PDA

Bekijk de volledige versie : Interne Europese dienstenmarkt?


Barst
15th February 2006, 01:51
Openstellen interne markt in Europa werpt vruchten af


Politiek gesproken blijft de Europese Unie een reus op lemen voeten. Het gebrek aan coördinatie tussen de Europese regeringsleiders tijdens de rel over de Deense cartoons, was daar weer een voorbeeld van. Maar in economisch opzicht blijkt geregeld het belang van de Unie. Een belang dat gemakkelijk over het hoofd gezien kan worden.

Zo heeft alleen al de mogelijkheid van toetreding tot de EU een grote kapitaalstroom naar Turkije op gang gebracht. Vorig jaar ging het om negen miljard dollar aan buitenlandse investeringen. Dat lijkt niet overdreven veel, maar is meer dan in de hele periode tussen 1980 en 2000 bij elkaar. Dat is niet alleen gunstig voor Turkije, maar ook voor Europa, dat immers een krachtige strategische brug tussen het eigen continent en de islamitische wereld goed kan gebruiken.

Het economisch nut blijkt ook uit de rol van de Oost-Europeanen. De landen die in 2004 bij de grote toetredingsronde hun arbeidsmarkt hebben opengesteld voor Oost-Europese werknemers, hebben een hogere economische groei dan de landen die dat niet deden – zoals Nederland. Tienduizenden uit Oost-Europa, met name Polen, hebben van de mogelijkheden gebruik gemaakt. Zowel de betrokken West-Europese landen (Groot-Brittannië, Ierland en Zweden) als de landen van herkomst hebben geprofiteerd, concludeerde vorige week de Europese Commissie. Zelfs de Europese vakbeweging is inmiddels voor het schrappen van de belemmeringen voor arbeidsmigratie tussen de oude en nieuwe lidstaten, al was het om illegaal en onderbetaald werk te voorkomen.

In dat rijtje hoort ook de omstreden dienstenrichtlijn thuis, die momenteel in Brussel wordt besproken. Helaas is het voorstel van toenmalig eurocommissaris Bolkestein om ook voor de dienstensector de Europese binnengrenzen op te heffen, inmiddels danig uitgekleed. Maar het principe dat ondernemers uit EU-lidstaten zo min mogelijk belemmeringen mogen ontmoeten als ze in andere lidstaten hun diensten willen aanbieden, blijft van groot belang.

Door dit soort verbeteringen van de Europese interne markt, zullen sommige werknemers in sommige sectoren in sommige landen zeker pijn lijden. Daar moet een oplossing voor komen. Maar ze creëren extra dynamiek die onontbeerlijk is wil Europa de concurrentie met de rest van de wereld aan blijven gaan. En die onontbeerlijk is om de legitimiteit van de Europese Unie bij de burger te versterken.


Trouw, 15-02-2006