PDA

Bekijk de volledige versie : "Kinderverkrachters gaan in Turkije vrijuit als ze met slachtoffer trouwen"


maxim.g*ris
19th November 2016, 22:42
"Kinderverkrachters gaan in Turkije vrijuit als ze met slachtoffer trouwen"
Bron: De Morgen 18-11-16, 17.39u
(http://www.demorgen.be/buitenland/-kinderverkrachters-gaan-in-turkije-vrijuit-als-ze-met-slachtoffer-trouwen-b9567aee/)

Volgens een wetsvoorstel van de regerende AKP-partij zouden mannen die minderjarigen seksueel misbruikt hebben niet langer vervolgd worden als ze met hun slachtoffer trouwen. De Turkse oppositie heeft scherpe kritiek op het voorstel en ook op sociale media reageren veel Turken verontwaardigd.

In het Turkse parlement is gisteren in een eerste stemmingronde een erg controversieel voorstel aangenomen in verband met kindhuwelijken. De meest omstreden clausule stelt dat mannen die een minderjarige seksueel misbruikt hebben niet vervolgd worden als ze met hun slachtoffer trouwen. Andere voorwaarden zijn dat de misdaad voor 16 november begaan is (het gaat namelijk om een eenmalige maatregel) en zonder "geweld, dreiging of bedrog". Volgende week dinsdag volgt een tweede stemming over het voorstel.

De Turkse oppositie reageert ziedend en ziet in het voorstel een amnestie voor kinderverkrachting. Volgens Ömer Süha Aldan van de oppositiepartij CHP moedigt de wet "gedwongen huwelijken" aan en "legaliseert ze huwelijken met verkrachters". "Als een 50- of 60-jarige met een 11 jaar oud meisje trouwt, nadat hij haar verkracht heeft, draagt zij daar de gevolgen van", zegt hij in de krant Hürriyet Daily News. "Als je dat toelaat, leeft ze voor de rest van haar leven in een gevangenis."

Kindhuwelijken

De Turkse minister van Justitie Bekir Bozdağ heeft vandaag tijdens een persconferentie ontkend dat door deze wet verkrachters op vrije voeten zouden komen. De wet is eerder gericht op kindhuwelijken, die volgens hem in Turkije nog steeds een "realiteit" zijn.

In landbouwgebieden zijn religieuze huwelijken tussen oudere mannen en jonge meisjes niet ongewoon, al is trouwen onder de 18 jaar nog steeds illegaal. Pas vanaf 16 kan iemand met de toestemming van een rechter trouwen.

"We hebben dit initiatief genomen om jonge mensen te beschermen die als minderjarigen het slachtoffer zijn geworden van door hun familie gearrangeerde huwelijken", aldus Bozdağ. Want, zo meent hij, als een kind opgroeit zonder vader, komen zowel de moeder als het kind zelf in financiële moeilijkheden.

Door de wet zouden 3.000 gevangenen vrijkomen die met een minderjarige zijn getrouwd. In de vonnissen staat volgens Bozdağ duidelijk genoeg of het gaat om een verkrachting of om een gedwongen huwelijk. "Dit is een tijdelijke maatregel, die slechts een keer ingevoerd wordt", zegt hij.

Het wetsvoorstel zorgt op sociale media voor veel protest. Op Twitter werd de hashtag #TecavuzMesrulastirilamaz (verkrachting kan niet gelegitimeerd worden) in Turkije een trending topic. "Iemand dwingen om te trouwen met een man die haar wereld op zijn kop zet? Ongelofelijk!" schrijft de Turkse student Hüseyin Karagün.

Mijn mening:
Dit is een groot schandaal en kan niet binnen Europa. Deze maatregel zal vele schuldige verkrachters vrijlaten. Kindhuwelijken vind ik al helemaal niets. Een kind een huwelijk laten aangaan is ongelofelijk. Een kind kan nog niet logisch en toekomstgericht nadenken , of ze moeten al trouwen met een volwassene. Een kind zou zich met zo'n zaken nooit bezig moeten houden. Het is misselijkmakend om te denken dat zo iets in ons land ook mogelijk zou kunnen zijn. Iemand die een kind verkracht begaat een grote misdaad en zou voor een lange tijd opgesloten moeten worden. Turkije hoort niet bij ons westerse denken, we zouden ze beter in het oog moeten houden om ons land ook veilig te houden.