PDA

Bekijk de volledige versie : Erdogan houdt vast aan herinvoering doodstraf


Ayse.C*ools
25th November 2016, 18:34
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan herhaalt dat hij de herinvoering van de doodstraf zal bekrachtigen, als het Turkse parlement daarvoor stemt. De Europese Unie waarschuwde eerder al dat de maatregel niet verenigbaar is met een toetreding tot de EU. Ondertussen kunnen meer dan 6.000 geschorste leerkrachten wel opnieuw aan de slag.

Na de mislukte couppoging van 15 juli sprak Erdogan al van een mogelijke herinvoering van de doodstraf, wat Europese verontwaardiging uitlokte. De doodstraf was afgeschaft in 2004, naar aanleiding van de kandidatuur van Ankara voor toetreding tot de EU. Erdogan zegt nu dat hij die beslissing zal bekrachtigen indien het parlement stemt voor de herinvoering.

Grenzen

De betrekkingen tussen de EU en Ankara zijn gespannen sinds de couppoging. Brussel bekritiseert de omvang van de repressie door de Turkse autoriteiten tegen de vermoede coupplegers. In die context keurden de Europarlementsleden een resolutie goed die de onderhandelingen over de toetreding Turkije tijdelijk zou bevriezen, tot Erdogan een einde maakt aan zijn "disproportionele" repressie.

De Europarlementsleden waarschuwden ook dat de herinvoering van de doodstraf in Turkije zou leiden tot een officiële opschorting van het toetredingsproces. Ankara verwerpt die resolutie. Erdogan dreigde er vandaag ook al mee de grenzen van Turkije open te stellen om zo de vluchtelingen door te laten die naar Europa willen.

Leerkrachten

Ondertussen kunnen 6.007 Turkse leerkrachten die geschorst waren na de mislukte couppoging in juli, wel opnieuw aan de slag. Ze waren geschorst op verdenkinng van "banden met terreurorganisaties"

De leerkrachtenvakbond Egitim-Sen roept de overheid op ook de andere geschorste leerkrachten opnieuw aan het werk te laten.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/37662/Staatsgreep-Turkije/article/detail/3003712/2016/11/25/Erdogan-houdt-vast-aan-herinvoering-doodstraf.dhtml 25 november 2016

Eigen mening: Ik ben helemaal geen voorstander van de herinvoering van de doodsstraf, omdat het naar mijn gevoel gewoon niet ethisch verantwoord is. Wat als het een foute veroordeling was? Je kan niemand terug halen uit de dood. En wat moet je dan tegen de nabestaanden vertellen? Zij zijn hun vriend, familie, man of vrouw wel voor goed kwijt. Dat de doodsstraf een tijd geleden is afgeschaft, heeft een reden. Waarom zouden ze dan terugkomen van deze reden? Ik vind het ook niet meer dan normaal dat het toetredingsproces van Turkije dan opgeschort zou worden. Dat Erdogan dreigt de grenzen open te stellen zodat de vluchtelingen naar Europa kunnen is natuurlijk een nadelig gevolg hiervan. Er is al een enorme toestroom van vluchtelingen in Europa. Er zijn niet genoeg opvangplaatsen en voorzieningen meer voor nog meer vluchtelingen. Hierdoor kunnen we niet voldoende zorg aanbieden.