PDA

Bekijk de volledige versie : Vanaf januari is het weer gedaan met strafkorting


Yannick A*thonis
26th November 2016, 10:50
Vandaag om 03:00 door Steven de bock - Print - Corrigeer
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161125_02593034

Wie veroordeeld wordt tot een celstraf van maximaal drie jaar, zal vanaf januari weer veel langer achter de tralies moeten blijven of een enkelband moeten dragen. Voor sommige gedetineerden kan dat op*lopen tot vier maanden extra. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) beslist.
Op bevel van minister Geens werd de voorbije maanden binnen de gevangenissen een opvallende mildheid gehanteerd tegenover “kortgestraften”, een term waarmee straffen tot drie jaar worden aangeduid. Sinds begin juli kwamen die veroordeelden automatisch sneller vrij dan voordien, behalve als ze veroordeeld waren voor pedofilie of terreur. Voor sommige gedetineerden kon die strafkorting zelfs oplopen tot vier maanden.
Heel concreet kwam iemand met een straf van twee jaar al vrij na vier maanden, en iemand met een straf van drie jaar al na acht maanden (zie kader). In veel gevallen werd die straf trouwens niet achter de tralies uitgezeten, maar werd die meteen omgezet naar het dragen van een elektronische enkelband.
De maatregel was uit nood ge*boren, wegens “de recente langdurige stakingen, groot capaciteitsverlies in enkele inrichtingen en de nakende sluiting van Tilburg”. Door kortgestraften sneller vrij te laten, wilde Geens de overbevolking verlichten en de leefomstandigheden verbeteren. Bijna negenhonderd veroordeelden kwamen daardoor vroeger vrij de voorbije maanden.

Verlenging niet nodig
Nu het einde van het jaar nadert, heeft Geens beslist om de maatregel niet te verlengen. Het gevolg is dat mannen en vrouwen die veroordeeld zijn tot een straf van maximaal drie jaar vanaf januari weer langer op de blaren moeten zitten. Van een straf tussen 1 en 3 jaar wordt dan weer standaard één derde uitgevoerd. Van twee jaar straf moet weer acht maanden uitgezeten worden, vier maanden meer dan momenteel. Een vonnis van drie jaar zal weer leiden tot een jaar achter tralies of met enkelband. Ook vier maanden meer dan nu.
“De maatregel was altijd als tijdelijk bedoeld”, zegt de woordvoerster van Geens. En verlenging wordt niet nodig geacht. Volgens het kabinet zijn de gevolgen van de staking ondertussen verteerd. Bovendien komen er de volgende maanden extra plaatsen bij. “182 in het nieuwe forensisch-psychiatrisch centrum in Antwerpen, voor geïnterneerden. En 184 door re*novaties in de bestaande gevangenissen.”

Vakbond is sceptisch

De vakbonden van het gevangeniswezen stellen zich wel vragen, omdat ze vaststellen dat de gevangenispopulatie de jongste tijd weer zachtjes stijgt. Momenteel staat de teller op 10.368
“Geens heeft beloofd dat het aantal tegen midden volgend jaar onder de 10.000 zal zakken”, zegt Gino Hoppe van Acod. “We wachten af hoe hij dat zal realiseren.”
De woordvoerster van Geens laat weten dat de minister vooral mikt op een verdere uitstroom van geïnterneerden – gedetineerden met psychische problemen naar de zorgsector en op het *terugdringen van de voorlopige hechtenis.


Eigen mening :
Ik vind het heel goed dat ze deze regel gaan stopzetten. Hoe gaan mensen nu ooit leren dat ze fout zitten als ze er geen goede straf krijgen. Het is goed dat ze het eindelijk stopzetten in België. Iedereen die levenslang krijgt komt toch nog vervroegt vrij en dat is schandalig. Ik snap niet dat ze om te beginnen deze regel hebben ingevoerd. Mensen die iets gedaan hebben waardoor ze een gevangenis straf krijgen moeten dan ook werkelijk gestraft worden. Anders leer je er niets uit en kan je een gevaar voor de mensen rondom je blijven.