PDA

Bekijk de volledige versie : Chinese machine voorspelt crimineel gedrag aan de hand van gelaatskenmerken


Maike.D*eltiens
24th November 2016, 21:59
Chinese wetenschappers beweren een machine te hebben ontwikkeld die kan voorspellen of iemand een veroordeelde crimineel is, enkel en alleen op basis van gelaatskenmerken. De machine, die werd gecreëerd aan de Jiao Tong Universiteit in Shanghai, kon uit een reeks van 186 foto's in negen op de tien gevallen criminelen correct identificeren aan de hand van hun ogen, neus en mond.

De bevindingen sluiten volgens de onderzoekers aan bij de controversiële visie dat criminelen specifieke gelaatskenmerken hebben en suggereren dat de structuur van iemands gezicht, waaronder "lipkromming, afstand tussen de ogen en de verhouding tussen neus en mond", kan aantonen of hij een crimineel is.

In het kader van het onderzoek trainden onderzoekers de machine met 1856 foto's van Chinese mannen, waarvan de helft veroordeelde criminelen. Op de foto's stonden mannen van 18 tot 55 jaar oud, allemaal in een neutrale pose en gladgeschoren.Vervolgens lieten ze het toestel 186 nieuwe foto's zien en vroegen het om deze onder te verdelen in criminelen en niet-criminelen. Daarbij bleek 89 procent van de antwoorden correct.

Op basis van de accuraatheid van de antwoorden geloven de onderzoekers dat mensen die misdaden begaan bepaalde unieke gelaatskenmerken hebben. "De gezichten van algemene brave burgers vertonen meer gelijkenissen dan de gezichten van criminelen, of criminelen hebben meer verschillen in hun gelaten dan normale mensen," aldus de studie.

Chinees dang'an-register

Critici vrezen dat China dergelijke informatie zal toevoegen aan het "dang'an-register" dat reeds informatie bevat over nagenoeg elke Chinese burger. De bestanden, die worden bijgehouden sinds het Mao-tijdperk, bevatten persoonlijke en confidentiële informatie zoals gezondheidsgegevens en schoolresultaten.

Het Chinese veiligheidsapparaat is vragende partij voor kunstmatige intelligentie die het gedrag van burgers "voorspelt". Eerder dit jaar kreeg de China Electronics Technology Group de opdracht om artificiële intelligentie (AI) te creëren die het gedrag van mensen op bewakingscamera's analyseert en op zoek gaat naar signalen dat ze een terreurdaad willen plegen. Zodra het systeem ingevoerd wordt, zal het gebruikt worden om incidenten te voorspellen, zodat het leger en de politie meteen ingeschakeld kunnen worden.

Kritiek

SHARE
"Wat dit onderzoek kan opgepikt hebben, zijn de stereotypes die ertoe leiden dat mensen opgepikt worden door het gerechtssysteem, eerder dan de kans dat iemand de wet overtreedt."
PROFESSOR SUSAN MCVIE
Rechtsexperts waarschuwen echter voor de gevaren van dergelijke AI: "Het trekken van veralgemeende conclusies uit zo weinig data stelt enorme problemen voor onschuldige burgers," zeggen ze.

Susan McVie, professor kwantitatieve criminologie aan de universiteit van Edinburgh, trekt de studie erg in twijfel. "Het gerechtssysteem bestaat uit een reeks van stadia waarin beslissingen worden genomen door de politie, door de aanklager, door het gerecht. In elke van deze stadia zijn de beslissingen van de mensen beïnvloed door factoren die geen verband houden met misdadig gedrag - zoals stereotypen over wie waarschijnlijk schuldig is. Onderzoek toont aan dat rechters vaker de neigingen hebben om mensen te veroordelen die er op een bepaalde manier uitzien of zich op een bepaalde manier kleden. Wat dit onderzoek kan opgepikt hebben, zijn de stereotypes die ertoe leiden dat mensen opgepikt worden door het gerechtssysteem, eerder dan de kans dat iemand de wet overtreedt."

Volgens McVie is er geen theoretisch aanwijsbare reden om op basis van uiterlijk vast te stellen dat iemand een crimineel is. "Dit is een voorbeeld van statistisch geleid onderzoek zonder theoretische basis," zegt ze. "Wat me nog het meest verontrust is dat we zouden beoordelen wie een crimineel is op basis van iemands uiterlijk. In een niet al te ver verleden liep een dergelijke aanpak nog gruwelijk fout".

Bron : http://www.demorgen.be/wetenschap/chinese-machine-voorspelt-crimineel-gedrag-aan-de-hand-van-gelaatskenmerken-b20ba8c8/ 24/11/2016

Mening : Dit gaat volgens mij te ver. Deze aanpak gaat er dan van uit dat mensen crimineel geboren worden, aangezien gelaatstrekken en dergelijke immers genetisch bepaald zijn. Iemands 'lipkromming" verandert waarschijnlijk niet wanneer hij criminele neigingen krijgt. Hierdoor gaan er ook mensen die helemaal niets kwaadaardigs in zich hebben ook geviseerd worden omwille van hun uiterlijk. Anderzijds gaan de grootste criminelen en seriemoordenaars misschien altijd buiten schot blijven aangezien er dan nog altijd iets is als plastische chirurgie, in het uiterste geval dan. Misschien is het beter dat men zich bezighoudt met preventie, voorlichting, sociaal gedrag en dergelijke en daar de nodige fondsen inpompt dan deze nogal "dubieuze" manier van crimineel gedrag voorspellen.