PDA

Bekijk de volledige versie : Fijne collega's...


Barst
28th June 2004, 14:00
Roddelen verpest de werksfeer het vaakst


Van alle vervelende gedrag op het werk, is roddelen het meest voorkomende, vinden Nederlanders. 'Rattengedrag', noemt professor Muel Kaptein van de Rotterdamse Erasmus Universiteit alle soorten gemene streken op het werk. Hij wijdde er een studie aan.


Rattengedrag komt heel vaak voor. Nederlandse werknemers zeggen dat ze zich het meest schuldig maken aan roddelen en liegen. Ernstige vormen van rattengedrag, zoals lobbyen en politieke spelletjes spelen, komen minder vaak voor.

Kaptein deed het onderzoek naar aanleiding van het managementboek Hoe word ik een rat? van Joep Schrijvers, dat vorig jaar verscheen. De centrale vraag was 'Wat is de mate van (ratten)streken binnen Nederlandse organisaties?' en 750 actieve Nederlanders werden ondervraagd.

Zij noemden roddelen het meest voorkomende rattengedrag op de Nederlandse werkvloer. Maar liefst 86 procent van de ondervraagden meent dat er op de werkvloer druk geroddeld wordt over collega's.

Naast roddelen bezondigen Nederlandse werknemers zich volgens de ondervraagden ook aan liegen (80 procent) en partij kiezen (70 procent). Minder voorkomende rattenstreken zijn dan weer bewijzen verzamelen om iemand te beschadigen (19 procent), vertrouwelijke informatie doorspelen (21 procent) en elkaar ondermijnen (32 procent).

Gevraagd naar hun eigen rattengedrag, bekent 47 procent van de ondervraagden te roddelen over collega's of sporen te vernietigen (30 procent). Collega's in een slachtofferrol duwen, hen vernederen en kwetsen wordt meestal als onaanvaardbaar ervaren. Bijna de helft van de respondenten vindt echter dat roddelen tot op zekere hoogte wel kan. De belangrijkste oorzaak voor het onaangename gedrag ligt volgens 84 procent van de ondervraagden bij de leidinggevenden. Driekwart zegt dat een oneerlijke behandeling van medewerkers door leidinggevenden en jaloezie tussen medewerkers tot rattengedrag aanzetten.

Maar rattengedrag is vooral ook nefast voor de sfeer op de werkvloer, zo meent 90 procent van de ondervraagden. Slechts 18 procent geeft toe er plezier aan te beleven.

De onderzoeker wijst zelf op de kwalijke gevolgen van gemeen gedrag op de werkvloer. In bijna 90 procent van de gevallen wordt de werksfeer minder aangenaam. In 75 procent lijden ook de prestaties eronder. Het volledige rapport is te raadplegen op het Internet.

www.fbk.eur.nl


28/06/2004

©Copyright De Standaard