PDA

Bekijk de volledige versie : English, please? Vlamingen vallen net naast podium


Arne.D*Cnodder
16th November 2016, 00:00
English, please? Vlamingen vallen net naast podium

Niemand spreekt beter Engels als vreemde taal dan de Nederlanders. De Vlamingen naderen wel de wereldtop, maar vallen net naast het podium. Dat stelt de internationale talenschool EF Education First in haar jaarlijkse ranking.

Een elfde plaats. Het is niet bepaald een koppositie, maar het betekent wel al een behoorlijke stap vooruit. Vorig jaar eindigde België immers nog op een zeventiende plaats in de zogeheten English Proficiency Index. Deze ranking, die wordt samengesteld door de commerciële talenschool EF Education First op basis van tests bij 950.000 volwassenen in meer dan zeventig landen, doet een uitspraak over de kennis van de Engelse taal op wereldschaal. De Nederlandse volwassenen kapen dit jaar de eerste plaats weg en eindigen voor de Denen en de Zweden.

België doet het slechter dan de meeste buurlanden. Alleen Frankrijk eindigt met een 29ste plek nog lager op de ranglijst. Tegelijkertijd moet worden aangestipt dat er binnen België grote verschillen bestaan. "Nederlandstaligen scoren veel beter dan Franstaligen", stelt Education First in een mededeling. "Als we enkel rekening houden met de score in Vlaanderen, dan zou België zelfs op een vierde plaats eindigen. Franstalig België heeft een grote achterstand en er is ongetwijfeld werk aan de winkel wat het aanleren van de Engelse taal betreft in Brussel en Wallonië."

Deze commerciële bevindingen, die voor alle duidelijkheid niet wetenschappelijk gevalideerd zijn, liggen in de lijn van academisch onderzoek. Zo blijkt telkens opnieuw, bijvoorbeeld ook uit het Europese Vreemdetalenonderzoek van enkele jaren geleden, dat Franstalig België weliswaar aan een inhaalbeweging is begonnen, maar het wel lastiger heeft als het over de beheersing van het Engels gaat.

Datum: 15/11/2016
Bron: http://www.demorgen.be/economie/english-please-vlamingen-vallen-net-naast-podium-bccf951a/

Eigen mening: Op eerste zicht is dit een boecht artikel. Toch kan ik dit aan ons hedendaags onderwijs linken. Zoals het artikel vermeldt, is België een behoorlijke stap vooruit gegaan in de zogeheten English Proficiency Index. Dat is zeer goed! Goed Engels spreken heeft niet enkel nut wanneer je op reis gaat, maar ook in de bedrijfswereld. Wanneer men beter Engels kan spreken, zal dit een betere eerste indruk geven wanneer je buitenlandse onderhandelingen doet. Maar hoe leert men Engels aan? Het internet is een zeer grote factor voor het aanleren van Engels. Steeds meer en meer jonge studenten bekijken Engelse filmpjes waardoor hun woordenschat van Engelse woorden steeds groter en groter wordt. Niet alleen het internet, maar ook leerkrachten spelen een grote rol in het aanleren van Engels als taal. Tegenwoordig hoor je steeds vaker in het nieuws dat er een dalende interesse is in de lerarenopleiding. Dit is toch wel negatief voor het onderwijs in België!

Als we deze stijgende trend willen vasthouden, is er weldegelijk nood aan nieuwe leerkrachten die deze trend willen en kunnen voortzetten. De betere vaardigheid van Engels is te wijten aan de mate van goede leerkrachten in het onderwijs. Het beroep leerkracht wordt vaak onderschat. Een goede leerkracht is immers onmisbaar in het leven, hij of zij bereidt leerlingen voor om hun eerste stapjes te doen in de grote wereld. Wij, de toekomstige leerkrachten hebben dus als taak deze stijgende trend voort te zetten zodat het onderwijs in België op bepaald niveau blijft.