PDA

Bekijk de volledige versie : Evolutie lijkt vrouwtjesolifanten van kostbare slagtanden af te helpen


Arne.D*Cnodder
28th November 2016, 23:46
Evolutie lijkt vrouwtjesolifanten van kostbare slagtanden af te helpen

De evolutie komt de olifanten in Afrika te hulp. Als reactie op het stropen, worden zij - althans de vrouwtjes - steeds vaker zonder slagtanden geboren.
In Gorongosa National Park in Mozambique wordt een op de drie vrouwelijke olifanten tegenwoordig geboren zonder slagtanden, terwijl dat normaal gesproken slechts bij 2 tot 6 procent voorkomt. De reden voor dat hoge aantal is stroperij, stelde onderzoekster Joyce Poole onlangs in een videoverslag dat het park maakte.

Omdat de stropers logischerwijs vooral de olifanten mét slagtanden aanvallen, blijven de dieren zonder relatief vaker in leven. Zij zouden hun erfelijke aanleg voor slagtandloosheid vervolgens aan de nieuwe generatie vrouwtjes doorgeven. Daarmee zetten ze stropers een hak.

Burgeroorlog

Vanuit de non-profitorganisatie Elephant Voices observeert Poole al een aantal jaar de olifantenpopulatie in het Gorongosa National Park. Ze was vooral benieuwd hoe de populatie zich herstelde na de roerige burgeroorlog die van 1977 tot 1992 plaatsvond. In die periode kwam meer dan 90 procent van de olifanten in het gebied om het leven, onder meer doordat soldaten aan het stropen sloegen.

Poole ontdekte dat meer dan de helft van de vrouwtjes die de oorlog had overleefd slagtandloos was. De mannetjes worden wel allemaal met slagtanden geboren, volgens Poole omdat zij de slagtanden nodig hebben om het tegen rivalen op te nemen in het gevecht om de dames.

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers een verband vinden tussen stroperij en de afname van het aantal olifanten met slagtanden. In 1995 ontdekten onderzoekers in een natuurpark in Zambia bijvoorbeeld al dat het aantal tandloze vrouwtjesolifanten tussen 1989 en 1993 was gestegen van 10,5- naar 38,2 procent. Ook daar was in die periode veel gestroopt.

Smokkelaars

Bioloog Josh Plotnik, onderzoeker aan de City University van New York en oprichter van de non-profitorganisatie Think Elephants, kent soortgelijke bevindingen uit observatiestudies en anekdotisch bewijs. Hij benadrukt dat dit nog geen bewijs is voor een oorzakelijk verband. "Maar in theorie is het heel logisch", zegt hij desgevraagd. "Smokkelaars hebben alleen oog voor ivoor, dus olifanten zonder slagtanden hebben betere overlevingskansen."
Waarom alleen vrouwtjes zonder slagtanden ter wereld komen, is volgens Plotnik niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen dat er bij vrouwtjes genetisch gezien sowieso al meerdere opties zijn wat betreft slagtanden: kort, lang, of geen. "Persoonlijk heb ik nog nooit een Afrikaanse mannetjesolifant zonder slagtanden gezien." Onder de mannetjes zou de selectiedruk daardoor weinig kans maken: de overblijvers hebben sowieso óók slagtanden, en geven dat door op hun nageslacht.

Hoewel Poole de ontwikkeling opvat als een bewijs voor de schade die stropers aanrichten, is een leven zonder slagtanden in de praktijk misschien niet eens zo nadelig. Plotnik: "In Azië hebben vrouwelijke olifanten sowieso geen slagtanden, en een redelijk aantal mannetjes ook niet. Zij overleven prima."

Datum: 28/11/2016
Bron: http://www.demorgen.be/wetenschap/evolutie-lijkt-vrouwtjesolifanten-van-kostbare-slagtanden-af-te-helpen-b74c2f2b/

Eigen mening: Vele olifanten ter wereld sterven nog steeds een onnatuurlijke dood door de stroperij. Stropers doden olifanten met slagtanden om hun ivoor verder te verkopen. Ik vind dit niet kunnen dat je een onschuldig dier moet neerschieten om dan zijn slagtanden te verkopen. Een mens neerschieten om dan zijn benen te verkopen doe je toch ook niet? Waarom zou dit dan wel mogen op onschuldige dieren.

In het artikel staat dat stroperij ook een ‘voordeel’ met zich meebrengt. Stropers jagen vooral op olifanten mét slagtanden waardoor er olifanten blijven leven die geen slagtanden hebben. Zoals we in de middelbare school leerde, geven ouders dit gen dan door aan hun kinderen zodat hun kinderen ook geen slagtanden zullen hebben. Een echt ‘voordeel’ zou ik dit toch niet noemen. Hoeveel onschuldige dieren zijn wel niet moeten sterven zodat er een soort van natuurlijke selectie zich voordeed.