PDA

Bekijk de volledige versie : Nooit eerder stierf zo'n groot deel af van het Great Barrier Reef


Yannick A*thonis
29th November 2016, 10:40
Door: redactie
29/11/16 - 09u05 Bron: Belga
http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/3011759/2016/11/29/Nooit-eerder-stierf-zo-n-groot-deel-af-van-het-Great-Barrier-Reef.dhtml

Sinds het begin van de metingen is er nog nooit zo'n groot deel van het Great Barrier Reef afgestorven. Dat maakten wetenschappers van de James Cook University in Queensland dinsdag bekend. Oorzaak is de opwarming van de aarde.

Ernstig

De grootste problemen deden zich voor in het noorden van het 2.600 kilometer lange rif, blijkt uit de studie van het Australian Research Council Centre of Excellence for Coral Reef Studies. In een noordelijk gebied van 700 vierkante kilometer voor de kust van Cooktown is 67 procent van het koraal nu afgestorven. Sommige riffen zijn volledig dood.
"De grootste verliezen in 2016 waren in het noordelijke, meest ongerepte deel van het Great Barrier Reef", zegt professor Terry Hughes, directeur van het Coral Centre, in een verklaring. Het koraal verbleekte in de zomer, toen warm water door het rif vloeide. Vorig en dit jaar waren de warmste jaren ooit. "Deze regio ontsnapte met kleine schade aan twee eerdere verblekingen in 1998 en 2002, maar deze keer is het ernstig getroffen."

Goed nieuws

Professor Andrew Baird, die aan het hoofd stond van duikersteams die in oktober en november het onderzoek voerden, zegt dat het goede nieuws is dat het zuidelijke deel slechts kleine schade heeft overgehouden aan de verblekingen in 2016
Het zuidelijke deel, goed voor twee derde van het rif, is waar de meeste toeristen naartoe trekken. "De koralen hebben hun levendige kleur terug, en deze riffen zijn er goed aan toe." Het kan 7 tot 8 maanden duren voor koraal zijn kleur terugkrijgt na een verbleking, anders is het verloren.

10 tot 15 jaar

Op plaatsen waar koralen zijn afgestorven, duurt het 10 tot 15 jaar voor ze weer aangroeien. "Als er nog een verbleking is als in 2016, zal het nog langer duren voor het koraal zich kan herstellen en groeien", zei Baird aan tv-zender ABC.

Eigen mening :
Ik vind het erg dat zoiets speciaals aan het vergaan is door de opwarming van de aarde, het Great Barrier Reef is een van de grootste koralen van de wereld, dat wil ook zeggen dat het een thuis is voor zeer veel zeedieren. Dat wil zeggen dat wij er voor moeten zorgen dat de aarde niet meer verder gaat opwarmen zodat het koraal terug kan herstellen en dat de poppulatie van de zeedieren terug gaat stijgen. Het Great Barrier Reef is ook een veel bezochte plaats van duikers en mensen die gaan snorkelen, dus als dat zou verdwijnen zou de populariteit om naar die plaats ( Australië) sterk verminderen.

Mathias.H*fmans
2nd December 2016, 16:50
Het is inderdaad heel erg dat zulk een groot deel van het koraal is afgestorven. Zoals Yannick al zei, is het koraalrif (The Great Barrier Reef) een thuis voor heel veel organismen en zorgt dus ook voor heel veel biodiversiteit. Als dit wegvalt zullen dus ook heel veel organismen verdwijnen. The Great Barrier Reef is inderdaad ook een hele grote trekpleister voor toeristen en als dit wegvalt zal de economie in verband met toerisme in Australië hier ook zeker onder lijden. De opwarming van de aarde is een zorg die we al veel te lang links hebben laten liggen. Als we de natuurlijke rijkdommen blijven uitbuiten zoals we nu aan het doen zijn zullen ze vroeg of laat uitgeput zijn. De gemiddelde wereldburger heeft nu een ecologische voetafdruk van ongeveer 2,3 ha. Dat is 43% meer dan er beschikbaar is. Dit betekent dat de natuurlijke rijkdommen sneller worden verbruikt dan dat ze zich kunnen herstellen. De aarde zal het sowieso wel overleven. Het is de aarde, ze was hier al veel langer als de mens en zal hier ook nog veel langer als de mens blijven. De aarde zal er nog wel zijn, maar zonder de mens. Het wordt dus hoog tijd dat we er iets gaan doen. Het wordt hoog tijd dat we er iets aan gaan doen. Anders zal niet alleen zoiets moois als The Great Barrier Reef verdwijnen.