Inloggen

Bekijk de volledige versie : Minder GAS-boetes voor minderjarigen in Vlaanderen


LENA.S*OMMEN
28th November 2016, 22:14
In plaats van een boete worden jongeren samen met de ouders nu vaker uitgenodigd op het gemeentehuis voor een gesprek of moeten ze verplicht een brief met excuses schrijven. De nieuwe GAS-wetgeving trad in werking in 2014 en had eigenlijk als doel om het voor gemeentes makkelijker te maken jongeren te beboeten.

Sinds de nieuwe GAS-wetgeving in 2014 krijgen minderjarigen steeds minder vaak een boete opgelegd. Dat meldt Het Nieuwsblad maandag. In plaats hiervan wordt vaak een alternatieve straf opgelegd. Zo nodigen gemeenten de jongeren samen met de ouders uit om hen op de vingers te tikken of moeten ze verplicht een brief met excuses schrijven.

Dat blijkt uit een onderzoek van de hogeschool UCLL (Leuven-Limburg): 'Gemeenten beseffen dat het veel meer loont jongeren her op te voeden dan zomaar boetes uit te delen', zegt onderzoekster Karen Weis. GAS staat voor Gemeentelijke Administratieve Sancties.

Onverwachte daling
In 2014 pleegden 621 minderjarigen een inbreuk op de GAS-wetgeving in de Vlaamse gemeenten. Dat zijn er bijna twee per dag, maar wel 60 minder dan het jaar voordien. De daling is onverwacht, want sinds 2014 is de nieuwe GAS-wet van kracht, die gemeenten meer slagkracht moest geven om jongeren te bestraffen. Gemeenten konden de minimumleeftijd voor sancties verlagen van 16 naar 14 jaar én er zijn alternatieve straffen bijgekomen.

Mediaheisa
Uit het onderzoek blijkt nu dat de wetswijziging, die destijds voor veel ophef zorgde, weinig concrete gevolgen heeft gehad. 'Er zijn slechts enkele gemeenten die de minimumleeftijd hebben verlaagd. En het lijkt wel alsof gemeenten terughoudender zijn om GAS-inbreuken vast te stellen uit angst voor een nieuwe mediaheisa', aldus Weis.

Minder boetes
Bovendien krijgen jongeren minder snel een boete. 'Gemeenten zijn verplicht eerst een alternatief voor te stellen', klinkt het nog. 'Pas als de minderjarige weigert daarop in te gaan, kan die een boete krijgen.' Het aantal boetes daalde van 42 procent in 2014 naar 28 procent in 2013. Dat heeft vooral te maken met de beleidskeuzes in de provincie Antwerpen, die tekent voor liefst 63 procent van alle GAS-inbreuken van minderjarigen. Sinds de nieuwe wet kiest Antwerpen ervoor ouders en de jongere uit te nodigen op het stadhuis.

Eigen mening : Ik vind het een goed idee om de jongeren eerst de kans te geven om hun excuses op correcte wijze aan te bieden. Hier leren ze, volgens mij, veel meer uit. Wanneer er een GAS-boete wordt uitgeschreven gaan de kosten vaak gedekt worden door de ouders. Hier leren de jongeren niets van. In het verleden werden er ook wel eens banale GAS-boetes uitgeschreven. Door de jongeren uit te nodigen op het gemeentehuis ga je dat ook tegen. Ik vind wel dat, wanneer er schade is aan iets, dat de kosten moeten betaald worden door de jongeren, of zijn/haar ouders.

Bron : De Standaard 28/11/2016 http://www.standaard.be/cnt/dmf20161128_02595687