PDA

Bekijk de volledige versie : Transportsector grote afwezige op Vlaamse klimaattop


Robbe.S*arckx
30th November 2016, 08:08
Meer dan 100 Vlaamse bedrijven engageren zich morgen op de Vlaamse klimaattop om hun CO2-uitstoot terug te dringen. Al doet niet iedereen mee.

Na het klimaatakkoord van Parijs deden minister-president Geert Bourgeois en minister van Klimaat Joke Schauvliege (CD&V) een dringende oproep aan bedrijven, middenveld, academici en overheden om zich te engageren voor het klimaat. België, maar zeker Vlaanderen staat voor een enorme uitdaging. Vergeleken bij veel andere landen vertrekt het met achterstand in de klimaatwedloop.

Op de oproep is massaal geantwoord, blijkt nu, een dag voor de afsluitende klimaattop, waarop de voltallige Vlaamse regering zich zal engageren in een klimaat- en energiepact. De Vlaamse regering kan al rekenen op 234 engagementen van bedrijven en bedrijfssectoren, van onderzoeksinstellingen en middenveldorganisaties en van de Vlaamse overheid zelf.

De engagementen gaan van zeer concrete tot vage, amper becijferde beloftes. Het gaat om nieuwe engagementen en om het versterken van bestaande programma’s. Maar telkens gaat het om beloftes die tegen 2020 operationeel moeten zijn.

Niet voldoende

De lijst bewijst vooral dat vele bedrijven, ook in CO2-gevoelige sectoren als de chemie en energie, volop met klimaatinvesteringen bezig zijn. Er zijn ook opvallende afwezigen. Gelet op zijn belang in de Vlaamse economie en CO2-uitstoot is de transportsector weinig aanwezig, met uitzondering van bedrijven die werken aan innovatie.

Minister van Klimaat Joke Schauvliege (CD&V) ziet toch een stevige inspanning. ‘Ruw geschat zullen deze engagementen goed zijn voor een CO2-besparing van zes miljoen ton per jaar’, zegt ze. Dat komt neer op ongeveer negen procent van de huidige Vlaamse CO2-uitstoot.

Dat zet Vlaanderen op de goede weg, maar is lang niet voldoende om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te halen. Het Vlaams Parlement dringt in zijn klimaatresolutie aan op een daling van de CO2-uitstoot met 35 procent tegen 2030. Dat is ook de doelstelling die Europa aan België oplegt.

Bron: De Standaard 30/11/2016
http://www.standaard.be/cnt/dmf20161129_02599570

Eign mening: Ik vind dit artikel maatschappelijk relevant omdat het gaat over het klimaat. Na het klimaatakkoord van Parijs deden minister-president Geert Bourgeois en minister van Klimaat Joke Schauvliege (CD&V) een dringende oproep aan bedrijven, middenveld, academici en overheden om zich te engageren voor het klimaat. Vooral Vlaanderen staat voor een enorme uitdaging. Ik vind persoonlijk dat iedereen zich moet inzetten om het klimaat te behouden en te verbeteren. Als we zo blijven verder doen schiet er binnenkort niets meer over van onze mooie natuur en van ons klimaat.
Gelukkig is de oproep massaal beantwoord. De Vlaamse regering kan al rekenen op 234 engagementen van bedrijven en bedrijfssectoren, van onderzoeksinstellingen en middenveldorganisaties en van de Vlaamse overheid zelf. Dit is een aanzienlijk aantal en een heel goed begin maar het kan nog beter, het is nog niet voldoende. De transportsector is de grootste afwezige, ondanks hun grote CO2 uitstoot. Ik vind dat zij zich mee MOETEN engageren.