vissen in Noordzee

Het overleven van vissen in de Noordzee wordt bedreigd door de opwarming van het klimaat. De klimaatverandering werkt immers een daling van de beschikbare hoeveelheid zuurstof in de hand, zo tonen de Duitse vorsers Hans-Otto Pörtner en Rainer Knust aan in een artikel dat vrijdag in het vakblad Science verschijnt.

Hun studie vestigt voor het eerst "een rechtstreeks verband" tussen de stijging van de temperaturen en de overlevingskansen van de puitalen. "Wanneer de temperaturen stijgen, verslechtert in de eerste plaats de zuurstofconsumptie", zo lichtte het onderzoeksinstituut van de vorsers in het Noord-Duitse Bremershaven toe. Een gebrek aan zuurstof als gevolg van de klimatologische omstandigheden is volgens het instituut de "bepalende factor" voor het overleven van de soort.

Pörtner en Knust vergeleken het gedrag van puitalen in de Noordzee met dat van soortgenoten in laboratoria. De Duitse onderzoekers stelden vast dat de mortaliteitscijfers sterk toenamen wanneer de temperatuur van het water tot boven 17 graden celsius steeg. Bij temperaturen vanaf 21 graden overleefden de vissen niet lang, stellen de onderzoekers. De temperatuur van de Noordzee is naargelang de bron met 1 tot 2 procent gestegen in de voorbije vier decennia. In oktober 2006 bedroeg de gemiddelde temperatuur van het water 14,2 graden. (belga)

Bron: www.demorgen.be, 05/01/07

wim leenaerts
4th March 2007, 10:01
Het is nog niet bewezen dat deze zachte winter echt het gevolg is van de opwarming van de Aarde, maar volgende artikelen geven wel een 'mooi' beeld van de eventuele gevolgen waar de meeste mensen niet bij stilstaan...

Veel insecten hebben winter overleefd

De landbouwers hebben weinig problemen ondervonden van de bijzonder zachte winter. Het enige nadeel is dat een enorme hoeveelheid bladluizen de winter heeft overleefd. Dat zegt Jean-Pierre Champagne, de secretaris-generaal van FWA, de Waalse Federatie van Landbouw.

Normaal gezien overleven insecten de lage temperaturen en de lange wintervorst niet. Aangezien er dit jaar geen sprake was van een periode van vorst, hebben bladluizen en andere insecten de winter in groten getale overleefd. Die insecten kunnen onder meer verantwoordelijk zijn voor bepaalde ziektes, die gestimuleerd worden door het zachte weer.

Zo heeft de mug die blauwtong veroorzaakt de winter in onze streken overleefd, hoewel ze minder actief was deze winter. De vrees dat de ziekte opnieuw de kop opsteekt onder schapen en runderen is dus gegrond.

"Het lijkt erop dat blauwtong zal blijven bestaan en zich niet epidemisch in onze regio's zal installeren, zoals voordien in andere Zuid-Europese landen. Insecticiden blijft de beste methode om hen te bestrijden en om ons ertegen te beschermen", vult Champagne aan.

Door de zachte winter loopt de cyclus van de plantengroei ook ongeveer twee weken voorop. "Het effect op onkruid is niet te onderschatten en de granen kennen een uitzonderlijke ontwikkeling", legt de secretaris-generaal uit. "De fruitbomen zijn ook te vroeg, maar als het de komende twee weken niet vriest, zal dat geen problemen veroorzaken", voorspelt Champagne.

Hoewel een beetje vorst of sneeuw geen kwaad had gekunnen, komen de landbouwers niet echt in de problemen door de winter. Sommigen hebben zelfs een deel van hun vee een tijdje langer buiten kunnen houden. (belga/dm)
Bron: www.demorgen.be

Koolmees twee maanden te vroeg uit ei door zachte winter

Een jong koolmeesje is opgenomen in het Opvangcentrum voor gehandicapte vogels in Anderlecht. Het vogeljong kwam al op 7 februari uit zijn ei, wat twee maanden te vroeg is. Dat meldt de Koninklijke Belgische Liga voor de Bescherming van Vogels.

"De enorm zachte winter heeft onze vogels hopeloos in de war gestuurd", luidt het. In onze streken komen mezen normaliter pas rond eind maart uit hun ei. Dit jaar zijn de zangvogels dus twee maanden te vroeg. Het koolmeesje had zijn vlucht naar het nest niet gehaald en een inwoner van Schaarbeek raapte het beestje op. Aangezien het op 7 februari uit het ei kwam, moeten de eieren ergens tussen 24 en 26 januari gelegd zijn.

"Dat bevestigt onze talloze observaties van paringsgedrag in de loop van januari. Dat had eigenlijk putje winter moeten zijn", benadrukt Hugues Fanal, directeur van de Liga voor de Vogelbescherming.

De gestegen temperatuur en het uitblijven van vorst of sneeuw zouden de vogels dit jaar ernstig verwarren. Door het gebrek aan voerbakjes voor vogels deze winter, zijn heel wat vogels een of twee maanden vroeger aan hun voorplanting begonnen. (belga/dm)
Bron: www.demorgen.be

Zachte winter doet bloemen maand eerder bloeien

De zachte winter zorgt ervoor dat bloemen en planten tot zes vroeger bloeien. Dat blijkt uit een rondvraag bij 1.721 tuinliefhebbers. De narcissen of paasbloemen zijn meer dan een maand voor op schema. Helleborussen zijn reeds uitgebloeid. Er zijn zelfs tuinders die melding maken van tulpen die al bloeien.

Voor de kwekerijen is dit vaak een streep door de rekening. De schijnhazelaar, de winterzoet, gele kornoelje, vleesbes en vele andere soorten moeten normaal bij de start van het tuinseizoen op hun mooist staan. Door de zachte temperaturen zijn ze al uitgebloeid en onverkoopbaar geworden.

De milde winter zorgt er ook voor dat niet-winterharde planten en exoten de winter uitzonderlijk goed hebben doorstaan, aldus de tuinsite www.tuinadvies.be, die de vergelijking maakt met Cornwall in Groot-Brittannië. Het milde klimaat zorgt daar voor exotische planten en zelfs palmbomen. De laatste tien jaar wijzen erop dat we ook bij ons het Cornwall-klimaat en flora zullen kennen, luidt het.

Overigens heeft al een kwart van de mensen het gazon al gemaaid. Andere jaren is dat pas eind maart aan de orde. Gras groeit bij temperaturen boven de 6 graden. (hln/belga)
Bron: www.hln.be