Inloggen

Bekijk de volledige versie : "Maak nieuwe categorie: onvrijwillige verkrachting"


Sara.W*uters
26th November 2016, 15:54
Creëer naar analogie met 'onvrijwillige doodslag' in de strafwet een categorie 'onvrijwillige verkrachting'. Zo zullen minder slachtoffers in de kou blijven staan, denkt experte seksueel strafrecht Liesbet Stevens.

In verkrachtingszaken draait het nu vooral om de vraag: was er toestemming? "Dat wordt vrij zwart-wit bekeken", stelt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen. "Maar in de praktijk is er vaak twijfel. Neem nu een zaak waarbij de dader zegt ervan overtuigd te zijn dat het slachtoffer akkoord ging. In een rechtszaak speelt die twijfel soms in het voordeel van de dader. Want een rechter is voorzichtig om de stempel 'verkrachter' op iemand te plakken."

Zoals je in moordzaken een onderscheid maakt tussen 'moord' en 'onvrijwillige doodslag', zou je dat ook met dossiers van seksueel geweld kunnen doen, meent Stevens. "Door een 'lichtere' categorie in te voeren, zouden er meer veroordelingen kunnen zijn."

Toch is niet iedereen overtuigd. "Het lijkt me moeilijk verteerbaar voor een slachtoffer dat het blijkbaar gaat om een 'minder zware verkrachting'", zegt Luk Delbrouck, die vaak verkrachtingszaken pleit. "Dan zeg je eigenlijk dat het ene geval minder erg is dan het andere."

Gentse dj

Delbrouck verwijst naar de zaak van de Gentse dj, waarbij de dader veroordeeld werd voor verkrachting, maar geen effectieve straf kreeg. "Wat is erger voor het slachtoffer? Een dader die verkrachter wordt genoemd, maar geen straf krijgt, of een dader die een straf krijgt maar een onvrijwillige verkrachter is?"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) ziet wel graten in het voorstel. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat hij zelf met voorstellen zal komen.

Datum: 26.11.2016

Bron: http://www.demorgen.be/binnenland/-maak-nieuwe-categorie-onvrijwillige-verkrachting-b4ff5969/

Mening: Ik vind dat er een groot verschil is tussen ‘onvrijwillige doodslag’ en ‘onvrijwillige verkrachting’. In mijn ogen bestraat onvrijwillige verkrachting niet omdat ik het haast onmogelijk vind dat iemand seksueel contact kan hebben met een andere persoon, zonder te weten dat deze persoon daar niet mee akkoord gaat. Als één van de twee partijen niet akkoord gaat met het seksueel contact betekent dit dat de andere partij niet genoeg gecommuniceerd heeft naar de andere partij toe. In mijn ogen is elke vorm van seksueel contact zonder wederzijdse toestemming verkrachting en moet dit op een gepaste manier bestraft worden.