PDA

Bekijk de volledige versie : Tobback uit scherpe kritiek op PS-drugsplan.


ShannaMols
16th February 2006, 16:01
LEUVEN - De Leuvense burgemeester Louis Tobback heeft scherpe kritiek op het drugsplan dat de PS maandag lanceerde. De Franstalige socialisten stellen voor om het bezit en aankoop van cannabis tot 5 gram toe te laten voor 16-plussers.
Volgens Tobback geeft de PS hiermee een ,,totaal verkeerd signaal''. Tobback wees erop dat er sinds de totstandkoming van de drugswet enkele jaren terug er grote dubbelzinnigheid bestaat over wat kan en niet kan.

Het PS-voorstel versterkt die verwarring nog. ,,Velen weten niet wat mag en niet mag en ook voor politie en gerecht is het soms niet duidelijk hoe ze moeten reageren'', aldus Tobback. Hij verwees hierbij naar het feit dat de parketten enkele jaren geleden meldden dat druggebruik weinig prioritair is om te vervolgen.

De PS wil in het kader van haar plan tot een ,,verbeterd Nederlands model'' komen, maar ook dat werd door Tobback onderuit gehaald. Hij verwees hierbij naar de mate van overlast en criminaliteit die gepaard gaat met het druggebruik in Maastricht.

,,Zelfs de Nederlandse Tweede Kamer lukt er, zoals ik voorspeld had, niet in vast te leggen hoe legale verkoop van cannabis in zijn werk zou moeten gaan. Koffieshops mogen weliswaar cannabis verkopen, maar hierover facturen voorleggen, zoals elke handelaar moet, gaat niet, want men mag niet zeggen waar men de drugs haalde'', aldus Tobback.
KLD

Bron: De Standaard