Daan.D*upagne
18th November 2016, 14:51
De Britse sterrenchef Michel Roux Jr. betaalt sommige personeelsleden van zijn restaurant Le Gavroche onder het minimumloon. ‘Het is duidelijk uitbuiting’, zegt een chef aan The Guardian.
Chef-kok Michel Roux Jr. is ook bekend als jurylid van het tv-programma MasterChef. Zijn restaurant La Gavroche is met zijn twee Michelinsterren een van de meest gereputeerde restaurants in Londen. Wie het vaste menu met wijn neemt, betaalt gemakkelijk 280 euro per persoon. Onder meer de Queen, Adele en Paul McCartney gaan er wel eens eten.
Nu blijkt dat sommige personeelsleden in de keuken van het restaurant onderbetaald worden, tot 5,5 (6,4 euro) per uur. Dat schrijft The Guardian. Dat is minder dan het minimumloon van 7,2 pond (8,39 euro).
Verschillende ex-werknemers vertellen aan de Britse krant, die een reeks maakt over precaire arbeidsomstandigheden, dat ze tussen 62 en 68 uur per week gewerkt hebben voor zo’n 375 pond bruto (437 euro). Het wettelijke minimumloon voor iemand van 24 jaar zou tussen 446 en 490 pond moeten liggen. Dat betekent dat het keukenpersoneel in het sterrenrestaurant minder per uur verdienen dan werknemers van fastfoodrestaurant McDonald’s.
‘Het is duidelijk uitbuiting en er is geen excuus voor’, zegt een chef, die anoniem wil blijven. ‘Andere restaurants betalen op zijn minst het minimumloon, zelfs als dat voor hen moeilijk is. Als er een restaurant is dat zich het minimumloon kan veroorloven, dan is dat Le Gavroche.’
Een woordvoerster van het restaurant bevestigt dat het restaurant sommige personeelsleden heeft onderbetaald. Om hoeveel mensen het gaat, wou ze niet kwijt. Het zouden er minder dan tien zijn. Ze zei ook dat de gedupeerde medewerkers onmiddellijk een loonsverhoging krijgen en dat alle personeelsleden minder uren zullen moeten werken.
Mogelijk krijgt het restaurant de arbeidsinspectie over de vloer.
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161118_02578240
De Standaard
18/11/16
mening: Ik snap niet waarom een sterrenchef zijn personeel zo weinig betaald. Als er iemand is die het kan veroorloven om zijn personeel goed te betalen is het toch de baas van een sterren restaurant. Deze mensen zouden wat meer moeten krijgen dan gewoon een loonsverhoging. Ze zouden gecompenseerd moeten worden met alle uren die ze gewerkt hebben en onderbetaald werden en het verschil moet worden terugbetaald. Ik begrijp niet waarom de eigenaar geen sanctie krijgt. Een boete of een straf. Het personeel moet heeft door hem broodnodige inkomsten moeten mislopen.
Ik snap niet dat iemand met 2 michelinsterrren die 280 euro voor een maaltijd durft vragen zijn personeel zelfs het minimumloon niet wilt betalen. Ik hoop dat er nog een sanctie volgt voor deze man.
Chef-kok Michel Roux Jr. is ook bekend als jurylid van het tv-programma MasterChef. Zijn restaurant La Gavroche is met zijn twee Michelinsterren een van de meest gereputeerde restaurants in Londen. Wie het vaste menu met wijn neemt, betaalt gemakkelijk 280 euro per persoon. Onder meer de Queen, Adele en Paul McCartney gaan er wel eens eten.
Nu blijkt dat sommige personeelsleden in de keuken van het restaurant onderbetaald worden, tot 5,5 (6,4 euro) per uur. Dat schrijft The Guardian. Dat is minder dan het minimumloon van 7,2 pond (8,39 euro).
Verschillende ex-werknemers vertellen aan de Britse krant, die een reeks maakt over precaire arbeidsomstandigheden, dat ze tussen 62 en 68 uur per week gewerkt hebben voor zo’n 375 pond bruto (437 euro). Het wettelijke minimumloon voor iemand van 24 jaar zou tussen 446 en 490 pond moeten liggen. Dat betekent dat het keukenpersoneel in het sterrenrestaurant minder per uur verdienen dan werknemers van fastfoodrestaurant McDonald’s.
‘Het is duidelijk uitbuiting en er is geen excuus voor’, zegt een chef, die anoniem wil blijven. ‘Andere restaurants betalen op zijn minst het minimumloon, zelfs als dat voor hen moeilijk is. Als er een restaurant is dat zich het minimumloon kan veroorloven, dan is dat Le Gavroche.’
Een woordvoerster van het restaurant bevestigt dat het restaurant sommige personeelsleden heeft onderbetaald. Om hoeveel mensen het gaat, wou ze niet kwijt. Het zouden er minder dan tien zijn. Ze zei ook dat de gedupeerde medewerkers onmiddellijk een loonsverhoging krijgen en dat alle personeelsleden minder uren zullen moeten werken.
Mogelijk krijgt het restaurant de arbeidsinspectie over de vloer.
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20161118_02578240
De Standaard
18/11/16
mening: Ik snap niet waarom een sterrenchef zijn personeel zo weinig betaald. Als er iemand is die het kan veroorloven om zijn personeel goed te betalen is het toch de baas van een sterren restaurant. Deze mensen zouden wat meer moeten krijgen dan gewoon een loonsverhoging. Ze zouden gecompenseerd moeten worden met alle uren die ze gewerkt hebben en onderbetaald werden en het verschil moet worden terugbetaald. Ik begrijp niet waarom de eigenaar geen sanctie krijgt. Een boete of een straf. Het personeel moet heeft door hem broodnodige inkomsten moeten mislopen.
Ik snap niet dat iemand met 2 michelinsterrren die 280 euro voor een maaltijd durft vragen zijn personeel zelfs het minimumloon niet wilt betalen. Ik hoop dat er nog een sanctie volgt voor deze man.