PDA

Bekijk de volledige versie : 'Vlaanderen stevent af op tekort door onkunde Van Overtveldt'


Jasper.S*rengers
19th November 2016, 20:37
'Vlaanderen stevent af op tekort door onkunde Van Overtveldt'

De federale taxshift heeft een grote impact op de Vlaamse begroting voor 2018, zo blijkt uit de meerjarenraming tot 2022 die de Vlaamse regering vrijdag heeft goedgekeurd. SP.A wijst met een beschuldigende vinger naar de 'onkunde’ van federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Volgens Vlaams Begrotingsminister Bart Tommelein komt het tekort níet door de taxshift, maar door de zesde staatshervorming.

De federale taxshift heeft een grote impact op de Vlaamse begroting voor 2018, blijkt uit de meerjarenraming. In 2018 wordt bekeken of de federale overheid de afgelopen jaren het correcte deel van de personenbelasting heeft doorgestort aan Vlaanderen.

Voor de periode 2015-2017 was dat om en bij de 900 miljoen te veel, onder meer omdat de personenbelasting in het kader van de taxshift omlaag ging. Vlaanderen moet dat bedrag in 2018 terugstorten aan het federale niveau.

Ook de jaren daarop zullen de inkomsten uit de personenbelasting lager liggen, maar vanaf 2019 wil Vlaanderen wel opnieuw aanknopen met een begrotingsevenwicht. De bouw van de Oosterweelverbinding wordt nog steeds buiten dat evenwicht gerekend.

De lastenverlagingen in het kader van de taxshift zullen niet worden gecompenseerd met andere belastingverhogingen, belooft de regering. Ook de ambitie om deze legislatuur 1,5 miljard nieuw beleid door te voeren blijft overeind.

'Vlaanderen moet zich verzetten'

‘Door de onkunde van federaal minister Van Overtveldt, die met zijn niet-gefinancierde taxshift gratis geld meent te kunnen uitdelen, stevent Vlaanderen in 2019 af op een minderinkomst van 500 miljoen euro en in 2022 zelf van 875 miljoen euro’, zegt Vlaamse Parlementslid Jan Bertels (SP.A). ‘De Vlaamse ministers laten de federale regering dus doodgemoedereerd in hun kas graaien.’

SP.A vindt dat Vlaanderen zich moet verzetten tegen het federale beleid. ‘Maar neen, deze eerste Vlaamse regering die geleid wordt door een Vlaams-nationalist kiest ervoor gedwee aan de leiband te lopen van de Belgische schoonmoeder. Dat is geen beleid voor de Vlamingen, maar tegen de Vlamingen.’

'Niet schuld van taxshift'

'De terugbetaling komt niet als een verrassing, maar het concrete bedrag wordt nu pas duidelijk', zegt Begrotingsminister Bart Tommelein (Open VLD). De Vlaamse begroting zal dus in 2018 fors in het rood gaan. Maar volgens hem is het tekort puur het gevolgd van de zesde staatshervorming, 'en de bijzondere financieringswet die SP.A zelf heeft gestemd', en niet van de federale taxshift.

'Deze kost is eenmalig en heeft niets met het beleid van de Vlaamse regering op zich te maken. Het eenmalig tekort voor Vlaanderen in 2018 is tegelijk een meevaller voor federaal, daarom gaan zowel De Hoge Raad van Financiën als de Europese Commissie ermee akkoord', aldus Tommelein.

De taxshift, die onder meer zorgt voor een lagere personenbelasting, kost Vlaanderen daarnaast 312 miljoen euro in 2017, 322 miljoen euro in 2018 en 560 miljoen euro in 2019. 'Voor de taxshift gaan we niet in het rood, ook al kost die op termijn 875 miljoen euro per jaar', is te horen op het kabinet-Tommelein.


hyperlink (http://www.standaard.be/cnt/dmf20161119_02580602?_section=64065448&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=avondupdate&M_BT=784149563323&adh_i=da38640426ca830b8ea7eb4548c32a66&imai=)

mening: Ik ben van mening dat de taxshift nog altijd een goede zaak voor de bevolking omdat de taxshift zorgt voor meer koopkracht bij de bevolking. Ook al heeft de overheid dan minder middelen het geld blijft daardoor wel bij de bevolking die dit dan weer kan uitgeven. Het tekort is natuurlijk niet goed maar zal volgens mij wel resulteren in meer inkomsten op lange termijn. de bevolking zal meer kunnen kopen met dit geld. Zo kunnen ze extra producten kopen waar btw op zit.