PDA

Bekijk de volledige versie : 'Wat Electrabel doet, is de schaamte voorbij'


Stef.L*enaerts
20th November 2016, 17:19
FANC ONGEMEEN HARD OVER AANSLEPENDE LAKSHEID IN KERNCENTRALES

De topman van de nucleaire waakhond in ons land haalt keihard uit naar Engie Electrabel, het bedrijf dat de kerncentrales van Doel en Tihange uitbaat. Volgens FANC-baas Jan De Bens, ooit zelf directeur van een Electrabel-kerncentrale, treedt het bedrijf in tal van veiligheidsdossiers veel te laks op, 'wat van een enorme schaamteloosheid getuigt'.

De FANC-topman uitte zijn grote ongenoegen aan het adres van Engie Electrabel in twee scherpe brieven, waar de Franstalige krant La Libre de hand op kon leggen.

Een eerste brief van de nucleaire waakhond van onze overheid gaat over een studie rond de brandveiligheid in de kerncentrales van Doel en Tihange. Volgens De Bens neemt Electrabel die verplichte studie onvoldoende serieus, en getuigt de lakse houding van Electrabel van een 'enorme schaamteloosheid'.

Cultuur van zelfgenoegzaamheid

In een tweede brief maakt De Bens zich bijzonder kwaad over hoe slordig in de kerncentrale van Tihange met de veiligheidsregels wordt omgesprongen. Dat is niet de eerste keer. Enkele maanden geleden tikte het FANC de directie van Tihange al eens op de vingers, vanwege een 'cultuur van zelfgenoegzaamheid' en het tolereren van een 'gebrekkige veiligheidscultuur'. Personeel lapte de veiligheidsregels en -procedures constant aan zijn laars. Incidenten werden soms niet ontdekt of niet gemeld, terwijl dat wettelijk verplicht is. Het FANC diende daarom ook een klacht in bij het gerecht.

Electrabel beloofde beterschap. Maar daar is weinig van in huis gekomen, te merken aan de bijzonder felle toon van De Bens. Hij veroordeelt in zijn brief 'het onvermogen, nu al meer dan een jaar, van Electrabel om structureel, snel en efficiënt te reageren om de veiligheid significant te verhogen'. Zo bleek bij een recente inspectie van het FANC nog dat een opgesteld actieplan om de veiligheidsregels in de kerncentrale van Tihange beter te doen respecteren maar gedeeltelijk was ingevoerd.

Munitie voor tegenstanders

Voor Engie Electrabel – dat in zijn communicatie altijd met veel aplomb beklemtoont dat de veiligheid van zijn zeven kerncentrales (vier in Doel, drie in Tihange) de absolute topprioriteit is – zijn beide brieven de zoveelste kaakslag. Begin deze week bleek nog dat het FANC geen veiligheidsmachtiging voor de communicatiehuishouding van de kerncentrales aflevert. Reden: Electrabel beveiligt de informatie over haar kerncentrales veel te slordig.

De brandbrieven van de topman van het FANC zijn bovendien ongetwijfeld extra munitie voor de almaar groter wordende groep organisaties en regeringen die minstens de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 zo snel mogelijk dicht willen. Onder hen ook de bezorgde Nederlandse en Duitse regering, Luxemberg en ook de Duitstalige gemeenschap in ons land.

In een reactie zegt Engie Electrabel de opmerkingen van het FANC 'heel serieus' te nemen.

Bron: De standaard (Het Nieuwsblad). Geraadpleegd op 20/11/2016, via http://actualiteit.org/forums/newthread.php?do=newthread&f=472

Eigen mening: Als het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zo sterk om verandering roept, dan is daar in mijn ogen ook reden toe. Dat het bedrijf al meerdere keren aan de alarmbel trok en dat nu nog steeds moet doen, is niet juist! Het gaat hier over veel meer dan de veiligheid van het personeel. Dit betreft de gehele bevolking van dit land én onze buurlanden. Het zou topprioriteit moeten zijn die veiligheid te kunnen garanderen. Elke keer ik zulke nieuwsberichten hoor, krijg ik het benauwd. Brandveiligheid niet in orde, slordig omspringen met veiligheidsvoorschriften, scheurtjes,... 'Nee, we gaan ze toch nog wat langer openhouden,' hoor je dan niet veel later. Ik geef toe, ik ken hier niet veel van en 'whereof you can't speak, thereof you must be silent' maar.. laten we samen (en snel) overschakelen naar die veilige en groene energie? Of is dat echt zo'n grote en moeilijke stap?

Stef.L*enaerts
24th November 2016, 11:22
Correctie URL : http://www.standaard.be/cnt/dmf20161119_02580651